VOODOO in Benin

by Harm & Cindy van Beek
(Delft, Nederland)

Voodoo poppen

Voodoo poppen

We moesten en zouden in Benin een ontmoeting hebben met een voodoo-priester en na veel geregel en weerstand van de bevolking hadden we het toch voor elkaar! Vol adrenaline en met wat knikkende knieën gingen we de ruimte binnen…


De ruimte bestond uit twee delen: een voor- en een achterkamer. In de voorkamer stonden beelden, poppen, stenen, kettingen, doosjes en nog veel meer. Alles was een beetje bruin/zwart met hier en daar wat wit. Wel wat luguber, maar het viel mee…

Bolletjes, drankjes, en poeders


We mochten in deze voorkamer plaatsnemen op een houten bankje. Na wat uitleg ging het ritueel van start. Als eerst kregen we een wit bolletje (zo groot als een knikker) dat we moesten inslikken. We wisten toen gelukkig nog niet dat dit bolletje gevuld was met gemalen dode dieren en schedels...

Wel hadden we een donkerbruin vermoeden, want het was toch wel erg harig… Daarna kregen we een slok sterke drank. We mochten met het glas niet de fles aanraken en het glas moest met rechts worden vastgehouden. De drank was wat troebel (ook vermengd met resten dier en schedel) en heel sterk.

Na de drank kregen we in de rechter hand wat bruine poeder; we willen niet weten wat dat dan was.. De poeder moesten we oplikken. Hierna kregen we parfum in onze handen en moesten we onze handen en armen insmeren om ons te reinigen.


Naar de Voodoo kamer...


Toen was het zover: we mochten naar de achterkamer. Deze kamer zag er wel héél luguber uit.

Bij één muur stonden weer allerlei voodoo-beelden en aan een andere muur was een heel altaar gemaakt.

Op dit altaar stonden kaarsen, voodoo-beelden, bruine voorwerpen, schedels, stenen, er hingen rode veren en er hing een ronde vrucht aan een touwtje erboven. Dit alles was weer was weer wat eng omdat de resten van de offers op
en naast de beelden lagen.

Voor het altaar lagen schedels van geiten. En dit alles stond achter een soort witte slierten, zodat het allemaal niet zo goed te zien was. Aan de uiteinden van de slierten hingen schedels en rode veren. Alle voorwerpen, beelden, etc zijn de verschillende goden/ voodoos en worden tijdens het ritueel aangesproken.

Het ritueel


De priester ging voor het altaar zitten en met een soort sambabal en gezang riep hij de geesten op. Wij moesten onze namen zeggen en die nam hij mee in zijn gezang.

De priester nam een slof alcohol en sproeide het over verschillende goden heen. Daarna pakte hij een steen (medium) wat leek op een doodskop zonder kaak. Hij zette de steen op zijn hoofd en ging verder met het gezang.

De priester en de steen bewogen van links naar rechts. De priester legde uit dat je ja-nee vragen kunt stellen en dat de geest antwoord geeft. Hij gaat naar rechts als het antwoord ‘ja’ is en beweegt niet als het antwoord ‘nee’ is.

De geest neemt bezit van ons...


Daarna drukte de priester de steen tegen het hoofd van Harm en tot onze verbazing moesten we de steen zelf op ons hoofd zetten zodat de geest bezit neemt van ons.

Maar omdat wij niet gewend zijn om dingen op ons hoofd te dragen, lukte Harm het echt niet, ook niet met een stuk doek ertussen. Het ging Cindy wat beter af, al was het evenwicht moeilijk te vinden.

We konden vragen stellen over het verleden, het heden en de toekomst. We hadden al samen afgesproken dat we geen vragen over de toekomst zouden stellen. We konden zoveel vragen stellen als we wilden en de steen bewoog op het hoofd van Cindy.

Na zo’n vijf minuten vroeg de priester of de geest van het hoofd wil afkomen en de steen viel naar voren.

Comments for VOODOO in Benin

Average Rating starstarstarstarstar

Click here to add your own comments

Jun 02, 2010
Rating
starstarstarstarstar
Indrukwekkend!
by: Anonymous

Beste Harm en Cindy,

Weer zo'n mooi verhaal uit Benin. Geweldig zoals de spanning oploopt naarmate je wordt meegesleurd in een avontuur waarvan je het verloop niet kent.

Groeten,
Patrick.

Click here to add your own comments

Join in and write your own page! It's easy to do. How? Simply click here to return to Jouw Afrika Reis.