Vakantie Botswana: een unieke safari ervaring

Met mokoro's door de okavango delta
Met mokoro's door de okavango delta
Foto: Anton Mureau

Een vakantie in Botswana is een onverwacht unieke ervaring. Bij veel mensen staat dit land niet bovenaan op het wensenlijstje, maar dat is onterecht.

Een hoge concentratie wildparken, de unieke Okavango Delta, en de Bosjesmannen in de Kalahari woestijn staan garant voor een prachtige vakantie.

Botswana kent een lage bevolkingsdichtheid, en geen echt grote steden. Daarmee is er dus ook geen groot internationaal vliegveld, of andere grote toegangspoort naar de natuurlijke schoonheid die het land te bieden heeft.

Veel toeristen kiezen daarom voor het toegankelijker Zuid-Afrika, maar zij missen daarmee een unieke ervaring in de Okavango Delta, het prachtige Chobe National Park, en bij de bosjesmannen in de Kalahari woestijn.

Heb je haast? Klik dan direct hier voor het Reisaanbod in Botswana.

Maun, het safari centrum van Botswana

Maun is maar een klein stadje in het noorden van Botswana. Maar hier ligt het belangrijkste vliegveld van Botswana, en hier start voor de meeste toeristen hun safari in Botswana.

De Okavango Delta: uniek en fascinerend

Nijlpaarden in de Okavango Delta
Nijlpaarden in de Okavango Delta

Direct ten Noordwesten van Maun begint de Okavango Delta. Dit is de grootste binnenlandse delta ter wereld.

De Okavango rivier splitst zich hier in vele takken, met vele eilandjes en moerassen, om uiteindelijk als het ware te verdwijnen in de Kalahari woestijn.

Met een zogenaamde Mokoro, een platte boot bestuurd met een lange stok, kun je hier de omgeving bewonderen. De stilte, de planten, de vogels, de krokodillen, nijlpaarden, en af en toe groot wild op de oevers maken de beleving compleet.

Chobe National Park

Luipaard in Chobe National Park
Luipaard in Chobe National Park
Foto: Chantal Stoop

Wil je meer groot wild zien, ga dan door naar Chobe National Park in het Noord-Oosten van Botswana. Dit grote wildpark is ook toegankelijk vanuit Victoria Falls in Zimbabwe, dat maar 75 kilometer verder ligt.

Chobe is beroemd om zijn grote kuddes olifanten en buffels. Bovendien zijn de olifanten hier wilder dan waar ook in afrika, met veel getrompetter maken ze vaak stampij: geweldig om te zien.

Ook ander wild is er in grote getale, inclusief veel roofdieren zoals leeuwen, cheetahs en luipaarden. Chobe biedt je in feite de beste mogelijkheid in Afrika om de Big Five te spotten.

Moremi Wildlife reserve

Een speciale vermelding verdient het Moremi Wildlife Reserve. Gelegen in het noorden van de Okavango delta is dit wildpark het meest divers in heel Afrika.

Het bevat moeras, eilandjes, droge stukken land, en bossen. Vrijwel iedere Afrikaanse diersoort kan hier wel een geschikt plekje vinden, en je kan dan ook van alles tegenkomen.

Bosjesmannen in de Kalahari Woestijn

Bosjesman in de Kalahari woestijn
Bosjesman in de Kalahari woestijn

80 procent van de oppervlakte van Botswana bestaat uit de Kalahari woestijn. Maar dat betekent niet dat dat allemaal zandvlakte is.

De Kalahari woestijn kent zanderige grasvlaktes, dor struikgewas, savanne, droge rivierbeddingen, en af en toe rotspartijen.

Het is het terrein van de bosjesmannen. Toch moet je enigszins geluk hebben deze stam in de woestijn tegen te komen. Het is wel fascinerend om te zien hoe deze mensen hun traditionele leven in dit desolate landschap blijven volhouden.

