Geen migratie in Tarangire, Tanzania

Olifanten drinken bij de Tarangire rivier
Olifanten drinken bij de Tarangire rivier
Foto: familie Neuerburg

Niet zo ver van de Serengeti ligt Tarangire, Tanzania. Het grote verschil tussen deze parken is dat de dieren in dit park niet massaal migreren.

In het regenseizoen verspreiden de dieren zich over het hele park, dat een oppervlakte heeft van zo’n 2850 vierkante kilometer.

Maar in het droge seizoen, van juni tot september, gaat het wild op zoek naar water, en dat is maar op één plek te vinden…..

Aan tafel...


Het Nationale Park dankt zijn naam aan de river die door het park stroomt.

In de droge tijd is deze river niet meer dan een beek, maar juist dan tref je hier de grootste concentratie wild: wildebeesten, zebra’s, buffals, olifanten en impala’s zijn maar enkele van de dieren die je kunt observeren.

Ook zeldzame dieren zoals de oryx antilope en de gerenuk giraf worden hier regelmatig gezien. En al dit wild vormt natuurlijk een lopend buffet voor leewen en andere jagers.

Natte voeten

Hornbill in Tarangire
Hornbill in Tarangire
Foto: familie Neuerburg

In geen enkel seizoen kun je om de olifantenkuddes heen, maar er is meer te zien en te doen in Tarangire.

In een deel van het park vind je moerassen die het hele jaar door groen zijn. Dit is het leefgebied van meer dan 550 vogelssoorten die hier ook broeden.

Nergens ter wereld vind je meer verschillende soorten vogels op één plek dan hier in de moerassen.

Prehistorische graffitti

Het park biedt ook adembenemende uitzichten over de steppe, en ook een trip naar de bergen is een gedenkwaardige ervaring.

Heel erg bijzonder zijn de honderden prehistorische rotsschilderingen in de buurt van het dorpje Kolo. Je moet er een stevige wandeling voor over hebben, maar dan kun je de 5000 jaar oude muurschilderingen met eigen ogen zien.

De tekeningen van giraffen, zebra’s, en mensen geven je een uniek perspectief op wat de prehistorische bewoners in hun wereld zagen.

Boompje klimmen

Baobabs in Tarangire National Park
Baobabs in Tarangire National Park
Foto: familie Neuerburg

Naast het wild staat het park ook bekend om de vele bijzondere baobab bomen.

Hier vind je onder andere de klimmende Afrikaanse python.

Maar let op, dit zijn niet de enige dieren die in de bomen klimmen, leeuwen doen dit ook vaak.

De Masai en Barabaig stammen

Bekende bewoners van Tarangire zijn natuurlijk de Masai. Minder bekend zijn de Barabaig die hier ook voorkomen.

Barabaig zijn herders en de gevreesde rivalen van de Masai. Dit volk leeft in een gebied waar heel weinig water is. In de droge tijd moeten de vrouwen soms de hele dag lopen om water te halen. En daarom heeft dit volk hun eigen traditionele Regenmakers.

Uitrusten

Na een lange, hete dag in Tarangire wil je natuurlijk heerlijk uitrusten, en dat kan zowel in het park als erbuiten. Er zijn lodges, tenten en kampeerplaatsen, van eenvoudig tot zeer luxe. Het park heeft zoveel te bieden, dat je hier zeker een paar nachten zult logeren!

Het park is redelijk makkelijk te bereiken. Het ligt ten zuidoosten van Lake Manyara en ongeveer 120 km ten zuidwesten van Arusha.

Vanaf beide plaatsen is er een goede weg aangelegd. Ook met charter vluchten vanuit Arusha of de Serengeti kun je in Tarangire landen.

Als je tijdens je vakantie in Tanzania het noordelijke safari circuit volgt, mag een bezoek aan Nationaal Park Tarangire niet ontbreken.