Vakantie in Ethiopië: een rijke geschiedenis, overweldigende natuur, en de oerstammen van Afrika

Marktdag in de Omovallei
Marktdag bij de stammen in de Omovallei

Een vakantie in Ethiopië staat misschien niet bovenaan je verlanglijstje, maar wellicht is het tijd om dat te veranderen.

De unieke rotskerken van Lalibela, de watervallen van de Blauwe Nijl, en de oerstammen in de Omo vallei maken een bezoek meer dan de moeite waard!

En dat zijn slechts een paar van de highlights. Ethiopië kent meerdere historische sites, natuurparken, en een grote diversiteit aan stammen en ethnische groepen.

Heb je haast? Klik dan direct hier voor het Reisaanbod in Ethiopië

Addis Abeba, de toegang tot Ethiopië

Ingang van de Universiteit van Addis Abeba
Ingang van de Universiteit van Addis Abeba

Het moge duidelijk zijn dat de meeste internationale vluchten aankomen in de hoofdstad, Addis Abeba. Gelegen op een hoogte van 2000 meter is het hier redelijk koel, en op het eerste gezicht niet anders dan de meeste andere Afrikaans hoofdsteden: een redelijk modern centrum met wat hoogbouw, en de nodige bedelaars en andere gelukzoekers op straat.

Verder uit het centrum bevind je je al snel op onverharde wegen, met regelmatig wat klein vee (geiten vooral) op straat, en kraampjes waar de mensen hun waren verhandelen.

Het echte handelscentrum vormt de Merkato. Met vele straatjes en pleintjes waar van alles en nog wat wordt verkocht, vormt dit de grootste markt van heel Afrika. Als westerse toerist zullen de massa's je hier wat afschrikken, maar als je je waardevolle bezittingen thuis laat, en je hand op je portemonnee, dan heb je niets te vrezen behalve wat opdringerige verkopers.

Een andere goede plek om te bezoeken is het Universiteitsterrein. In een relaxte omgeving, waar je hooguit aangesproken wordt door studenten die hun Engels willen oefenen, bevindt zich ook het voormalige paleis van Haile Selassie. Dit paleis is nu te bezoeken als een museum over het leven van deze legendarische voormalige keizer van Ethiopië.

De machtige rotskerken van Lalibela

Rotskerk in Lalibela van bovenaf gezien
Rotskerk in Lalibela van bovenaf gezien

De heilige stad Lalibela is de bestemming voor menige pelgrim, en niet zonder reden. Hier bevinden zich 13 enorme rotskerken, die rond de 11de eeuw geheel uit de rotswanden gehouwen zijn.

De legende zegt dat koning Lalibela destijds de opdracht van God kreeg om de kerken te bouwen, daarbij geholpen door een leger engelen.

Engelen of een enorme hoeveelheid arbeiders, feit is dat het tientallen jaren moet hebben geduurd om de kerken uit de massieve rotsen te houwen.

Alleen in Petra, Jordanië is een soortgelijke prestatie geleverd. Maar in Lalibela zijn de kerken rondom uitgehouwen, waar ze in Petra in de rotswanden gehouwen zijn.

Lees hier meer over Lalibela.

Historische pilaren en graven in Axum

Mocht je denken dat vooral de Maya's bekend stonden voor hun gegraveerde pilaren, ofwel steles, je kunt ook dergelijke monumenten in Ethiopië vinden. En die in Axum (ook wel als Aksum geschreven) zijn tot wel 25 meter hoog.

Enkele van deze pilaren zijn omgevallen, en de brokstukken illustreren het tragische einde van een eeuwenoude beschaving.

Tussen de pilaren bevinden zich graven en grafstenen om te ontdekken. En de belangrijkste site is de kerk van de Lady Mary of Zion. Er wordt gezegd dat de Ark van het Verbond, met de tabletten met de 10 geboden, zich ergens hier in deze kerk zouden bevinden. Maar waarom niemand hem dan hier kan vinden is zeer onduidelijk.

Het middeleeuwse kasteel van Gondar

Je verwacht het niet in Ethiopië of zelfs in heel Afrika: een middeleeuws kasteel. In Gondar staat echter een dergelijk kasteel met versterkte muren, torens, en een gothische architectuur. Het enige dat ontbreekt zijn de ridders.

Het kasteel Fasil Ghebbi van Gondar is gebouwd in de 16de eeuw, waarschijnlijk in opdracht van een Ethiopische keizer. In de 17de en 18de eeuw hebben diverse keizers hier gewoond.

Behalve het kasteel is ook de Debre Birhan Selassie kerk een bezoek waard. Deze is ongeveer even oud als het kasteel, en vooral interessant vanwege de vele schilderingen in de kerk. Honderded gestyleerde engelengezichten kijken hoe je de kerk binnentreedt. De meeste schilderingen beelden de kruisweg uit.

Het Tanameer en de donderende watervallen van de Blauwe Nijl

Poseren voor de watervallen van de blauwe nijl
Poseren voor de watervallen van de blauwe nijl

Het Tanameer is het grootste meer in Ethiopië en een heerlijke plek om te bezoeken. De Blauwe Nijl ontspringt hier (het is dus ook de bron van de Nijl die in Egypte stroomt) en iets verderop bevinden zich de enorme watervallen van de Blauwe Nijl.