In de Kalahari woestijn vind je ook nog een grote hoeveelheid wild. Gnoes, hartebeesten, springbokken, spiesbokken, en ook giraffes worden hier veel gezien. Vanwege de vlaktes kun je ze al van verre spotten.

Nxai Pan en Makgadikgadi Pans

Zonsondergang bij de Makgadikgadi Pans
Zonsondergang bij de Makgadikgadi Pans

Ten zuiden van Chobe bevinden zich het Nxai Pan National Park en het Makgadikgadi Pans Game Reserve. Beiden bestaan grotendeels uit een drooggevallen zoutpan, wat ooit het grote prehistorische Makgadikgadi meer geweest is.

Tegenwoordig leven er nog altijd bijna geen mensen in deze gebieden, en je waant je dan ook helemaal alleen op de vlakte. Tenzij je je tussen de grote kuddes gnoes, zebra's, antilopes, of, bij flinke regenval, flamingo's bevindt.

Het grote voordeel van Nxai Pan en de Makgadikgadi Pans is dat deze gebieden op zijn best zijn wanneer het in Chobe NP minder toeven is: gedurende de natte maanden tussen December en Maart.

Reisaanbod voor een Vakantie Botswana

Onbekend maakt onbemind. Dat is met Botswana niet echt het geval, maar toch zijn er veel minder aanbieders van reizen in dit prachtige land dan in het iets zuidelijker gelegen buurland. Toch hebben we er een paar gevonden, die we hier op een rijtje zetten.

Groepsreizen

Omdat Botswana, onterecht overigens, veel minder populair is dan bijvoorbeeld Zuid-Afrika, lukt het de Nederlandse aanbieders van groepsreizen niet om een reis naar alleen Botswana vol te krijgen. Dat is ten minste mijn conclusie als ik het gebrek aan groepsreizen naar Botswana zie.

Er zijn wel Nederlandse organisaties die groepsreizen met een Internationaal gezelschap aanbieden. SNP heeft daarvan drie kampeer varianten: een reis van 13 dagen, eentje van 16 dagen, en de langste van 18 dagen.

Ook Scenic Travel heeft reizen met Internationale groepen. En daarvan hebben zij een kampeerversie van 13 dagen, maar ook een comfortversie, ook van 13 dagen.

Naast de reizen die volledig in Botswana plaatsvinden, zijn er vele groepsreizen die naast Botswana ook één of meer buurlanden bezoeken. Zie bijvoorbeeld dit overzicht van andere Scenic Travel reizen door Botswana.

Maar zie ook dergelijke reizen van Koning Aap, Baobab, Djoser, en Summum

Individuele reizen

Er zijn diverse reisorganisaties die individuele reizen naar Botswana bieden. Veel van die organisaties doen Botswana er een beetje bij, naast de andere landen in Zuidelijk Afrika. Het is de kunst om een goede specialist uit te zoeken.

Een goede reisorganisatie voor Botswana is Dagboekreizen. Lees hun uitgebreide informatie en dagboek over Botswana.

Voor een overzicht van andere aanbieders van individuele reizen in Botswana abonneer je je op onze nieuwsbrief.

Meld je hiervoor aan en ontvang:

  • De beste tips voor verschillende bestemmingen in Afrika
  • Actueel reisadvies
  • Speciale aanbiedingen
  • Het complete reisaanbod

Meld je nu aan voor Afrika Nieuws

Zodat je uiteindelijk een weloverwogen keuze kunt maken uit de vele aanbieders van reizen naar Afrika.

En ook voor je volgende vakanties krijg je de beste tips voor nieuwe reizen naar dit fantastische continent.

Met de tips in de Nieuwsbrief maak je van iedere vakantie naar Afrika een feest!

Vul hier je E-mail adres in

En hier je voornaam

Dan

Geen zorgen -- je e-mail adres is volledig veilig.
Ik beloof je het alleen te gebruiken om je Afrika Nieuws te sturen.