Avontuurlijk Tsitsikamma Zuid Afrika

Via een prachtige kloof komt de storms river uit in de oceaan
Via een prachtige kloof mondt
de storms river uit in de oceaan

Tsitsikamma Zuid Afrika is een beschermd natuurgebied dat zich uitstrekt langs 82 km van het ruigste stuk van de zuidkust.

Het Nationaal Park bevindt zich tussen Plettenbergbaai en Humansdorp en is onderdeel van de Garden Route van Zuid Afrika.

Aan de ene kant heb je de Tsitsikamma bergketen en aan de andere kant de kuststrook langs de Indische Oceaan, daartussen vele bossen en wildgebieden, waar veel te doen is.

Hier vind je een veelzijdigheid aan bijzondere flora en fauna, en diverse activiteiten zoals hiking trails, mountainbiking en bungeejumping.

De naam 'Tsitsikamma' betekent trouwens 'plek van veel water', niet gek gezien de ligging aan zee en de vele rivieren die er door heen stromen.

Prachtige wandelroutes door het fynbos en langs de kust

Genoeg Walks and Trails in Tsitsikamma
Genoeg Walks and Trails in Tsitsikamma

Tsitsikamma Zuid Afrika heeft een aantal fantastische hiking trails (pittige wandelroutes). Hiervan is de Otter Trail (genoemd naar de klauwloze otter die in dit gebied voorkomt) de bekendste en één van de mooiste ter wereld.

Je loopt gedurende 5 dagen langs de kust over een route van 42 km die start bij Storms River Mouth en eindigt bij Nature's Valley. Overnachten doe je in hutten langs de route.

Een andere aan te raden wandelroute, de Tsitsikamma Trail, gaat door het binnenland langs bossen en bergen, is 60 km lang en bevindt zich ook tussen Storms River en Nature's Valley.

Deze is met name erg mooi als het 'fynbos' (onderdeel van de rijke Kaapflora) in bloei staat tussen juli en oktober.

Langs de routes kom je veel mooie riviertjes tegen
Langs de routes kom je veel mooie riviertjes tegen

In de bergen ontspringen ook vele rivieren die je tijdens de Otter Trail en andere routes weer tegenkomt en je ziet de Outeniqua Yellowtree die zo'n 40 m hoog kan worden. Je kunt de Tsitsikamma en Otter trail in hun geheel (5 dagen) of gedeeltelijk doen, en het is ook mogelijk deze twee te combineren.

Reserveer je toegang tot de wandelroutes op tijd!

Om de natuur te beschermen wordt over het algemeen maar een beperkt aantal wandelaars per dag toegelaten. Je moet dus lang van te voren reserveren bij SAN Parks, de officiële instantie die de National Parks van Zuid Afrika beheert.

Ben je erg laat, dan is het natuurlijk wel de moeite waard om te informeren of er toevallig toch geen plek is door annuleringen.

Andere uitdagende activiteiten

Zin in een bungeejump?
Zin in een bungeejump?

Geen zin in lange wandelingen? Dan zijn er nog genoeg andere activiteiten om je op uit te leven:

  • Canopy Tour, via kabels ga je van de ene boomtop naar de andere en ondertussen heb je een geweldig uitzicht
  • Water tubing op de Storms River Gorge
  • Abseiling en Mountainbiking op diverse locaties
  • Bungeejumping van de hoogste brug van Afrika, de Bloukansbrug waar je van 216 meter de diepte in kunt duiken

Accomodatie bij Tsitsikamma National Park

Een heerlijk huisje midden in de natuur van Tsitsikamma
Een huisje midden in de natuur van Tsitsikamma

Er zijn verschillende mogelijkheden om een aantal dagen heerlijk in de ruige natuur van Tsitsikamma te vertoeven. Een paar aan te raden opties voor accomodatie:

  • Storms River Mouth Rest Camp, biedt hutten en 'oceannetes' en heeft een kampeerterrein.
  • Nature's Valley Rest Camp, biedt hutten en een kampeerterrein.
  • Tsitsikamma Falls Adventure Park, guesthouse zo'n 30km ten oosten van de toegang tot het park en vlakbij een indrukwekkende waterval.

Hoe kom je er

Uitzicht in Tsitsikamma National Park
Uitzicht in Tsitsikamma National Park

Het beste kun je via Storms River Mouth het park betreden. Het belangrijkste informatiecentrum vind je in Storms River Mouth Rest Camp (24u per dag open).

Dit kamp ligt aan de kust op zo'n 8 km van de tolweg N2, die tussen Kaapstad en Port Elizabeth loopt. De ingang van het park ligt op 6 km van de N2 en op 2 km van Storms River Mouth Rest Camp.

Er rijden ook Greyhound, Intercape en Translux bussen over de N2, maar die stoppen niet direct bij de parkingang, het laatste stuk zul je dan moeten lopen.

Ben je een avonturier of wandelaar die houdt van de ruige natuur? Dan biedt Tsitsikamma alles waar je naar op zoek bent.

Prachtige uitzichten, uitdagende klimpartijen, bijzondere bomen en planten, voor jong en oud genoeg te zien en doen.

Kom dus naar Tsitsikamma Zuid Afrika om je heerlijk uit te leven en te relaxen