Een Vakantie in Ghana: slavenforten en regenwoud

De oudste moskee in Ghana in Larabanga
De oudste moskee in Ghana in Larabanga

Om een idee te krijgen van donker Afrika boek je een vakantie in Ghana.

Hier bevinden zich nog grote stukken donker regenwoud. Bovendien kun je hier de oude slavenforten bezoeken, vanwaar vele slaven uit het regenwoud naar ondermeer de Nederlandse kolonies werden vervoerd.

Maar Ghana heeft meer te bieden. De kleurrijke bevolking in de dorpen, de bruisende stad Accra, en ook hier vind je mooie wildparken.

En vergeet ook vooral niet de Goudkust van Ghana.

Heb je haast? Klik dan direct hier voor het Reisaanbod in Ghana

De schoonheid van Accra

De kleurrijke markt in Accra
De kleurrijke markt in Accra

Accra is de hoofdstad, en het economische centrum van Ghana. Maar er zijn ook musea, kunst galeries en vele marktjes waar ondermeer handgemaakte souvenirs worden verkocht.

Het Nationaal museum heeft een uigebreide collectie. Het is de beste plek om snel alles te weten te komen over het koloniale verleden, de slavenhandel, de lokale cultuur (met name van het Ashanti volk), en de traditionele koningen.

Rond het museum en ook elders in de stad bevinden zich vele marktjes, waar een plezierige sfeer hangt, ook omdat de verkopers hier erg vriendelijk zijn.

De grootste markt is de Makola markt. Hier is zo ongeveer alles te vinden, en het is er een drukte van jewelste. Minder bekend bij toeristen, en ook wat minder druk is de Kanesi markt, juist daarom een aanrader.

Accra ligt aan de Atlantische oceaan, en er zijn dus ook stranden te vinden, de beste zijn Labadi, Bojo, en Coco beach.

Een laatste vermelding verdient Christiansborg kasteel in Accra. In de zeventiende eeuw gebouwd door de Denen. Hoewel het kasteel niet toegankelijk is voor het publiek is het zeker de moeite waard om vanaf het strand rondom een kijkje te nemen.

De slavenforten

Het slavenfort Cape Coast Castle
Het slavenfort Cape Coast Castle

Langs de kust zijn Ghana’s meest belangrijke slavenforten nog te vinden. Van hieruit werden vele onschuldige Afrikanen door onder andere de Hollanders naar Amerika vervoerd om daar als slaaf tewerk gesteld te worden.

Bij Cape Coast Castle is een museum ingericht die een beeld geeft van de slavenhandel. En in kasteel St. George in Elmina zijn de kerkers en strafcellen die de Hollanders gebruikten nog te bezichtigen. De ruimte waar de slaven vroeger geveild werden is nu ook een klein museum.

Het voormalige Ashanti koninkrijk en Kumasi

Het Manhyia paleis in Kumasi
Het Manhyia paleis in Kumasi

Kumasi is de tweede stad van Ghana en hoofdstad van het voormalige Ashanti koninkrijk. Heb je het Nationaal museum in Accra gemist, dan zijn hier ook enkele musea waar je de fascinerende geschiedenis van het Ashanti volk kunt ervaren.

Bezienswaardigheden in Kumasi zijn het Manyia paleis en museum, de dierentuin, de drukke Kejetia markt en het Okomfo Anokye Zwaard. Dit zwaard zit al 300 jaar muurvast in de grond, niemand lukt het om het uit de grond te trekken.

Mole National Park

Mole National Park
Mole National Park

Op een vakantie in Ghana mag een bezoek aan het Mole National park niet ontbreken. Mole is het grootste wildpark in Ghana, en hoewel er minder wild is dan in Oost Afrika, is het zeker de moeite waard.

Je kunt hier ook op wandelsafari, en de kans om met name olifanten te spotten is groot.

Het regenwoud in Kakum National Park

De canopy walk in Kakum National Park
De canopy walk in Kakum National Park

Kakum is meer een regenwoud zoals je dat in West Afrika zou verwachten. Hier kan je ook een canopy walk maken, door de toppen van de bomen. De kans dat je wild ziet hangt af van hoe stil je zelf, en de andere leden in de groep door de bomen beweegt.

Er zijn hier zeer goede gidsen, niet alleen bij de canopy walk, die je alles kunnen vertellen over het regenwoud in Kakum en Ghana. En met een beetje mazzel is er zelfs groot wild te zien.

Reisaanbod voor een Vakantie in Ghana

Een vakantie in Ghana regel je het best met een specialist in dit gebied.

Georganiseerde groepsrondreis

Wil je in korte tijd veel van het land zien, dan is een groepsrondreis een goede keuze. Het is bovendien relatief goedkoop, en je reist in goed gezelschap.

Sawadee Puur reizen

Waterval in Ghana

Sawadee biedt de prachtige rondreis Ghana: Oude slavenforten en koninkrijken. De reis start in Accra en bezoekt alle highlights van dit mooie land.

Het is een echte culturele reis. Er zijn veel ontmoetingen met kleurrijke bevolkingsgroepen en tijdens elke reis doe je het Akwasidae Festival aan! Lees meer over deze 20-daagse reis

Djoser

Rondreis Ghana, Togo

Met Djoser bezoek je in een reis van 22 dagen behalve Ghana ook Togo en Benin.

Een combinatie van 3 landen die veel overeenkomsten hebben, maar toch verschillend zijn.

In Ghana bezoek je Cape Coast met zijn slavenforten, Kakum national park en het stuwmeer van Akosombo. Vervolgens maak je in Togo en Benin kennis met de Voodoo cultuur die daar heerst.

Lees meer over deze rondreis door Ghana, Togo en Benin

Vlucht en verblijf

Als je alleen een vlucht zoekt, dan zijn er verschillende maatschappijen waaruit je kan kiezen. Zo is er natuurlijk KLM met een rechtstreekse vlucht vanaf Schiphol, wat rond de € 700,- kost. Maar het kan goedkoper als je het niet erg vindt om een keer over te stappen: dan kan het al vanaf € 633 bij KLM. Maar met bijvoorbeeld Alitalia kan het nog goedkoper: € 612,- met twee overstappen.

Klik hier om je gewenste vertrek- en terugkeerdatum in te vullen, dan zie je de mogelijkheden.

Voor een hotel heb je uiteraard keuze uit verschillende soorten. Zie onze pagina met hotels in Accra.