Bahir Dar en het Tanameer: Koptische Cultuur en Natuur

Een monnik toont de schatten op een eiland in het Tanameer
Een monnik toont de schatten
op een eiland in het Tanameer

Het Tanameer bij het stadje Bahir Dar in Noord West Ethiopië is een heerlijke plek om te relaxen, genietend van de natuur.

Maar voor de liefhebber ligt een schat van Koptische Cultuur te wachten op de eilanden.

De charmante stad Bahir Dar

Bahir Dar is een middelgrote stad, dat meer aanvoelt als een dorp. Het kent wijde promenades met palmbomen aan beide zijden, maar geen druk verkeer.

Op de markt kan je rustig rondkijken hoe de mensen hun dagelijkse boodschappen doen. Er wordt gehandeld in boter, zoutblokken voor de koeien, kruiden, en chat. Dat laatste zijn bladeren om op te kauwen, en soort softdrugs. Verder hangt de in Europa ingezamelde kleding hier gewoon weer te koop.

Bezienswaardigheden in de stad zijn de kerken en moskeeën. Maar voor de echte atrracties dien je buiten de stad te zijn, bij een voormalig paleis van Haile Selassie, maar vooral de watervallen van de Blauwe Nijl, en het hoogste meer van Afrika.

De natuur rond Lake Tana

Vissen op het Tanameer in Ethiopie
Vissen op het Tanameer in Ethiopië

Op loopafstand van de stad Bahir Dar ligt het meer. Aan de oevers is een parkje waar je rustig kunt zitten, met uitzicht op het meer en de kolonie pelikanen die er rondzwemt.

Maar er is meer te zien, mits je er de tijd voor neemt. De camping aan het meer krijgt regelmatig bezoek van een paar bijzondere franje apen. En ook de grote visarend is een vaak geziene gast.

Geschiedenis op de eilanden

Ethiopisch Orthodoxe Ceremonie
Ethiopisch Orthodoxe Ceremonie

Het meer kent een groot aantal eilanden, waarvan er een stuk of 8 een aantal Ethiopisch orthodoxe kloosters hebben.

De Ethiopisch orthodoxe kerk was een onderdeel van de Koptische kerk, opgericht door Oud-Egyptische volgelingen van Christus. Deze Ethiopische versie is de enige vorm van het christendom beneden de Sahara die niet door Europese kolonisten is verspreid.

Op de eilanden hebben de vroegere Ethiopische keizers hun religieuze schatten bewaard, om ze te beschermen tegen veroveraars. En dus is er op de eilanden nog altijd een schat aan kronen en kruizen te bezichtigen, opgeborgen in houten hutjes.

Maar ook de kloosters zelf zijn een bezoek zeker waard. De aparte schilderingen en de ligging in de bossen zorgen voor een aparte ervaring. En met enig geluk kun je een ceremonie bijwonen van de monikken die er nog altijd leven.

Het leven van de locals

Injeera maken in een hutje bij het Tanameer
Injeera maken in een hutje
bij het Tanameer

Naast de culturele uitstapjes zul je ongetwijfeld worden uitgenodigd om een kijkje te nemen bij de lokale mensen. Het is zeker interessant om een kijkje te nemen in de dorpjes op de eilanden.

In hun hutjes mag je komen proeven van hun zelfgebrouwen bier, en deelnemen aan een echte Ethiopische koffieceremonie. En kijk vooral ook goed hoe men hier injeera maakt, de traditionele pannekoek. Over smaak valt niet te twisten, die hangt vooral ook af van wat ze erbij serveren. Wij hebben zowel heerlijke injeera op, als exemplaren die we stiekem in de vuilnisbak deponeerden.

Op een vakantie in Ethiopië mag een bezoek aan Bahir Dar niet ontbreken. Hier kun je heerlijk uitrusten van een lange rit of vlucht. Maar ondertussen is er erg veel te zien en doen aan en op het meer, voor ieder wat wils.