Vakantie Tanzania: relaxed en veelzijdig

Het landschap van Tanzania
Het landschap van Tanzania

Waar Kenia nog al eens hectisch kan zijn, is een vakantie in Tanzania een verademing.

Het is er minder druk, de mensen zijn er vriendelijker, en er zijn vele plekken waar je nauwelijks toeristen tegenkomt.

Toch is Tanzania ook een zeer populaire bestemming, met name door de beroemde wildparken van de Serengeti en de Ngorongoro krater. Maar Tanzania heeft nog veel meer te bieden.

Heb je haast? Klik dan direct hier voor het Reisaanbod in Tanzania.

De beroemde wildparken: Serengeti en Ngorongoro

De meeste toeristen gaan op vakantie in Tanzania voor de beroemde wildparken Serengeti en Ngorongoro. En dat is natuurlijk niet zomaar.

Bij zonsopgang per landrover de Ngorongorokrater in
Bij zonsopgang per landrover
de Ngorongorokrater in

De Serengeti staat bekend om de jaarlijkse trek van enorme kuddes gnoes en zebra's naar en van de Masai Mara in Kenia. Op de enorme vlakten hier worden verreweg de meeste documentaires gemaakt.

De Ngorongoro is ook een uniek gebied. Het bestaat uit een enorme krater, waarbinnen zich een buitengewoon hoge concentratie wild bevindt. Het wordt ook wel het Hof van Eden genoemd, en als je zeker wilt zijn dat je in een kort verblijf heel veel wild ziet, dan is dit de plek om naartoe te gaan.

Maar er zijn veel meer Nationale Parken in Tanzania die zeker de moeite waard zijn. Zie een compleet overzicht van alle bekende en minder bekende wildparken onze pagina Safari in Tanzania.

Beklim de Kilimanjaro

En dan is daar natuurlijk die machtige berg, op de grens met Kenia. De Kilimanjaro is bij goed weer een prachtige baken die je al van verre ziet. Nog mooier is het om die te beklimmen.

Met zijn ruim 5000 meter hoogte lijkt dat voor velen een onmogelijkheid. Maar dat valt reuze mee. Hoewel de top natuurlijk besneeuwd is, valt de kou mee als je het vergelijkt met andere bergen in de wereld.

En ook de zwaarte van de klim valt mee. Natuurlijk, je moet een redelijke conditie hebben, maar mensen van bijna alle leeftijden kunnen de klim maken. Een unieke ervaring!

Het kruideneiland Zanzibar

Podium bij het Arabische Fort op Zanzibar
Podium bij het Arabische Fort op Zanzibar

Om bij te komen van een safari of van een beklimming biedt Tanzania een unieke mogelijkheid: het kruideneiland Zanzibar.

Naast een heerlijk strand en een lekkere zee is er op Zanzibar genoeg om je te vermaken. Wandel door het historische Stone Town met zijn mooie gebouwen. Of ga op een kruidentour en zie hoe de verschillende kruiden verbouwd worden.

Maar ook de activelingen kunnen hier terecht om te duiken, kite-surfen, of een boottocht op een traditionele dhow.

De Stammen in Tanzania

In tegenstelling tot Kenia komen de meeste stammen in Tanzania van oorsprong uit West Afrika. Uitzondering daarop vormen echter de Masai, die je vooral rond de Serengeti en Ngorongoro tegenkomt. Zij komen, evenals de meeste stammen in Kenia, van oorsprong uit Noord-Afrika.

Mannen van de Hadzabe stam
Mannen van de Hadzabe stam
Foto door Josine van der Wal

Ik weet niet of dat de oorzaak is, of dat het komt omdat Tanzania minder druk bevolkt is, maar de inwoners van Tanzania komen veel vriendelijker over dan die van Kenia. In Tanzania vindt je nog vele leuke dorpjes, waar de mensen in meer of mindere mate hun traditionele leven leiden.

De grootste stam in Tanzania zijn de Sukuma, die vooral rond het Victoriameer leven. Andere grote stammen zijn de Nyamwezi, Nyakyusa, Chagga, en Haya. In levenswijze verschillen deze niet veel van elkaar.

