Vakantie Oeganda: veelzijdige Eco-bestemming

Het veelzijdige landschap van Oeganda
Het veelzijdige landschap van Oeganda
Foto: Remco naar Oeganda

Een vakantie in Oeganda is meer dan een trekking naar de berggorilla's. Vanwege de hoge ligging heeft het land een ideaal klimaat, en overal zie je een ander landschap. Het is in feite de perfecte Eco-bestemming

Oeganda wordt door veel toeristen over het hoofd gezien. Het veel populairdere Kenia, en de beroemde wildparken van Tanzania houden ze weg. Des te beter voor diegenen die wel de moeite nemen om dit fantastische land te ontdekken.

Het hoofddoel om Oeganda te bezoeken is voor de meesten natuurlijk de gorilla's. Maar er is veel meer te zien en doen: het groot wild in Queen Elizabeth NP, de chimpansees in Kibale Forest, een beklimming van Mount Elgon, en de Murchison watervallen. Tel daar de vriendelijke mensen en de prachtige landschappen bij op, en je hebt een fantastische vakantie in Oeganda.

Heb je haast? Klik dan direct hier voor het Reisaanbod in Oeganda.

De hoofdstad Kampala

Kampala, mooi gelegen op zeven heuvelen, is een verbazend moderne stad, met veel hoogbouw in het centrum. Toch is hier ook nog de charme te vinden uit oude tijden.

De moskees en kathedralen, de koloniale huizen, de kleurrijke markten, en de vriendelijke mensen maken van Kampala een plezierige stad.

Highlights zijn er niet veel, maar een bezoekje aan de Kasubi tombes is de moeite zeker waard.

De Gorilla's in Bwindi

Ontmoeting met een berggorilla in Oeganda
Ontmoeting met een berggorilla in Oeganda
Foto door Eefje en Etienne Jansen

De meeste toeristen gaan direct richting Bwindi National Park, aan de grens met Rwanda en Congo. Dit is de enige plek ter wereld om de beroemde Berggorilla's in het wild te zien.

Hoewel het natuurlijk erg prijzig is, is een ontmoeting met de gorilla's een unieke ervaring, die je gedaan moet hebben als je de mogelijkheid hebt.

Chimpansees

Naast de gorilla's zijn ook de chimpansees een grote attractie. Voor deze mensapen kun je naar Kibale Forest, waar speciaal getrainde gidsen de trekkings naar de chimpansees begeleiden. Naast de chimpansees komt hier de grootste varieteit aan andere apen voor, zoals zwart-witte en rode colobus apen, bavianen, roodstaart apen, en nog veel meer.

Een alternatief voor Kibale is Budonge Forest. Hier zijn twee eco-toerisme sites opgericht, met interesante wandelingen door het regenwoud, en de mogelijkheid om te kamperen. De kans om chimpansees te zien is zo'n 50%, maar ook als je ze niet ziet is een verblijf hier onvergetelijk.

Beklim Mount Elgon

Vanuit Mbale kan je een beklimming maken op Mount Elgon. Deze hoge berg van 4321 meter is zeer goed toegankelijk voor iedereen die een redelijke conditie heeft.

Behalve de berg zelf, is er in Mount Elgon veel te zien. Zo zijn er verschillende grotten zoals Numagabe Cave en Tutum Cave, en de fantastische grotten van Mount Elgon zelf.

Maar ook de Sipi watervallen moet je gezien hebben. Met een fantastisch uitzicht op Mount Elgon worden dit ook wel de meest romantische watervallen van Afrika genoemd. En dan gaat het niet alleen om de waterval die je op de plaatjes zult tegenkomen, maar over een cascade van vele watervalletjes achter elkaar.

De spectaculaire Murchison Watervallen

De Murchison Watervallen
De Murchison Watervallen
Foto: Jennies reisverhalen

Over watervallen gesproken, een bezoek aan Oeganda is niet compleet zonder bezoek aan de Murchison watervallen. Door een nauwe kloof perst de witte Nijl zich hier naar beneden, richting Lake Albert.

Behalve de watervallen zelf, biedt Murchison Falls National Park nog veel meer. Het is een groot park, en vooral de verscheidenheid aan landschappen is mooi. Daarnaast kun je vanaf het water van de witte Nijl hier veel verschillende dieren spotten.

