Vakantie Kenia: de meest toegankelijke safari mogelijkheden

Olifanten in Amboseli National Park
Olifanten in Amboseli National Park

Wil je ook eens op safari in je vakantie? Kenia is daarvoor de meest geschikte bestemming.

Je kent uiteraard de prachtige beelden van een safari op Discovery Channel, Animal Planet en andere zenders. Een ontmoeting met olifanten of leeuwen in het wild spreekt tot je verbeelding. En wat te denken van de fantastische migratie van grote kuddes gnoes en zebra's van en naar de Serengeti: je wilt het ook eens met eigen ogen zien.

De eerste bestemming die je dan overweegt is Kenia. Kenia is relatief dichtbij (in vergelijking met Zuid Afrika helemaal), het heeft veel voorzieningen voor westerse toeristen, en het heeft een aantal fantastische wildparken.

Heeft u haast? Klik dan direct hier voor het Reisaanbod in Kenia

Maar er is meer. Hieronder beschrijven we de belangrijkste attracties van dit prachtige land

De mooiste safari wildparken

Flamingos bij het meer van Nakuru
Flamingo's bij het meer van Nakuru

Kenia staat bekend om haar wildparken. De uitgestrekte savanne's in de Masai Mara springen er daarbij uit. Wereldberoemd is de jaarlijkse trek van de grote kuddes gnoes en zebra's van de Masai Mara in Kenia naar de Serengeti in Tanzania en weer terug.

Maar er zijn ook andere mooie wildparken. Wat te denken van Amboseli National Park? Relatief vlakbij Nairobi staat dit park vooral bekend om haar kuddes olifanten, maar ook ander wild is genoeg voorhanden. Een speciale sfeer geeft de machtige Kilimanjaro op de achtergrond

En dan is er nog Lake Nakuru. Dit meer is beroemd vanwege duizenden flamingo's die hier staan. Van afstand is de roze gloed daarvan al te zien. Maar het park kent veel meer wild, waaronder een populatie neushoorns, kaapse buffels, en zelfs luipaarden.

Maar wil je vooral rust, en minder last van andere toeristen, ga dan vooral naar Naivasha en Hell's Gate National Park.

De Masai en andere stammen

Masai kinderen voor hun traditionele huis
Masai kinderen voor hun traditionele huis

Wanneer u voor het eerst op vakantie in Kenia gaat, zult u uiteraard overweldigd worden door de vele donkere mensen in Nairobi. Maar zodra u de grote stad verlaat valt een specifieke groep mensen op: de Masai stam.

Deze kleurrijke stam is zeer dominant aanwezig in Kenia. Bijna overal ziet u de opvallen rood-geruite kleden waar zij zich mee kleden, en de mooie sieraden, gemaakt van vele kleine kraaltjes.

Maar er zijn meer stammen in Kenia, die nog traditioneel leven van de veeteelt, en leven in hutjes voornamelijk gebouwd met takken en koeienmest.

Waar de Masai zich voornamelijk in het zuiden van Kenia bevinden, vindt u de Samburu (zeer verwant aan de Masai, en ook in het rood gekleed) wat Noordelijker, en de Turkana richting het Victoria meer in het westen.

Maar er zijn nog vele tientallen andere, kleinere stammen in Kenia, zoals de Rendille.

Avontuurlijke activiteiten

Wil je nog meer avontuur dan een safari al biedt, dan zijn daar ook mogelijkheden voor in Kenia.

Wat te denken van de volgende activiteiten:

 • Een ballonvaart over de vlaktes van de Masai Mara
 • Het beklimmen van Mount Kenia
 • De dhow boot races
 • Een wandelsafari

Meer activiteiten zijn te vinden in het Reisaanbod.

Stranden, snorkelen, en duiken

Het klinkt misschien niet logisch voor een vakantie in Kenia, maar je kan er ook naar het strand.

Mombasa is een prachtige stad aan de Indische oceaan, en er omheen zijn diverse kleinere plaatsen met prima strand faciliteiten. Het vormt een plezierige afsluiting van een fantastische safari vakantie.

