Een Vakantie in Ouarzazate Marokko: Filmstudio en Kasbah


Een hoogtepunt op je vakantie is Ouarzazate, Marokko. In de woestijn vindt je hier een heuse Hollywood filmstudio. En in het stadje zelf de machtige Taourirt Kasbah.

Van oudsher is Ouarzazate een handelspost. Gelegen op een kruising van routes naar de woestijn, naar het Noorden, en richting Marrakech achter de Hoge Atlas, werd hier veel handel gedreven.

Hoewel de handelsroute door de woestijn naar Timboektoe in Mali niet meer zo populair is als ooit, wordt in het stadje nog altijd enige handel gedreven. Kijk hier dus gerust rond voor mooie stoffen, tapijten, sieraden of dolken in de diverse winkeltjes.

De Atlas filmstudios

Koning Mohammed de vierde is een grote liefhebber van films. Al vanaf de jaren zestig, toen "Lawrence of Arabia" in Marokko werd opgenomen, probeert hij grote filmproducties naar Marokko te halen. Dat heeft geleid tot verschillende film studio's in de regio rond Ouarzazate, waarvan Atlas filmstudio's de eerste en grootste is.

Atlas ligt 6 kilometer uit het centrum van Ouarzazate, en het terrein beslaat maar liefst 500 hectare. Verspreid over het terrein vind je de decors van verschillende grote filmproducties zoals The Jewel of the Nile, Asterix en Obelix, Gladiator, ezovoorts.

Het is een geweldige ervaring om de enorme egyptische tempels te zien, helemaal intact. Alhoewel, kijk om het muurtje en je ziet dat het niet klopt.

Maar prachtig blijft het, al die decors, en je kunt je hier uren vermaken.

De Kasbah Taourirt

Een andere attractie op je vakantie in Ouarzazate, Marokko is een bezoek aan de Kasbah Taourirt. Dit is de grootste Kasbah van de Glaoui (ook wel Glaoua) dynastie. Tot het midden van de 20ste eeuw leefden hier nog familieleden van deze dynasty, die in de voorgaande eeuwen een groot deel van Marokko in handen hadden.

De kasbah is in feite een paleizencomplex. Het bestaat uit binnenplaatsen, leefruimtes, slaapkamers, huizen voor dienaren enzovoorts, allemaal verbonden met gangen en steegjes.

Tegenwoordig is het gebouwencomplex, dat uit modder is opgebouwd, voor een groot deel door Unesco gerestaureerd. Toch is maar een derde deel toegankelijk.

Het toegankelijke deel is ook bewoond, en het is een hele ervaring om door de smalle steegjes te wandelen. Je wordt daarbij regelmatig aangesproken door de bewoners, vaak om iets te verkopen of om hun diensten als gids aan te bieden. Je hebt zo'n gids niet nodig, maar het helpt wel om veel minder lastig gevallen te worden.

Hotels en restaurants

Evenals elders in Marokko zijn in Ouarzazate mooie hotels te vinden.

Tichka Salam