Naast de machtige watervallen zijn de eilanden in het Tanameer de grootste attractie. Hierop bevinden zich diverse oude kloosters en kerken. De schilderingen hierin zijn fantastisch, evenals diverse gouden kronen en kruizen die men hier nog bewaart.

Verder is het Tanameer een heerlijke plek om te relaxen. Geniet van de langsvliegende pelikanen, visarenden of andere vogels, of zelfs van een Colobus aap die hier regelmatig gezien wordt. En bezoek de markt in het naastgelegen stadje Bahir Dar.

Lees hier meer over Bahir Dar en het Tanameer.

De oerstammen in de Omo Vallei

Traditionele dans van de Bana stam
Traditionele dans van de Bana stam

De Omo vallei is een ietwat moeilijk bereikbaar gebied in het zuiden van Ethiopië. Mede hierdoor leven hier nog diverse oerstammen, waarvan velen nog zelden of nooit een blanke hebben gezien.

Deze stammen kleden zich nog in dierenvellen, gedecoreerd me schelpen of kralen, hun haardos gedecoreerd met rode oker en kleikappen.

De meest fameuze stam zijn de Mursi. Deze, zelfs voor de Omo vallei afgelegen wonende stam staat meer bekend als de lipschotel stam, vanwege de enorme schotel van klei die vrouwen als decoratie in hun onderlip dragen.

De Mursi is een primitieve stam, ietwat schuw voor buitenstaanders. Zij vertonen vaak agressief gedrag, en het stokvechten vormt een onmiskenbaar onderdeel van hun cultuur.

De Simien hooglanden

Het Simien National Park is ëën van der weinige wilparken in het Noorden van Ethiopië. Er zijn hier diverse trektochten te maken, met fantastische uitzichten over de hooglanden.

verschillende zeldzame diersoorten zijn in Simien te vinden, zoals de Ethiopische wolf en de Walia berggeit. En er bevinden zich ook vele bavianen.

Het hoogste punt is detop van de Ras Deshen berg, zo'n 5000 meter boven zeeniveau. Deze top is niet te bereiken zonder een rotswand te beklimmen.

Reisaanbod voor een Vakantie in Ethiopië

Er zijn verschillende aanbieders voor een vakantie in Ethiopië. Toch is de keuze veel beperkter dan in bijvoorbeeld Kenia of Tanzania. Veel luxe hoef je niet te verwachten, en een groepsreis is hier voor de meeste reizigers de beste keuze, om de kosten te beperken en niet te vaak voor verrassingen komen te staan.

Groepsreizen

Baobab heeft een reis van 14 dagen in het Culturele Noorden van Ethiopië. Hoogtepunten zijn daar natuurlijk de rotskerken van Lalibela, de kastelen en paleizen van Gondar en Aksum, en de natuur bij Lake Tana en de Simien Hooglanden.

Wil je ook het zuiden bezoeken, neem dan de 24-daagse reis Ethiopië Compleet. Behalve het bovenstaande gaat deze reis ook langs de traditionele stammen in de Omo vallei, de meren in de Rift-vallei, en Mago National Park.

Koning Aap heeft twee reizen naar Ehtiopië: Een 16-daagse reis in het Noorden, en een 30-daagse hotel- en kampeerreis. Naast alle al genoemde hoogtepunten gaat deze reis ook langs het vulkaanlandschap van de Afar, en naar het Oostelijke stadje Harar. Zo krijg je een nog completer beeld van de diversiteit van Ethiopië.

Shoestring biedt de reis Ethiopie; Afrika's best bewaarde geheim. Deze reis van 23 dagen gaat ook langs Lake Tana, Gondar, de Simien Hooglanden, Lalibela, en de meren en stammen in het zuiden. Het verschil met Koning Aap zit hem ook in het comfort en de doelgroep voor deze reis, die wat eenvoudiger en dus goedkoper is.

Individuele reizen

Kies je voor een individuele reis in Ethiopië, dan ben je vaak aangewezen op lokale organisaties. Een overzicht van de mogelijkheden stellen we speciaal samen voor de abonnees op onze nieuwsbrief.

Meld je hiervoor aan en ontvang:

  • De beste tips voor verschillende bestemmingen in Afrika
  • Actueel reisadvies
  • Speciale aanbiedingen
  • Het complete reisaanbod

Meld je nu aan voor Afrika Nieuws

Zodat je uiteindelijk een weloverwogen keuze kunt maken uit de vele aanbieders van reizen naar Afrika.

En ook voor je volgende vakanties krijg je de beste tips voor nieuwe reizen naar dit fantastische continent.

Met de tips in de Nieuwsbrief maak je van iedere vakantie naar Afrika een feest!

Vul hier je E-mail adres in

En hier je voornaam

Dan

Geen zorgen -- je e-mail adres is volledig veilig.
Ik beloof je het alleen te gebruiken om je Afrika Nieuws te sturen.