Vakantie in Zambia, meer en meer in opkomst

De Victoria Watervallen
De Victoria Watervallen

Steeds meer mensen overwegen een vakantie in Zambia. En terecht, want hoewel het land in ontwikkeling is, heeft het erg veel te bieden

De economie in Zambia was altijd sterk afhankelijk van de kopermijnen in het Noorden. Maar toen de wereldmarkt voor koper in de jaren zeventig instortte, kreeg Zambia daardoor harde klappen.

Sindsdien zoekt het land naar andere bronnen van inkomsten, en toerisme is een belangrijke. Maar er is helaas maar weinig geld om de benodigde infrastructuur voor toeristen te verbeteren, en de Nationale parken te beheren.

Toch is een vakantie in Zambia zeer de moeite waard. De Nationale parken South Luangwe en Kafue zijn juist nog onbedorven door toeristen. En wat te denken van de magnifieke Victoria Watervallen, die het mooist te bezichtigen zijn vanaf de Zambiaanse kant.

Heb je haast? Klik dan direct hier voor het Reisaanbod in Zambia.

De hoofdstad Lusaka

Lusaka is de hoofdstad van Zambia. Hoewel het een typische grote Afrikaanse stad is, met veel werkeloosheid en hoogbouw temidden van krottenwijken, is het er toch relatief veilig.

Ook vind je hier weinig bedelaars. De mensen proberen met een lach een eerlijk bestaan op te bouwen door hun producten of diensten aan te bieden. De kleurrijke markten zijn dan ook levendig en zeker een bezienswaardigheid.

Breng ook een bezoek aan de Munda Wanga Botanische tuin en dierentuin. Hier leven veel dieren die uit de illegale handel zijn gehaald.

Hoge wildconcentratie in South Luangwa National Park

In het Noord-oosten van Zambia ligt het belangrijkste wildpark: South Luangwa NP. De concentratie wild hier is groter dan elders in Afrika, en wordt ook wel de "Crowded Valley" genoemd.

Ook de variatie in landschap en wild is groot, hoewel vooral de grote olifantenpopulatie vaak genoemd wordt. Maar op de savanne, in de bossen, bij de moerassen en langs de Luangwa rivier kom je van alles tegen.

Een wandelsafari in Kafue National Park

In het zuiden, dichter bij de hoofdstad Lusaka, ligt Kafue National Park. Dit park is nog veel groter dan South Luangwa, maar komt in populariteit toch op de tweede plaats. Het park is meer bebost, en daardoor is het wild vooral in het natte seizoen minder goed te vinden.

Toch is er meer dan genoeg wild aanwezig, en een goede manier om die te vinden is via een wandelsafari. Juist vanwege de mindere infrastructuur in het park hebben veel organisaties zich gespecialiseerd in wandelsafari's, en met succes.

Zambia is de beste plek voor deze spannende vorm van safari, waarbij groepjes tot 6 personen worden begeleid door een gewapende gids.

Vissen in de diverse meren

Een andere spannende activiteit is het vissen in de meren van Zambia. Tijgervissen, grote meervallen, zalm, en Victoriabaars wordt hier veel gevangen.

De mooiste plek om te vissen is helemaal in het Noorden, op het Tanganyika meer in het Sumbu National Park. Hier kun je bovendien veel wild zien vanaf de boot of door een safari.

Ook de andere meren Bangweulu en Mweru in het Noorden zijn geschikt om te vissen. En blijft je bezoek aan Zambia beperkt tot het Zuiden, zorg dan zeker voor een boottochtje op Lake Kariba, aan de grens met Zimbabwe.

Livingstone, en de Victoria Watervallen

Het hoogtepunt van een vakantie in Zambia is natuurlijk een bezoek aan de Victoria Watervallen. Het dichtbij gelegen Livingstone is hiervoor de uitvalsbasis, en hier vanuit zijn vele avontuurlijke activiteiten te ondernemen.

Omdat de meeste toeristen de Victoria Watervallen vanuit Zimbabwe bezoeken, is het aan de Zambiaanse kant een stuk rustiger. Toch is er aan deze kant geen gebrek aan activiteiten.

Een helikoptervlucht, micro-light vlucht, sunset cruise, safari, bungeejumen, of raften op de heftigste rivier die commercieel bevaard wordt: het is hier allemaal mogelijk.

Reisaanbod voor een Vakantie Zambia

Er zijn vele aanbieders voor een vakantie naar Zambia. Een compleet overzicht stellen we speciaal samen voor de abonnees op onze nieuwsbrief.

Meld je hiervoor aan en ontvang:

  • De beste tips voor verschillende bestemmingen in Afrika
  • Actueel reisadvies
  • Speciale aanbiedingen
  • Het complete reisaanbod

Meld je nu aan voor Afrika Nieuws

Zodat je uiteindelijk een weloverwogen keuze kunt maken uit de vele aanbieders van reizen naar Afrika.

En ook voor je volgende vakanties krijg je de beste tips voor nieuwe reizen naar dit fantastische continent.

Met de tips in de Nieuwsbrief maak je van iedere vakantie naar Afrika een feest!

Vul hier je E-mail adres in

En hier je voornaam

Dan

Geen zorgen -- je e-mail adres is volledig veilig.
Ik beloof je het alleen te gebruiken om je Afrika Nieuws te sturen.

Hieronder noemen we alvast de in onze ogen belangrijkste aanbieders.

Rondreizen

SNP heeft als een van de weinige groepsreis aanbieders een 15 daagse rondreis in Zambia. Naast de Victoria Watervallen en een verblijf in South Luangwa bestaat deze reis ondermeer uit een verblijf op het eiland Chete in Lake Kariba, dat een uitzonderlijke wildpopulatie heeft.

Zuidelijk Afrika specialist Tongasabi heeft een uitgebreid aanbod van groepsreizen in Zambia

Bovenstaande is een selectie van de beste reisaanbieders naar Zambia. Heb je toch behoefte aan wat meer keus, raadpleeg dan ons (zo goed als) complete overzicht.

Het complete overzicht is exclusief voor de abonnees van onze nieuwsbrief.

Meld je aan,
en ontvang het complete overzicht

Vul hier je E-mail adres in

En hier je voornaam

Dan

Geen zorgen -- je e-mail adres is volledig veilig.
Ik beloof je het alleen te gebruiken om je Afrika Nieuws te sturen.