Vakantie in Casablanca Marokko:
Strand en een moderne stad

Casablanca in de avond
Casablanca in de avond

Een vakantie in Casablanca, Marokko is een prima keuze als je het strand wilt combineren met een boeiende, moderne stad.

De stad ligt aan de kust van de Atlantische Oceaan en is met drie miljoen inwoners de grootste en economisch meest belangrijke stad van Marokko. De huidige stad werd in de vorige eeuw door de Fransen gebouwd, naar het voorbeeld van Marseille.

Moderne stad met veel faciliteiten

De haven van Casablanca is één van de grootste havens van Noord-Afrika. Sinds het Franse tijdperk heeft deze havenstad zich in snel tempo ontwikkeld en de stad lijkt tegenwoordig dan ook op een grote, moderne Europese stad.

De Marokkaanse economie maakt een forse groei door en Casablanca is de krachtige motor van die groei. De stad is al enkele jaren de spil van de snel opkomende Marokkaanse (en Afrikaanse) economie en is een wereldstad aan het worden, met dezelfde moderne faciliteiten die andere wereldsteden bieden.

Vele jonge Marokkanen in Europese landen keren terug naar hun land om in Casablanca en andere steden een bedrijf te beginnen.

Als je op vakantie gaat naar deze stad, zul je al deze verrassende ontwikkelingen zelf kunnen aanschouwen.

Een geschiedenis van groei, verwoesting, en nieuwe groei

De medina van Casablanca
De medina van Casablanca

Al in de 10e eeuw voor Chr. vestigden de Berbers zich in Dar el-Bayd, het huidige Casablanca.

In 1068 veroverden de Almoraviden de stad en in de veertiende eeuw werd Casablanca een belangrijke havenstad. Echter ook een thuishaven voor piraten, reden voor de Portugezen om in 1468 de stad te vernietigen en er in 1515 een militair fort te bouwen, dat ze ‘Casa Branca’ noemden (Portugees voor ‘wit huis’).

In de 18e eeuw nam onder sultan Sidi Mohammed ben Abdallah het economisch belang van Casablanca weer toe, mede dankzij de positie van de haven.

Tijdens het Franse protectoraat groeide Casablanca uit tot het economische centrum van Marokko, en na de onafhankelijkheid van Marokko zette deze groei zich langzaam maar zeker door.

Om nog iets van het oude Casablanca op te mikken kan je naar de oude Medina aan de noordkant van de stad, die geheel werd gerenoveerd. De muur rondom de Medina, het bastion en de klokkentoren zijn zeer indrukwekkend.

Ville Nouvelle, een architectonisch hoogstandje

Beeld van de moderne stad
Beeld van de moderne stad

De Ville Nouvelle is het nieuwe deel van Casablanca, dat werd ontworpen door de Franse architect Henri Prost. Het vormt één van de vele indrukwekkende architectonische bezienswaardigheden van Marokko.

De gebouwen zijn gebouwd in een mengsel van Spaans-Moorse en Art Déco stijl. In dit stadsdeel vind je ook veel restaurants en uitgaansgelegenheden.

De enorme Hassan II Moskee

De Hassan II moskee van Casablanca
De Hassan II moskee van Casablanca

In 1993 werd de bouw van de grote Hassan II Moskee voltooid, de grootste moskee ter wereld, na die van Mekka.

Het moskeecomplex bevindt zich op een plateau met uitzicht op de Atlantische Oceaan. De enorme gebedshal biedt plaats aan 25.000 gelovigen en op het plein buiten de moskee is nog eens plaats voor 80.000 gelovigen.

De moskee is bijzonder indrukwekkend en ook voor niet-gelovigen de moeite van het bezoeken waard.

Een uitgebreide keus uit diverse horeca

Zoals een moderne, grote stad betaamt heeft Casablanca een grote keuze aan hotels en restaurants. Specialiteit van de restaurantkeukens zijn verse zeevis en schelpdieren.

Als je een alcoholisch drankje wilt drinken, ga dan naar één van de vele hotelbars of naar het mooie, kleine strand vlakbij Ain Diab, waar je vele strandclubs kunt vinden.