De Oeganda trail

Naast de al genoemde parken kent Oeganda een verscheidenheid aan andere parken, groot en klein. Hieruit heeft men een Oeganda trail samengesteld, waarbij je 7 Nationale parken in 12 dagen kan bezoeken, waarbij je de complete verscheidenheid van de natuur in Oeganda kan beleven.

Behalve de hierboven al genoemde parken maken de volgende parken deel uit van de Oeganda trail:

 • Lake Mburo National Park: Savanne landschap met vele kuddes antilopes, zebra's etcetera.
 • Lake Bunyuno: vele soorten vogels
 • Bwindi: gorilla's
 • Queen Elizabeth NP: groot wild, inclusief olifanten, buffels, en leeuwen
 • Maramagambo Forest en Kibale Forest: apen en regenwoud
 • Murchison Falls NP: landschappen
 • Semliki NP: vogels, bos olifanten, en de beste kans op het spotten van luipaarden

Uiteraard hoef je je niet te houden aan het strakke tijdschema van 12 dagen, maar de Oeganda trail biedt wel de grootste diversiteit in een korte tijd.

De onbekende spectaculaire plekjes

Heb je wat meer tijd, dan zijn er echter nog vele spectaculaire, minder populaire plekken te vinden.

Zo is Kidepo NP het meest spectaculaire National Park in Oeganda, maar nogal afgelegen tegen de grens met Soedan.

Ook Bunyuruguru Crater Field is een vermelding waard: vele krater-meertjes waar je heerlijk in kunt zwemmen en vogels spotten.

Dan zijn er nog de vele keine stadjes waar het heerlijk toeven is. Entebbe bij het Vicotria meer bijvoorbeeld, Jinja bij het begin van de witte Nijl, of Fort Portal, vlakbij de Rwenzori mountains (ook zo'n nog niet genoemd mooi gebied).

Oeganda is gewoonweg te divers om alles te kunnen opnoemen.

Reisaanbod voor een Vakantie Oeganda

Oeganda is een minder populaire bestemming dan bijvoorbeeld Kenia of Zuid-Afrika. Het aanbod is daardoor wat beperkter dan bij die landen. Toch zijn er een paar goede organisaties met goede groepsreizen en individuele reizen.

Groepsreizen

Baobab heeft een groepsreis van 16 dagen door Oeganda. Je ziet hierin alle hoogtepunten van dit bijzondere land, waaronder de chimpansees en gorilla's.

Sawadee is de enige die een langere groepsreis aanbiedt die alleen Oeganda bezoekt. Terecht, want er is genoeg te zien in deze 23-daagse reis in Oeganda, of Uganda zoals Sawadee het land noemt. De reis kent vele hoogtepunten en is zeker een aanrader.

Koning Aap organiseert een 30-daagse reis rond het Victoriameer en combineert dus Oeganda met Kenia en Tanzania. Het is daarmee een unieke reis waarbij je het grote wild van de Serengeti en Ngorongoro combineert met de chimpansees en gorilla's in de bossen van Oeganda.

Individuele reizen

Er zijn diverse reisorganisaties die individuele reizen naar Oeganda bieden. Een goede reisorganisatie voor Oeganda is Dagboekreizen. Lees hun uitgebreide informatie en dagboek over Oeganda maar eens door, en laat je overtuigen om door hen je vakantie in Oeganda uit te laten stippelen.

Maar er zijn veel meer organisaties die individuele reizen naar Oeganda aanbieden. Een compleet overzicht stellen we speciaal samen voor de abonnees op onze nieuwsbrief.

Meld je hiervoor aan en ontvang:

 • De beste tips voor verschillende bestemmingen in Afrika
 • Actueel reisadvies
 • Speciale aanbiedingen
 • Het complete reisaanbod

Meld je nu aan voor Afrika Nieuws

Zodat je uiteindelijk een weloverwogen keuze kunt maken uit de vele aanbieders van reizen naar Afrika.

En ook voor je volgende vakanties krijg je de beste tips voor nieuwe reizen naar dit fantastische continent.

Met de tips in de Nieuwsbrief maak je van iedere vakantie naar Afrika een feest!

Vul hier je E-mail adres in

En hier je voornaam

Dan

Geen zorgen -- je e-mail adres is volledig veilig.
Ik beloof je het alleen te gebruiken om je Afrika Nieuws te sturen.