Vakantie Egypte: de schoonheid van Zand en Tempels

Het beroemde dodenmasker van Toetanchamon
Het dodenmasker
van Toetanchamon

Een vakantie in Egypte betekent voor velen een trip naar de zon, met een cultureel uitstapje naar de tempels en pyramiden. Maar er is nog zoveel meer.

Egypte bestaat grotendeels uit woestijn, waarbij de Nijl zorgt voor een vruchtbare strook van Noord naar Zuid. Daar, langs die Nijl, bevinden zich dan ook de culturele hoogstandjes: tempels, pyramiden, en de Vallei der Koningen.

Maar ook de woestijn is meer dan de moeite waard. Heb je ooit geweten dat er verschillende kleuren woestijn bestaan? Met mooie landschappen, rotsformaties, en niet te vergeten, prachtige oases.

Heb je haast? Klik dan direct hier voor het Reisaanbod in Egypte

Zoeken naar de highlights van Cairo

Cairo is op het eerste gezicht een hele grote, chaotische stad. Op het tweede gezicht natuurlijk ook, en het kost wat moeite om de charme te ontdekken. Maar uiteindelijk zijn er genoeg highlights om van te genieten.

Allereerst is er natuurlijk het Egyptisch museum. Naast het beroemde dodenmasker van Toetanchamon zie je hier vele andere kunstschatten uit de rijke geschiedenis van Egypte.

De Citadel van Cairo
De Citadel van Cairo

Dan is er de mooie Citadel, die het militair museum bevat naast een paleis en twee moskees. Vergeet zeker niet de Moskee van Mohammed Ali te bezoeken, deze is prachtig versierd met gouden versiersels en grote kroonluchters.

Ook de tombes van de familie van Mohammed Ali (nee, niet de bokser) zijn een bezoek waard, evenals diverse andere moskees, gebouwen, en bazaars. Sla Cairo dus zeker niet over in je Egypte vakantie.

De pyramiden van Gizeh en Saqqara

Het belangrijkste uitstapje vanuit Cairo is voor de meesten natuurlijk een bezoek aan de pyramides van Gizeh. Hier staan de grootste en beroemde pyramides die iedereen wel van de plaatjes kent. Ook de Sphynx die hier staat is indrukwekkend, maar eigenlijk is dat het wel.

De pyramide van Djoser in Saqqara
De pyramide van Djoser in Saqqara

Uiteraard worden de bezoekers hier vermaakt met een kamelenritje, souvenirstalletjes, enzovoorts. Maar veel meer dan een kijkje nemen in een benauwde tunnel is er niet bij.

Zeker zo interessant is een bezoek aan die andere pyramide, de trappyramide van Saqqara. Dit is een veel oudere pyramide, opgebouwd in duidelijke lagen. Naast deze graftombe van Djoser zijn hier nog meerdere tombes en gebouwen te vinden.

De Libische woestijn met haar oases

De woestijn ten westen van de Nijl is genoemd naar het buurland van Egypte. Naast een overweldigende leegte is hier toch nog veel te zien.

De Nijl kent enkele vertakkingen, die grotendeels ondergronds lopen. Niet door grotten, maar als grondwater. Hier en daar komt het water aan de oppervlakte, en daar zijn oases ontstaan.

Paddestoel rots in de Witte Woestijn
Paddestoel rots in de Witte Woestijn

Bij de oases hebben de woestijnnomaden (bedoeinen) hun al dan niet tijdelijke kampen. Voor toeristen zijn er onderkomens, en het is leuk om hier de cultuur van de nomaden op te snuiven.

Rondom de oases en verderop in de woestijn zijn er nog vele bezienswaardigheden. Zo is de zwarte woestijn, bezaaid met zwarte basalt rotsblokken. En ook de witte woestijn, met paddestoelformaties van kalk, erg indrukwekkend.

Tel daar nog warmwaterbronnen en een jeeptocht door het rulle zand bij op, en je beseft dat de Libische woestijn een bezoek waard is.

Tempels en de Vallei der Koningen

Na de pyramides is Luxor de grootste trekpleister voor toeristen. Bij dit knusse plaatsje bevinden zich zowel het grootste tempelcomplex, als de beroemde vallei der koningen.

De verlichte tempel van Luxor
De verlichte tempel van Luxor

De tempels van Karnak bevinden zich 2,5 km van Luxor, bij het plaatsje Karnak, dat kleiner is dan het tempelcomplex. Vele mooie gebouwen, ruines, zuilen en beelden zijn hier te zien. Genoeg om uren doorheen te dolen.

Ook voor de Vallei der koningen dien je de tijd te nemen. Zeker als je de diverse benauwde tombes ook in wilt. Hoewel de meeste kunstschatten er zijn weggehaald is dat zeker de moeite waard.

Ben je klaar met de dodenvallei, dan zijn er nog de kolossen van Memnon en de tempel van Luxor, als de tempelmoeheid nog niet heeft toegeslagen.

