Een Vakantie in Fes Marokko,
een unieke stad

Een leerlooierij in Fes
Een leerlooierij in Fes

Een vakantie in Fes, Marokko is een unieke ervaring. Hier zijn twee werelden met elkaar in botsing gekomen, en de tijd lijkt te hebben stilgestaan.

De stad ligt midden in het Atlasgebergte en trekt, mede vanwege de grootste Medina van Marokko, jaarlijks duizenden bezoekers. Het is bij uitstek een ideale stad voor mensen die veel van middeleeuwse cultuur en geschiedenis houden, in combinatie met ontspanning en gezelligheid.

Grootste autovrije middeleeuwse stad

Straatbeeld in de autovrije binnenstad van Fes
Straatbeeld in de autovrije binnenstad van Fes

De stad Fes bloeide op tijdens de Middeleeuwen en werd toen tot één van de vier Marokkaanse koningssteden. En sindsdien is het nauwelijks veranderd.

Het is de grootste nog bestaande Islamitische middeleeuwse stad ter wereld en tevens het grootste autovrije stedelijke gebied op aarde!

De stad is het spirituele en culturele middelpunt van Marokko, met de waarschijnlijk oudste universiteit ter wereld.

In de laatste 800 jaar is de ‘carbon footprint’ van Fes nauwelijks veranderd, behalve dat er elektriciteit en toeristen bijgekomen zijn.

En natuurlijk ook satelliettelevisie, waarvan de vele schotels op de daken de concurrentie zijn aangegaan met de minaretten die al eeuwenlang het silhouet van de stad bepalen.

Een stad vol eeuwenoude monumenten

Bab Boujeloud, de poort naar de binnenstad
Bab Boujeloud, de poort naar de binnenstad

Eén van de oudste wijken in Fes is Fès el-Bali, gebouwd in het jaar 809. Rondom deze wijk heeft de stad zich verder ontwikkeld.

Er zijn heel veel eeuwenoude gebouwen en plaatsen in Fes, die absoluut de moeite van het bezoeken waard zijn.

Heel bekend is de drukke en gezellige Medina, die op de Werelderfgoedlijst van de Unesco staat. Dit is de grootste medina ter wereld, die werd gebouwd in de 12e eeuw. Hier bevinden zich vele marktjes en winkels en je kunt er werkelijk van alles kopen.

Iets verderop kun je de mooie moskee en universiteit Al-Qarawiyyin uit de 9e eeuw bezoeken, evenals de stadsmuren en het Keizerlijke Paleis Dar el-Makhzen.

Vergeet ook niet de stadspoort, de enige hoofdingang van de stad.

De Fez en vele andere typische producten

Een weefgetouw in de straten van Fes
Een weefgetouw in de straten van Fes

Er zijn veel ambachtslieden in het oude gedeelte van de stad, die allerlei soorten traditionele kunstnijverheids- producten maken. Als je op zoek bent naar echte originele Marokkaanse voorwerpen, dan is Fes de stad voor je.

Voorbeelden zijn de handgemaakte leren schoenen en de djellaba, de typische Marokkaanse kledij voor mannen en vrouwen.

En natuurlijk is daar de Fez. De stad gaf haar naam aan dit typische ronde, rode hoofddeksel met kwastje. Het produceert ook de typische karmozijnrode kleurstof daarvoor.

Je kunt ook de leerlooierijen bezoeken waar de stad zo bekend om is. Koop van te voren een takje munt en houd dat tegen je neus gedrukt om de scherpe geur van het gelooide leer niet te hoeven ruiken.

Nog meer redenen om Fes te bezoeken

De stad staat ook bekend om het jaarlijkse Fes Festival of World Sacred Music, waar duizenden artiesten uit de hele wereld hun muziek laten horen. Tijdens het festival staat de gehele stad in het teken van heilige muziek.

Daarnaast heeft Fes een mooie, groene omgeving. De diverse hotels van zeer goede kwaliteit regelen graag excursies per jeep of dromedaris om die omgeving te verkennen.

Het klimaat in Fes is mediterraan, met sneeuwval in de winter en aangename temperaturen in de zomer. De beste tijd om op vakantie naar Fes in Marokko te gaan is dus tijdens het hoogseizoen.

Een vakantie in Fes, Marokko biedt dus voor ieder wat wils. Of je nu voor korte of langere tijd in de stad verblijft, de stad zal een onuitwisbare indruk bij je achterlaten.