Een Vakantie in Meknes Marokko:
rustig genieten

De skyline van Meknes
De skyline van Meknes

Een vakantie in Meknes, Marokko wordt nog weinig bezocht, maar is toch heel bijzonder. Het is één van de vier koningssteden, en er is enorm veel te zien en doen.

De stad ligt mooi centraal gelegen in het land, op ongeveer 120 kilometer van Rabat en 60 kilometer van Fes. Op een hoogte van 500 meter heeft het bovendien een plezierig klimaat, en een prachtig uitzicht op het omringende landschap.

Beleef de geschiedenis

Meknes was ooit een Berberstad, maar in de tweede eeuw na Chr. viel ze in handen van het Romeinse Rijk.

Sultan Moulay Ismail, hoofd van het Alawitische Rijk, maakte de stad tot hoofdstad van Marokko en maakte er een mooie stad van, in gemengd Moors-Spaanse stijl.

Dit mengsel van 17e eeuwse Moors-Spaanse en Arabische invloeden kun je goed zien als je een wandeling door de stad maakt.

Veel Werelderfgoed om te bekijken

De toegangspoort Bab Mansour
De toegangspoort Bab Mansour

De stad Meknes staat op de Werelderfgoedlijst van de Unesco, vooral vanwege twee schitterende oude monumenten: de oude Medina en de ruïnes van het Koninklijk Paleis.

Maar de schoonheid van de stad begint al bij de vier toegangspoorten. De bekendste daarvan is Bab Mansour, één van de mooiste van Marokko.

Meknes is een stad die middeleeuws aandoet en die achter haar dikke vestingmuren met kolossale stadspoorten nog diverse oude paleizen en moskeeën herbergt. En dan heeft de stad ook nog een Kasbah, uit de 8e eeuw.

En ook veel te doen

Je hoeft je bij een vakantie in Meknes, Marokko zeker niet te vervelen. Midden in de stad is er de Place El Hedime, een groot plein met een markt waar zich ’s avonds allerlei kooplieden, acrobaten, fakirs en vuurvreters verzamelen.

Daarnaast zijn er natuurlijk ook vele markten en souks. Specialiteiten zijn onder meer de bijzonder mooie handgemaakte leren producten en zilveren sieraden.

Onderhandelen mag en moet zelfs. Als je dat goed doet, kun je met heel veel prachtige voorwerpen naar huis terugkeren.

De prachtige omgeving

Een ruine in Volubilis
Een ruïne in Volubilis

Het historische karakter van deze stad vind je ook nog terug in de omgeving, ver buiten de stadsmuren. Hier vind je resten van het Romeinse Rijk en glorieuze Arabische koninkrijken.

Vlakbij de stad ligt een oude Romeinse nederzetting, Volubilis genaamd, die zelf ook op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat.

In de prachtige landschappelijke omgeving worden druiven, muntplanten en olijfbomen verbouwd. De bijbehorende producten wijn, muntthee en olijfolie vormen een belangrijke economische drijfveer voor de stad.

En dan genieten van goed eten en een heerlijk bed

Meknes telt enkele van de beste restaurants van Marokko, La Case en Le Relais de Paris, waar de Franse keuken wordt geserveerd.

Daarnaast zijn er veel traditionele restaurants, waar je kunt genieten van de verfijnde en overheerlijke Marokkaanse keuken.

De hotels in Meknes variëren van vijfsterren hotels met uitstekende faciliteiten tot eenvoudige, goedkope budgethotels, waar het echter ook goed verblijven is.

Daarnaast zij er kamers in oude, omgebouwde Riads te huur.

De stad wordt niet overstroomd door toeristen en dat maakt een vakantie in Meknes, Marokko heel aangenaam. In een heerlijke sfeer de vele historische monumenten binnen en buiten de stadsmuren beleven, wat wil je nog meer?