Wil je toch nog een beetje activiteit, dan kun je ook nog kiezen om te gaan snorkelen of duiken. In Watamu National Park vindt je een mooi koraalrif in prima conditie. Zowel snorkelend als duikend zie je hier de mooiste kleuren exotische vissen en koraal.

Afhankelijk van uw keuze in reis-comfort, dient u echter wel rekening te houden met een cultuur schok. Indien u niet eerder in Afrika ben geweest, dan is het belangrijk om enigszins voorbereid te zijn op de drukte op straat, armoede, corruptie, enzovoorts.

Reisaanbod voor Vakantie Kenia

Er zijn verschillende aanbieders voor een vakantie in Kenia. Hierbij valt onderscheid te maken in groepsreizen, luxe safari reizen, en individuele rondreizen.

Groepsreizen

Een groepsreis in Kenia is ideaal als je

 • niet eerder in Afrika gereisd hebt
 • houdt van gezelschap
 • veel wil zien in relatief weinig tijd
 • weinig zelf wilt regelen

Er zijn een aantal goede reisorganisaties in Nederland met soortgelijke groepsreizen. Maak je keuze uit de volgende aanbieders aan de hand van het precieze programma en enkele nuance verschillen:

Djoser is de populairste aanbieder van verre groepsreizen, en heeft de volgende reizen in Kenia:

 • Een Kampeer rondreis van 14 dagen langs Mount Kenya, Lake Nakuru, het Baringomeer (leuk voor vogelliefhebbers), het Naivashameer, de Masai Mara en het strand van Nyali (bij Mombasa)
 • Een lodge/hotel rondreis van 21 dagen voor iets meer luxe.
 • Deze reis gaat niet langs Lake Turkana, maar is verder bijna gelijk. Er wordt hier meer tijd gereserveerd voor ondermeer het bezoeken van watervallen en dorpjes.

Daarnaast kent Djoser diverse reizen die Kenia combineren met andere landen:

Shoestring biedt soortgelijke reizen, en is daarbij net wat goedkoper dan grote broer Djoser. De kwaliteit is er doorgaans niet minder om. Wel is de keuze wat minder groot.

Klik hier voor meer informatie over de Afrika reizen van Shoestring

Koning Aap bedient doorgaans een iets hoger segment, de levensgenieters. Daarvoor pretendeert Koning Aap net iets meer te doen: persoonlijke service, goede reisbegeleiding, en informatie voor en na de reis.

Voor meer informatie over Koning Aap lees je Koning Aap laat je haar Afrika reizen echt beleven

Individuele reizen

Kies je voor een individuele reis, dan heb je veel meer vrijheid in je keuzes. Met name als je al eens in Kenia bent geweest, wil je nu wellicht naar een paar andere wildparken, of langere tijd op een bepaalde plek zijn.

Het verdient ook zeker aanbeveling om eens naar de alternatieve safari's van Ontdek Kenya te kijken.

Maar er zijn veel meer organisaties die individuele reizen naar Kenia aanbieden. Een compleet overzicht stellen we speciaal samen voor de abonnees op onze nieuwsbrief.

Meld je hiervoor aan en ontvang:

 • De beste tips voor verschillende bestemmingen in Afrika
 • Actueel reisadvies
 • Speciale aanbiedingen
 • Het complete reisaanbod

Meld je nu aan voor Afrika Nieuws

Zodat je uiteindelijk een weloverwogen keuze kunt maken uit de vele aanbieders van reizen naar Afrika.

En ook voor je volgende vakanties krijg je de beste tips voor nieuwe reizen naar dit fantastische continent.

Met de tips in de Nieuwsbrief maak je van iedere vakantie naar Afrika een feest!

Vul hier je E-mail adres in

En hier je voornaam

Dan

Geen zorgen -- je e-mail adres is volledig veilig.
Ik beloof je het alleen te gebruiken om je Afrika Nieuws te sturen.