Vakantie Gambia: stranden en excursies

Zonsondergang boven de Gambia rivier
Zonsondergang boven de Gambia rivier

Een vakantie in Gambia is de laatste tijd populair bij veel toeristen, die afkomen op de vele resorts die langs de kust zijn gebouwd. Toch biedt het land veel meer, en juist de combinatie strand en excursies is aantrekkelijk voor velen

Het kleine land bevat de strook land om de Gambia rivier, midden in Senegal. Het land is daarom relatief groen, en via de rivier redelijk eenvoudig te bereizen.

Dat, in combinatie met de stranden en de temperatuur, maken het een mooie bestemming voor toeristen die net iets meer willen dan alleen strand. Een kennismaking met Afrika, die misschien later tot meer leidt.

Heb je haast? Klik dan direct hier voor het Reisaanbod in Gambia.

De Hoofdstad Banjul

Vluchten naar de hoofdstad banjul zijn met het zich ontwikkelende toerisme in Gambia relatief goedkoop. Hoewel je vanaf het vliegveld direct door kunt naar de resorts langs de stranden, is een bezoek aan Banjul ook zeker de moeite waard.

Kleurrijke markt in Banjul
Kleurrijke markt in Banjul

Banjul is een niet al te grote stad (50.000 inwoners), maar wel typisch Afrikaans. De drukte op straat, de slechte wegen, de bouwvallen en het afval dat je ziet kan nogal een cultuurshock zijn. Maar het kent ook zijn charme.

De kleurrijke markten bijvoorbeeld, waarvan de Albert Markt de belangrijkste is. Deze heeft ook een gedeelte waar prachtige ambachtswerken te koop zijn.

Andere bezienswaardigheden in Banjul zijn het nationale museum, het oorlogsmonument met een mooie fontein, en de Arch 22. Deze laatste is een boogvormige toegangspoort naar de stad. De 35 meter hoge poort is de hoogste bebouwing in de stad. Je kunt er op, en dan heb je een mooi uitzicht over de stad, de Gambia rivier, en de oceaan.

De Stranden en vissersdorpen langs de kust

Zuidwaarts vanaf banjul bevinden zich de stranden van Gambia. In Bakau, Kotu, Kololi en Fajara, allen op korte afstand van Banjul, bevinden zich de vele hotels en resorts.

Maar ook verder zuidelijk wordt druk ontwikkeld. In Brufut, ongeveer halverwege de 80 km lange kustweg, en Karfong, helemaal tegen de grens met Senegal, zijn ook al veel hotels aanwezig.

Maar misschien vindt je het juist leuker om de kleinere vissersdorpen te bezoeken, waar je het dagelijkse leven van de vissers kunt beleven. In bijvoorbeeld Tanji en Gunjur bevinden zich ook visrokerijen en visdrogerijen die zeker een bezoekje waard zijn.

De roots van Kunta Kinte

Slavenmonument bij Juffureh
Slavenmonument bij Juffureh

Via een relatief korte boottrip vanuit Banjul over de Gambia rivier, kom je aan bij James eiland. De ruïne die je hier ziet was ooit een belangrijke doorvoerhaven voor de slavenhandel richting Amerika.

Op het vasteland vlakbij James eiland bevindt zich Juffureh. Dat was het geboortedorp van Kunta Kinte, de legendarische slaaf op wiens leven het boek en de film Roots zijn gebaseerd.

Behalve een bezoek aan het geboortehuis van Kunta Kinta, waar je nog kunt kennismaken met een verre afstammeling, is hier een bezoek aan het slavenmuseum erg interessant. En verder natuurlijk het dagelijkse leven in het dorpje.

Langere excursies over de Gambia rivier

De stenen cirkels bij Wassu
De stenen cirkels bij Wassu

Een echte aanrader is een langere boottrip van enkele dagen. Heerlijk relaxed voert de boot je langs natuurparken, waar je vooral vele soorten vogels en enkele apen kunt zien. Verder landinwaarts heb je ook de kans om nijlpaarden en krokodillen te zien.

Belangrijke tussenstop is bij de stenen cirkels van Wassu. Niet zo groot als die bij Stonehenge, maar zeker zo bijzonder en van historische waarde.

Eindpunt van veel van deze excursies is Georgetown, oftewel Janjanbureh. Dit was ooit de hoofdstad van Gambia, en er zijn nog vele koloniale gebouwen te zien, evenals een slavenhuis en twee forten.

De krokodillen poel

Krokodillenpoel Kachakally
Krokodillenpoel Kachakally

Is een meerdaagse tocht je te lang, dan zijn er dichterbij de kust ook krokodillen te bewonderen. In Bakau ligt namelijk de Kachakally Crocodile pool.

Deze krokodillen poel wordt door de Gambianen als heilig beschouwd. De krokodillen die hier vrij rondlopen worden blijkbaar goed gevoerd. Je mag er namelijk zo tussendoor lopen, en ze zelfs aaien.

Vogels en mangrove bij Lamin Lodge

De Lamin Lodge in Gambia
De Lamin Lodge in Gambia

Het gebied onder Banjul bestaat uit moerassen en mangroves. Aan de zuidkant daarvan ligt Lamin, en de Lamin Lodge is daar een populair restaurant.

Naast goed eten kan je hier perfect vogels spotten, en een tochtje maken tussen de mangrove. Hier worden ook oesters geoogst, die tussen de wortels van de mangrove bomen groeien.

Reisaanbod voor een Vakantie Gambia

Er zijn vele aanbieders voor een vakantie naar Gambia. Een compleet overzicht stellen we speciaal samen voor de abonnees op onze nieuwsbrief.

Meld je hiervoor aan en ontvang:

  • De beste tips voor verschillende bestemmingen in Afrika
  • Actueel reisadvies
  • Speciale aanbiedingen
  • Het complete reisaanbod

Meld je nu aan voor Afrika Nieuws

Zodat je uiteindelijk een weloverwogen keuze kunt maken uit de vele aanbieders van reizen naar Afrika.

En ook voor je volgende vakanties krijg je de beste tips voor nieuwe reizen naar dit fantastische continent.

Met de tips in de Nieuwsbrief maak je van iedere vakantie naar Afrika een feest!

Vul hier je E-mail adres in

En hier je voornaam

Dan

Geen zorgen -- je e-mail adres is volledig veilig.
Ik beloof je het alleen te gebruiken om je Afrika Nieuws te sturen.

Hieronder noemen we alvast de in onze ogen belangrijkste aanbieders.

Zonvakantie

Qxxl heeft diverse hotels, all-inclusive, of alleen vlucht aanbiedingen voor een vakantie in Gambia. Bekijk hier het Qxxl aanbod in Gambia

Bovenstaande is een selectie van de beste reisaanbieders naar Gambia. Heb je toch behoefte aan wat meer keus, raadpleeg dan ons (zo goed als) complete overzicht.

Het complete overzicht is exclusief voor de abonnees van onze nieuwsbrief.

Meld je aan,
en ontvang het complete overzicht

Vul hier je E-mail adres in

En hier je voornaam

Dan

Geen zorgen -- je e-mail adres is volledig veilig.
Ik beloof je het alleen te gebruiken om je Afrika Nieuws te sturen.