Vakantie Senegal: van stranden en woestijn tot regenwoud

Senegal: het leven rond water en baobabs
Senegal: het leven rond water en baobabs

Een vakantie in Senegal heeft alles wat Afrika kan bieden. Van woestijn tot regenwoud, en van dorpjes met lemen hutjes tot de Djembé-muziek in St. Louis, Senegal is een belevenis.

Gelegen net onder de onontbeerlijke woestijnstaat Mauretanië, vormt Senegal de overgang naar het groenere West Afrika. Het land kent veel groen, vooral langs de rivieren. Maar ook de overgang naar woestijn en savanne gebieden kun je hier vinden.

Bovendien kent het land een rijke cultuur. Van de moderne stad Dakar, via het New Orleans van Afrika, tot aan de dorpjes met lemen hutten. Je kijkt hier je ogen uit.

Heb je haast? Klik dan direct hier voor het Reisaanbod in Senegal.

Dakar en slaveneiland Goree

De hoofdstad Dakar is bij iedereen bekend als eindpunt van de beroemde rally vanuit Parijs. De stad kent nog veel koloniale gebouwen in het centrum, waar de moderne stad omheen is gebouwd.

Dakar is een bruisende stad, met terrasjes, winkels, maar ook markten, musea en een goed nachtleven. Je kunt er ook kiezen voor een wandeling langs de oceaan of lekker luisteren naar de typische West Afrikaanse Djembe muziek.

Voor de kust bij Dakar ligt het slaveneiland Goree. Dit was het belangrijkste centrum van de slavenhandel in West Afrika. Nu staat het op de UNESCO monumentenlijst. Naast de slavenkelders en forten kun je hier ook de typische koloniale gebouwen bezichtigen.

De stranden van de Petite Cote

De Costa del Sol van Senegal is Petit Cote genaamd, en ligt ten zuiden van Dakar. Hier vind je de resorts bij mooie stranden. Maar pas op waar je terecht komt, er zijn ook vele vervallen plekken, waar prostitutie en drugs de bovenhand voeren.

Langs Petit Cote, of net ten zuiden daarvan, vind je ook nog mooie vissersdorpjes, en plekjes en stranden waar nog weinig toeristen komen. Hier kun je heerlijk relaxen van zon, zee, strand, en het gewone Senegalese leven in de dorpen.

Noord Senegal: zandduinen, vogels, en een roze meer

Noord Senegal heeft veel mooie natuurgebieden. Vanuit Dakar kom je eerst bij Lac Rose, het roze meer. Door de vele mineralen is dit meer prachtig rose. Hier wordt ook zout gewonnen, en de omgeving is prachtig met zandduinen en daarachter het strand.

Verder noordwaarts bevinden zich diverse natuurparken. Zo is het Djoudj nationaal park een must voor vogelliefhebbers. In het waterrijke gebied (met zijarmen van de Senegal rivier) strijken jaarlijks 3 miljoen trekvogels neer, waaronder vele zeldzame soorten.

Een ander mooi gebied langs de kust is het Langue Berbarie Nationaal Park, waar schildpadden hun broedgebied hebben.

Muzikaal St. Louis

Aan de monding van de Senegal rivier bevindt zich de interessante stad St. Louis. Ook wel het New Orleans van Afrika genoemd vanwege zijn koloniale gebouwen, de culturele rijkdom, en de muzikale sfeer.

St. Louis is een heerlijke stad om enkele dagen in te vertoeven. Behalve de overlanders die vanuit Mauretanie hier neerstrijken wordt de stad nog niet door veel toeristen bezocht, maar dat is onterecht.

Kom je naar West-Afrika voor de drums en de muziek, dan moet je zeker in St. Louis zijn geweest.

Centraal Senegal

Landinwaarts begint de savanne, en daarachter de Sahel. Dorre gebieden, die nauwelijks bewoond zijn.

De begroeiing bestaat uit af en toe een baobab boom, en bij de nederzettingen met lemen hutjes komen de kinderen je zwaaiend tegemoet.

Hier kom je ook de belangrijkste inkomstenbron van Senegal tegen: de pinda-industrie. Afhankelijk van het seizoen zie je de teelt, de oogst, of het transport van de vele pinda's.

Nationaal park Nikola Koba

Richting het zuid-oosten verandert het landschap geleidelijk naar meer groen. Totdat je aankomt in Nikola Koba Nationaal Park. Dit is een savanne gebied waar de Gambia rivier veel wild aantrekt.

Hier kun je dus op safari met een jeep of per boot en kano. Uiteraard geen garanties over welk wild je zult zien. Maar hoewel het geen Big Five park genoemd kan worden, zijn leeuwen geen uitzondering en komen er ook luipaarden voor. Reken echter meer op wilde zwijnen, apen, diverse antilopen, en bij de rivier nijlpaarden en krokodillen.

De groene Casamance regio

De strook Senegal onder de rivier Gambia en het land met dezelfde naam heet de Casamance. Dit deel van Senegal is vanwege de rivieren veel groener dan de rest, en ook de sfeer is er anders.

In Casamance wonen vooral Diola's. Deze stam heeft zich altijd verzet tegen overheersing van buitenaf. Het is ook pas sinds enige jaren dat de strijd tussen rebellen en het leger hier is gestopt.

Nu is de Casamance dus weer een prachtige regio om te bezoeken. Stukjes regenwoud, de dorpjes langs de rivieren, en de vissersdorpjes langs de kust. Je zult je hier niet snel vervelen.

Reisaanbod voor een Vakantie Senegal

Er zijn vele aanbieders voor een vakantie naar Senegal. Een compleet overzicht stellen we speciaal samen voor de abonnees op onze nieuwsbrief.

Meld je hiervoor aan en ontvang:

  • De beste tips voor verschillende bestemmingen in Afrika
  • Actueel reisadvies
  • Speciale aanbiedingen
  • Het complete reisaanbod

Meld je nu aan voor Afrika Nieuws

Zodat je uiteindelijk een weloverwogen keuze kunt maken uit de vele aanbieders van reizen naar Afrika.

En ook voor je volgende vakanties krijg je de beste tips voor nieuwe reizen naar dit fantastische continent.

Met de tips in de Nieuwsbrief maak je van iedere vakantie naar Afrika een feest!

Vul hier je E-mail adres in

En hier je voornaam

Dan

Geen zorgen -- je e-mail adres is volledig veilig.
Ik beloof je het alleen te gebruiken om je Afrika Nieuws te sturen.

Hieronder noemen we alvast de in onze ogen belangrijkste aanbieders.

Groepsreizen

Sawadee heeft een prachtige 17-daagse reis door Senegal en Gambia. Wil je een bijna compleet beeld van Senegal, dan is dit een perfecte keuze.

Individuele rondreizen

De Belgische organisatie Jalan biedt onder andere een Individuele rondreis van 11 dagen ten noorden van de Gambia.

Bovenstaande is een selectie van de beste reisaanbieders naar Senegal. Heb je toch behoefte aan wat meer keus, raadpleeg dan ons (zo goed als) complete overzicht.

Het complete overzicht is exclusief voor de abonnees van onze nieuwsbrief.

Meld je aan,
en ontvang het complete overzicht

Vul hier je E-mail adres in

En hier je voornaam

Dan

Geen zorgen -- je e-mail adres is volledig veilig.
Ik beloof je het alleen te gebruiken om je Afrika Nieuws te sturen.