Een stam die nog zeer traditioneel leeft zijn de Hadzabe. Zij zijn nog sterk afhankelijk van de jacht, en zijn pas sinds een paar jaar enigszins toegankelijk voor bezoek van toeristen.

De minder bekende plekjes in Tanzania

Verreweg de meeste toeristen blijven in het Noorden, bij de grote wildparken. Maar Tanzania kent nog veel meer mooie parken, zoals Tarangire, Selous, Saadani of Manyara National Park. En ga vooral ook eens langs Gombe of de Mahale Mountains, op zoek naar chimpansees.

Dus zoek je mooie plekjes weg van de gebaande paden, ook dan is Tanzania de perfecte bestemming.

Reisaanbod voor een Vakantie Tanzania

Er zijn vele aanbieders voor een vakantie naar Tanzania. Een compleet overzicht stellen we speciaal samen voor de abonnees op onze nieuwsbrief.

Meld je hiervoor aan en ontvang:

  • De beste tips voor verschillende bestemmingen in Afrika
  • Actueel reisadvies
  • Speciale aanbiedingen
  • Het complete reisaanbod

Meld je nu aan voor Afrika Nieuws

Zodat je uiteindelijk een weloverwogen keuze kunt maken uit de vele aanbieders van reizen naar Afrika.

En ook voor je volgende vakanties krijg je de beste tips voor nieuwe reizen naar dit fantastische continent.

Met de tips in de Nieuwsbrief maak je van iedere vakantie naar Afrika een feest!

Vul hier je E-mail adres in

En hier je voornaam

Dan

Geen zorgen -- je e-mail adres is volledig veilig.
Ik beloof je het alleen te gebruiken om je Afrika Nieuws te sturen.

Hieronder noemen we alvast de in onze ogen belangrijkste aanbieders.

Groepsreizen

Djoser kent diverse reizen die Tanzania combineren met andere landen:

Ook Koning Aap heeft geen reis alleen in Tanzania. Wel bieden zij voor de levensgenieters een aantal reizen naar Tanzania in combinatie met Kenia. Een Hotelreis van 16 dagen. En van de combinatiereis Kenia, Tanzania en Zanzibar kent men een Kampeerversie en een Hotelversie.

Tenslotte een unieke reis van 30 dagen in Oeganda, Kenia en Tanzania. Componeer de prachtige wildparken van Tanzania en Kenia met de zoektocht naar chimpansees en gorilla's in de bossen van Oeganda.

Een groepsreis weg van de gebaande paden kun je vinden bij SNP. De reis Tanzania Zuid voert je langs de kleinere, maar zeer mooie parken Selous, Mikumi en Ruaha.

Voor de andere aanbieders van groepsreizen meld je je aan op onze nieuwsbrief

Wandelreizen

SNP staat ook bekend om haar wandelreizen, en ook in Tanzania hebben ze een mooie: Van de Crater Highlands naar Zanzibar.

Hieronder het complete aanbod van SNP in Tanzania:

Individuele reizen

Er zijn diverse reisorganisaties die individuele reizen naar Tanzania bieden. Het grote voordeel is natuurlijk dat je je eigen route kan bepalen, hoewel je beperkt kan worden door de accommodaties die de reisorganisatie in zijn portfolio heeft.

Een goede reisorganisatie voor Tanzania is Dagboekreizen. Lees hun Tips voor Tanzania, met ondermeer hun locaties bij Lake Eyasi om de Hadzabe te bezoeken. Stel daarna samen met hen je ideale reis door Tanzania samen.

Voor een overzicht van andere aanbieders van individuele reizen in Tanzania abonneer je je op onze nieuwsbrief.

Bovenstaande is een selectie van de beste reisaanbieders naar Tanzania, met voor iedere type reiziger wat wils. Heb je toch behoefte aan wat meer keus, raadpleeg dan ons (zo goed als) complete overzicht.

Het complete overzicht is exclusief voor de abonnees van onze nieuwsbrief.

Meld je aan,
en ontvang het complete overzicht

Vul hier je E-mail adres in

En hier je voornaam

Dan

Geen zorgen -- je e-mail adres is volledig veilig.
Ik beloof je het alleen te gebruiken om je Afrika Nieuws te sturen.