Boottochtjes rond Aswan

Roeien op een feloeka op de Nijl
Roeien op een feloeka op de Nijl

Aswan in het zuiden kent een wat andere bevolking. Het zijn de Nubiers, met een wat donkerder huidskleur. De cultuur en sfeer in dit stadje zijn dan ook iets anders dan in de rest van Egypte. Het gaat er wat gemoedelijker aan toe.

Aswan is een uitstekende plek voor uitstapjes per boot naar verschillende eilanden in de buurt, en de tempel van Philae.

Hoogtepunt vormt een feloekatocht over de Nijl, die je zeer relaxed terugbrengt naar bijvoorbeeld Luxor.

Dahab en de Sinai woestijn

Ten oosten van Cairo, aan de andere kant van het Suez kanaal, ligt de Sinai woestijn. Weer een woestijn, zul je zeggen, maar deze is weer van een heel andere schoonheid.

De Sinai woestijn is bergachtig, en kent mooie kleuren rood, groen, en geel. Met name bij een zonsondergang kun je deze zeer goed bewonderen.

Ook hier weer oases, en voor de liefhebber avontuurlijke tripjes per jeep, of wandelend en klimmend.

De perfecte uitvalsbasis hier is Dahab. Dit is een gezellig backpackersdorp aan de rode zee. De sfeer is relaxed, en van hieruit kun je snorkelen, duiken, of de woestijn in.

Sharm el Sheikh en Hurghada

Kom je vooral voor de zon en de zee naar Egypte, dan zul je waarschijnlijk in Sharm el Sheikh of Hurghada terechtkomen.

Sharm el Sheikh is vooral een luxe badplaats, met veel hotels die hun eigen stukje strand hebben afgezet.

Hurghada is daarbij ook vooral gericht op toeristen die (ook) willen duiken en/of snorkelen, hoewel dat ook vanuit Sharm el Sheikh mogelijk is. Beiden liggen immers aan weerszijden van de Rode Zee.

Reisaanbod voor een Vakantie Egypte

Er zijn vele aanbieders voor een vakantie naar Egypte. Een compleet overzicht stellen we speciaal samen voor de abonnees op onze nieuwsbrief.

Meld je hiervoor aan en ontvang:

  • De beste tips voor verschillende bestemmingen in Afrika
  • Actueel reisadvies
  • Speciale aanbiedingen
  • Het complete reisaanbod

Meld je nu aan voor Afrika Nieuws

Zodat je uiteindelijk een weloverwogen keuze kunt maken uit de vele aanbieders van reizen naar Afrika.

En ook voor je volgende vakanties krijg je de beste tips voor nieuwe reizen naar dit fantastische continent.

Met de tips in de Nieuwsbrief maak je van iedere vakantie naar Afrika een feest!

Vul hier je E-mail adres in

En hier je voornaam

Dan

Geen zorgen -- je e-mail adres is volledig veilig.
Ik beloof je het alleen te gebruiken om je Afrika Nieuws te sturen.

Hieronder noemen we alvast de in onze ogen belangrijkste aanbieders.

Groepsreizen

Baobab heeft een avontuurlijke expeditie van Caïro in Egypte naar Khartoum in Soedan.

Ga je voor een korte vakantie, dan zijn de reizen van Summum een goede optie.

En Koning Aap heeft 5 verschillende hotelrondreizen:

Voor de andere aanbieders van groepsreizen meld je je aan op onze nieuwsbrief

Zonvakanties

Een breed scala aan mogelijkheden voor een zonvakantie vindt je bij de Peter Langhout reizen naar Egypte

Ook Egypte.nl heeft een zeer uitgebreide keuze. Je kan hier ook uit allerlei andere soorten reizen kiezen, zoveel dat je door de bomen het bos niet meer ziet.

Een zeer divers aanbod vind je ook bij Neckermann.

Voor de andere aanbieders van zonvakanties meld je je aan op onze nieuwsbrief.

Single reizen naar Egypte

Fox SingleMaarNietAlleen Egypte

Individuele reizen

Stel een prachtige individuele reis samen via Dagboekreizen naar Egypte

Last Minute vakantie naar Egypte

Wil je op het laatste moment nog naar Egypte? Kijk dan vooral ook naar wat de andere aanbieders nog beschikbaar hebben.

Maar daarnaast kun je nog een kijkje nemen op Lastminute.nl reizen naar Egypte

Bovenstaande is een selectie van de beste reisaanbieders naar Egypte, met voor iedere type reiziger wat wils. Heb je toch behoefte aan wat meer keus, raadpleeg dan ons (zo goed als) complete overzicht.

Het complete overzicht is exclusief voor de abonnees van onze nieuwsbrief.

Meld je aan,
en ontvang het complete overzicht

Vul hier je E-mail adres in

En hier je voornaam

Dan

Geen zorgen -- je e-mail adres is volledig veilig.
Ik beloof je het alleen te gebruiken om je Afrika Nieuws te sturen.