Vakantie in Mali: terug in de tijd

Dorp in de Dogonvallei
Dorp in de Dogonvallei

Een vakantie in Mali is bijzonder in vele aspecten.

De karakteristieke architectuur van Djenné, de roze zandstenen dorpjes en de Dogon en Toeareg bevolking zijn slechts enkele van de hoogtepunten in dit magische land.

Heb je haast? Klik dan direct hier voor het Reisaanbod in Mali

De grote moskee van Djenné

De grote moskee van Djenne
De grote moskee van Djenné

Djenné is één van de oudste steden van Mali, gebouwd met bakstenen van modder. Er is hier in de loop der eeuwen zeer weinig veranderd en je waant je dan ook in de Middeleeuwen.

De belangrijkste attractie in Djenné is de befaamde Komboro moskee, ook wel eenvoudigweg Grote Moskee van Djenné genaamd. Ook deze is volledig uit leem opgebouwd, en moet voor iedere regentijd worden ingesmeerd om het te beschermen.

De Dogon Vallei

Dogon strijder tijdens een ritueel
Dogon strijder tijdens een ritueel

De Dogon Vallei is een bijzonder gebied vol met dorpjes van het Dogon volk, die zich hier in de 11e eeuw vestigden. Zij brachten vruchtbare aarde mee om op de rotsplateaus groente te verbouwen.

Een tocht door de fotogenieke Dogonvallei is zeer de moeite waard. Naast mooie plaatjes van de graanschuren, rotsgraven en lemen hutjes, leer je hier ook veel van het eenvoudige leven van het Dogon volk.

Het legendarische Timboektoe

De woestijnstad Timboektoe
De woestijnstad Timboektoe

Al in Zagora in het zuiden van Marokko vindt je een eeuwenoud verkeersbord met een verwijzing naar Timboektoe: vanaf daar 52 dagen per kameel door de woestijn.

Timboektoe ligt aan de andere kant van de Sahara, en is een belangrijke handelspost voor iedereen die zijn waren door de woestijn zuidwaarts brengt.

Oude moskeeën, universiteiten en huizen van ontdekkingsreizigers zijn nog altijd bezienswaardigheden, al is de stad lang niet zo levendig als in een ver verleden. Toch is het heerlijk om hier wat rond te slenteren, mijmerend over wat hier ooit verhandeld werd: goud, ivoor, tapijten, specerijen, slaven, en nog veel meer...

De hoofdstad Bamako

De roze markt in Bamako
De roze markt in Bamako

Een vakantie in Mali start en/of eindigt meestal in de hoofdstad Bamako.

Hoewel dit vooral een typische grote Afrikaanse stad is, zijn er ook bezienswaardig- heden die typisch zijn voor Mali. Zo zijn daar natuurlijk de musea: het Nationale museum, Regionale museum en Muso Kunda (Vrouwen-)museum.

Ook de markten zijn natuurlijk de moeite waard. De centrale markt wordt gehouden in de vele drukke straatjes in het centrum. Maar er is ook de overdekte Grand marché, ook wel Marché Rose genoemd vanwege de roze kleur van het gebouw.

En er is nog het Maison des Artisans waar je langs kunt voor de mooiste souvenirs van de vele lokale kunstenaars.

Een tocht langs de verschillende landmarks in Bamako is ook zeker de moeite waard. De grote moskee, het BCEAO gebouw, de kathedraal en vele andere mooie gebouwen zijn er te zien. En voor een overzicht over de stad ga je naar de Point G heuvel, waar bovendien grotten met rotstekeningen te bezichtigen zijn.

Watervallen in Kayes

De Felou watervallen
De Felou watervallen

Kayes is de naam van zowel een stad als een regio in het zuidwesten van Mali. De regio staat bekend om zijn hitte in de zomer, gemiddeld 35 graden. Maar er zijn ook prachtige dingen te zien, zoals de watervallen van Felou, die door een bijzonder landschap stromen.

Nog spectaculairder zijn de watervallen van Goulina in dezelfde Senegal rivier. Deze watervallen storten over een lengte van 500 meter in een diepte van 16 meter.

Een tombe en zandduin in Gao

De Askia Tombe in Gao
De Askia Tombe in Gao

In het zuidoosten van Mali bevindt zich de regio en stad Gao. Dit is van oudsher een belangrijke handelsstad, via de rivier de Niger verbonden met die andere handelsstad Timboektoe.

De grootste attractie in Goa is echter de Askia tombe, beschermd door UNESCO. De tombe is gebouwd van leem, en kent meerdere verdiepingen. Het is de belangrijkste archeologische site in Mali.

Zichtbaar vanaf de Askia tombe is de roze zandduin, La Dune Rose. Vooral in de ochtend en avond is het uitzicht hierop magnifiek.

Reisaanbod voor een Vakantie in Mali

Er zijn verschillende aanbieders voor een vakantie in Mali. Voor een overzicht hiervan meld je je aan voor onze nieuwsbrief.