Vakantie in Agadir Marokko:
zon, strand, en een beetje meer

Het strand van Agadir
Het strand van Agadir

Zon en strand zijn de belangrijkste ingrediënten van een vakantie in Agadir, Marokko. Maar deze moderne kuststad is ook een goede basis voor leuke uitstapjes.

Agadir is door de vele open ruimtes en prachtige stranden een favoriete toeristenbestemming. De stranden zijn mooi en ongerept en heel geschikt voor watersport.

Daarnaast zijn er diverse vakantieparken van zeer comfortabel niveau, die de beste gastvrijheid bieden die Marokko kent.

Glorietijd, verwoesting, en wederopbouw

De naam Agadir is Berbers en betekent ‘versterkte schuur’. Misschien heeft dat te maken met een in 1505 door een Portugees koopman gebouwd fort, iets noordelijk van de stad.

Later werd het fort eigendom van koning Manuel I van Portugal. Agadir werd nog later een belangrijke internationale zeehaven. Het werd door diverse heersers veroverd en kende een gouden glorietijd.

In 1960 rond middernacht vond er echter een zeer ernstige aardbeving plaats, die de hele stad verwoestte. Het was koning Mohammed V die de stad 3 km zuidelijker geheel opnieuw opbouwde.

Een moderne stad

Een parkje in de stad
Een parkje in de stad

Agadir is hierdoor een mooie en moderne stad geworden, die alle comfort biedt die de vakantieganger zoekt.

De stad heeft brede lanen en prachtige tuinen. Er is een goede luchthaven en een moderne zeehaven.

De heerlijke stranden zijn voor toeristen een grote trekpleister. Aan die stranden liggen vele vakantieparken, waar veel te beleven is.

Zon en strand, de grootste attractie van Agadir

Een top strand voor jong en oud
Een top strand voor jong en oud

Een vakantie in Agadir, Marokko biedt de zonaanbiddende reiziger per jaar 300 dagen zon. De stranden van Agadir zijn mooi en ongerept. Je kunt er heel veel watersportactiviteiten ondernemen, waaronder zeilen en windsurfen.

Het water is er goed om te zwemmen en ook zijn er paarden te huur. Langs de stranden zijn vele strandtenten en terrasjes, waar je wat kunt eten en drinken of gewoon luieren.

Ook andere bezienswaardigheden

De nieuw opgebouwde medina van Agadir
De nieuw opgebouwde medina van Agadir

Agadir biedt ondanks haar nieuwe en moderne karakter toch ook vele bezienswaardigheden. Eén daarvan is de Souk, de openluchtmarkt iets ten zuidoosten van de stad.

Deze markt is heel groot, meer dan zes hectares! De koopwaar die er wordt aangeboden is gevarieerd en interessant. Vooral het aanbod aan kruiden en specerijen is groot.

Agadir kent ook een hele mooie dierentuin, waar een groot aantal vogels uit de hele wereld verblijven.

In de stad zelf zijn geen historische monumenten te vinden, maar wel op enkele kilometers afstand.

Uitstapjes naar de Kasbah en verder

De kasbah van Agadir
De kasbah van Agadir

Er is bijvoorbeeld een route langs een klif naar de oude 16e eeuwse Kasbah, net buiten de stad. Het is een prachtige route, met uitzicht op de oceaan.

de Kasbah ligt op een klif van 240 m hoog, vanaf waar je een prachtig uitzicht hebt over de stad en de oceaan.

Een uitstapje naar de valleien en hellingen van het magnifieke Anti-Atlasgebergte is ook de moeite waard. En uiteraard kunnen ook meer authentieke Marokkaanse dorpjes met een excursie bezocht worden.

Uitgaansleven

Bij zon en zee hoort natuurlijk ook wat uitgaansleven.

Er zijn in de stad vele restaurants van allerlei niveaus, die zowel de traditionele Marokkaanse keuken als de moderne internationale keuken serveren.

Er zijn in Agadir ook enkele disco’s, clubs en bars. Vergelijk het echter niet met een Europese grote stad, het blijft een islamitisch land.

Een vakantie in Agadir, Marokko biedt je zon, strand en een beetje Marokkaanse cultuur. Goed voor een eerste kennismaking, of als alternatief voor de Europese stranden.