Weg van de gebaande paden: een Vakantie in Namibië

Op bezoek bij de Himba stam in Namibie
Op bezoek bij de Himba stam in Namibië
Foto: Jos van den Dool

Een vakantie in Namibië is ideaal indien je op zoek bent naar afgelegen gebieden waar nog weinig toeristen komen.

Een ruig terrein, uniek landschap, ongerepte wildparken, en de Himba stam: dat is Namibië op zijn best.

Het bijbehorende klimaat, een groot oppervlak van Namibië is woestijngebied, schrikt vele toeristen af. Het resultaat is dat het landschap weinig aangetast is door de toeristenindustrie. En je ziet het land zoals het er al eeuwen bijligt, in al haar schoonheid en (toch) diversiteit.

Heb je haast? Klik dan direct hier voor het Reisaanbod in Namibie

Mooie vergezichten in de Fish River Canyon

Uitzicht op de Fish River Canyon
Uitzicht op de Fish River Canyon
Foto: Johan Neuteboom

De Grand Canyon in Amerika, de Grote Slenk oftewel Great Rift Valley in Oost-Afrika, alles verbleekt bij het zien van de Fish River Canyon. Het is de op één na grootste canyon in de wereld maar zeker de mooiste.

Behalve de magnifieke vergezichten om van te genieten, kun je hier fantastische trektochten maken. Er zijn korte routes, tot aan de 85 km lange Fish River Hiking Trail om je op uit te leven. Hierbij daal je eerst af langs de steile wanden van de canyon, om vervolgens het spoor te volgen langs de rivier in het dal. Een unieke ervaring.

Met een 4x4 naar Kaokoveld

Als je ervan houdt om naar afgelegen plekken te reizen om gebieden te zien die de meeste toeristen ontgaan, huur dan een terreinwagen en zet koers naar Kaokoveld (ook wel Kaokoland genoemd). Hier zijn weinig wegen die onderhouden worden, wat de meeste toeristen weghoudt.

Zet koers naar het dorpje Puros en overnacht in de Puros Bush Lodge. Dan maak je kans een glimp op te vangen van een kudde woestijnolifanten, die vaak de nabijgelegen rivierbedding bezoeken.

Voor nog meer avontuur, stuur je de terreinwagen naar Van Zyl's Pass. Dit is één van de meest ruige "wegen" in Afrika. Laat deze maar links liggen indien je geen serieuze ervaring hebt met off the road rijden.

Het Hobatere Game Reserve is vlakbij om wat wilde dieren te spotten.

Een uniek wildpark: Etosha

Luipaard met zijn prooi in Etosha
Luipaard met zijn prooi in Etosha
Foto: Jos van den Dool

Een trip naar Afrika is natuurlijk niet compleet zonder een safari. Het Etosha National Park in het noorden van Namibië is hier uitermate geschikt voor.

Het park is gelegen rond een grote zoutpan, en daar komen de dieren op af om te drinken.

De dieren die je hier zeker zult zien zijn giraffen, zebra's, olifanten, leeuwen en diverse soorten gazelles. Maar dit is de uitgelezen plek om ook op zoek te gaan naar zeldzame soorten. Garanties zijn daarbij nooit te geven, maar stop niet bij de Big Five!

Voor meer safari en de Bushmen, bezoek Tsumkwe

Bezoek bij de bosjesmensen
Bezoek bij de bosjesmensen
Foto: Johan Neuteboom

Belangrijkste atractie in de regio van Tsumkwe is het Kaudom National Park. De afgelegen ligging houdt de meeste toeristen hier weg, en het is lastig om hier een tour naartoe te boeken. Des te meer een reden om te gaan als je geen last wilt hebben van andere toeristen.

Als je hierheen komt zorg dan dat je een 4x4 terreinwagen meeneemt, en genoeg voorraden, inclusief benzine. Er zijn weinig plaatsen om dat aan te vullen in deze regio.

Naast een safari (waarbij je alle typische Afrikaanse dieren kunt verwachten, waaronder cheetah's en hyena's), kun je hier een bezoek brengen aan enkele dorpjes van de Bosjesmannen.

Deze stam, ook wel de San genoemd, leeft in deze regio nog zoals ze al eeuwen doen. De afwezigheid van massa's toeristen houdt dat ook in stand. Dit is dus de plek om de cultuur van deze mensen nog echt te ervaren.

Klimmen naar de rotstekeningen op de Brandberg

White Lady rotstekeningen op de Brandberg
White Lady rotstekeningen op de Brandberg

De hoogste berg in Namibië is de Brandberg. Met een piek op zo'n 2800 meter boven zeeniveau, is een trektocht naar de top een uitdagende bezigheid. Maar, hoewel sommige delen steil zijn, je hoeft er geen rotswanden voor omhoog.

Vanaf de Konigstein piek op de Brandberg krijg je de beste vergezichten over Namibië. En bovendien kun je onderweg duizenden eeuwenoude rotstekeningen van de Bosjesmensen bezichtigen. Met als hoogtepunt de 2000 jaar oude White Lady.

De beroemde zandduinen van de Namib woestijn

De rode zandduinen bij de Sossusvlei
De rode zandduinen bij de Sossusvlei

Eén van de belangrijkste kenmerken van het land is de Namib woestijn. Deze loopt langs de kust en bevat de beroemde rode zandduinen, waar zovele mooie foto's van zijn.

Naast deze zandduinen leveren de gravel vlaktes en rotsachtige heuvels mooie landschappen op. Er leven weinig planten en dieren, maar dat wat je er vindt, is van een unieke schoonheid.

De mooiste rode zandduinen, en de hoogste in de wereld, vind je rond de moddergebieden van de Sossusvlei. Hier maak je ook de grootste kans om wat wild te zien, zoals de spiesbok.

Als je van de woestijnlandschappen houdt, kun je ook nog verder naar het oosten voor de beroemde Kalahari woestijn. Deze ligt grotendeels in Botswana, maar een flink deel ligt ook in Namibië. Geen enkele woestijn is gelijk, en hier zul je weer andere landschappen zien dan in de Namib woestijn.

Duits koloniale cultuur in Swakopmund

Herrero vrouwen bij Swakopmund
Herrero vrouwen bij Swakopmund

De meeste toeristen in Namibië vind je in Swakopmund. In deze stad (en in Windhoek) zie je nog wat van de Duits koloniale cultuur, wat je nergens anders in de wereld ziet. Ook de traditionele kleding van met name de Afrikaanse Herrero vrouwen hier is een foto waard.

Swakopmund is ook de plaats waar vandaan je nog wat activiteiten kunt ontplooien. Je kunt gaan zwemmen aan het strand, de olifanten bezoeken in het Eliphant Conservation park, en de meer avontuurlijken onder ons kunnen bijvoorbeeld gaan skydiven.

De pelsrobben bij Cape Cross
De pelsrobben bij Cape Cross. Foto: Johan Neuteboom

Vanuit Swakopmund maak je ook gemakkelijk uitstapjes naar de Walvis Baai om de zeerobben en flamingo's te zien, of een boottocht te maken naar de dolfijnen.

Reisaanbod voor een Vakantie in Namibië

Er zijn verschillende aanbieders voor een vakantie in Namibië. Hierbij valt onderscheid te maken in groepsreizen, luxe safari reizen, en individuele rondreizen.

Groepsreizen

Een groepsreis in Namibië is ideaal als je

  • niet naar de meest afgelegen plekken wilt
  • houdt van gezelschap
  • veel wil zien in relatief weinig tijd
  • weinig zelf wilt regelen

Er zijn een aantal goede reisorganisaties in Nederland met soortgelijke groepsreizen. Maak je keuze uit de volgende aanbieders aan de hand van het precieze programma en enkele nuance verschillen:

Koning Aap is de enige aanbieder van groepsreizen die een complete reis in Namibië aanbiedt. Deze 30-daagse kampeer- en hotelrondreis voert je langs alle mooie plekjes van dit fascinerende land.

Koning Aap richt zich op de doelgroep levensgenieters, en genieten zul je op deze reis!

Ook heeft Koning Aap nog reizen in Namibië gecombineerd met de andere landen in Zuidelijk Afrika:

De 23-daagse hotelreis lijkt kwa route veel op die van Djoser en Shoestring. Maar de hotels zijn wat luxer, en je kan daardoor na een safari meestal in een zwembad plonzen.

Dit geldt ook voor de 29-daagse hotelreis. De route hiervan is bijna gelijk aan de lange route van Shoestring, maar dan andersom (van Pretoria naar Kaapstad). Kruger wordt hier niet aangedaan, waardoor de reis wat rustiger verloopt.

Djoser is de populairste aanbieder van verre groepsreizen, en heeft diverse reizen die Namibië combineren met andere landen:

Shoestring biedt soortgelijke reizen, en is daarbij net wat goedkoper dan grote broer Djoser. De kwaliteit is er doorgaans niet minder om. Wel is de keuze wat minder groot.

Shoestring heeft geen reis die alleen naar Namibië gaat, maar wel twee reizen naar Zuidelijk Afrika:

23-daagse kampeerreis Zuidelijk Afrika. Een soortgelijke route als bij Djoser, maar Shoestring bezoekt de Victoria watervallen vanuit Zimbabwe in plaats van Zambia, en keert dan terug naar Pretoria voor de terugvlucht.

Een 29-daagse reis met nog meer highlights. Het deel in Namibië en Botswana is hier hetzelfde, maar er wordt nog doorgereisd naar het Kruger National Park in Zuid-Afrika.

Individuele reizen

Kies je voor een individuele reis, dan heb je veel meer vrijheid in je keuzes. Met name voor een vakantie in Namibië geldt dan dat je je eigen route, eventueel met een 4x4 terreinwagen kunt uitstippelen.

Maar er zijn ook standaard routes die al door organisaties zijn uitgestippeld. Kijk bijvoorbeeld eens naar de Namibië Reizen van Tongasabi.

Maar er zijn veel meer organisaties die individuele reizen naar Namibië aanbieden. Een compleet overzicht stellen we speciaal samen voor de abonnees op onze nieuwsbrief.

Meld je hiervoor aan en ontvang:

  • De beste tips voor verschillende bestemmingen in Afrika
  • Actueel reisadvies
  • Speciale aanbiedingen
  • Het complete reisaanbod

Meld je nu aan voor Afrika Nieuws

Zodat je uiteindelijk een weloverwogen keuze kunt maken uit de vele aanbieders van reizen naar Afrika.

En ook voor je volgende vakanties krijg je de beste tips voor nieuwe reizen naar dit fantastische continent.

Met de tips in de Nieuwsbrief maak je van iedere vakantie naar Afrika een feest!

Vul hier je E-mail adres in

En hier je voornaam

Dan

Geen zorgen -- je e-mail adres is volledig veilig.
Ik beloof je het alleen te gebruiken om je Afrika Nieuws te sturen.