St Lucia Zuid Afrika,
oftewel iSimangaliso Wetland Park

Nijlpaarden bij St Lucia
Nijlpaarden bij St Lucia

Met St Lucia Zuid Afrika wordt doorgaans het Wetland park aan de oostkust van KwaZulu-Natal bedoeld. Dit is een uniek park met een grote diversiteit aan wild.

Het voormalige Greater St Lucia Wetland park kwam in 1999 als eerste park in Zuid Afrika op de lijst van beschermde gebieden van UNESCO vanwege zijn natuurlijke schoonheid.

Sinds 2007 heet het park officieel het iSimangaliso Wetland Park. iSimangaliso is Zulu voor "een wonder", en het park doet die naam eer aan.

Het park heeft een langgerekte vorm en meet zo'n 60 bij 10 kilometer.

Een groot deel bestaat uit water, waaronder het grootste natuurlijke zoetwatermeer van Zuid Afrika, het Lake St. Lucia.

Uitgebreide biodiversiteit in een klein gebied

Uitzicht over het Wetland park
Uitzicht over het Wetland park

St Lucia Zuid Afrika heeft een enorme verscheidenheid aan flora en fauna binnen vijf verschillende ecosystemen in een betrekkelijk klein gebied. Hier vind je alles van koraalriffen en mooie zandstranden tot subtropische duinbossen en mangroves, savannes en moerassen.

Naast de grote landzoogdieren komen hier ook zoetwaterdieren zoals krokodillen en nijlpaarden voor en bevat het gebied meer dan 500 verschillende soorten vogels en de hoogste duinen ter wereld.

Combineer je safari met een bijzondere duik in de zee

De zee bij Cape Vidal
De zee bij Cape Vidal

Omdat het Wetland park aan zee ligt kan je hier een traditionele safari afwisselen met een strandvakantie. Je kan fantastisch duiken en snorkelen bij de prachtige koraalriffen en in de zee hier zwemmen onder andere dolfijnen en zaagtandhaaien.

Langs de 280 kilometer lange kust zijn bovendien ook nog eens allerlei fossielen te vinden van prehistorische zeedieren.

Bij Cape Vidal komen tussen november en februari zeeschildpadden aan land om eieren te leggen, dit is erg bijzonder om te zien.

In 1898 verging hier het schip de Dorothea die volgens de verhalen goud bij zich had uit Transvaal. Het schip is nog nooit gevonden, dus misschien kan een snorkeltripje wel eens een fantastische ontdekking opleveren!

Of een boottocht over het meer

Een krokodil in Lake St Lucia
Een krokodil in Lake St Lucia

In het midden van het park vind je het Lake St. Lucia, een meer dat vanaf de plaats St Lucia te bereiken is. Onder andere de Hluhluwe en Umfolozi rivieren komen uit in dit meer dat via een 20 kilometer lang natuurlijk kanaal met de zee is verbonden.

Het stikt hier werkelijk van de flamingo's, krokodillen en nijlpaarden. Een boottocht staat dus garant voor een kleurrijk en levendig uitzicht.

In het St. Lucia Crocodile Centre leer je alles over het leven van krokodillen en elke zaterdag kan je hier zien hoe de krokodillen hier gevoerd worden.

Hier beginnen ook een aantal verschillende wandeltochten door het prachtige park.

In de zomer warm maar nat, in de winter winderig

St Lucia Zuid Afrika, oftewel iSimangaliso Wetland Park is het hele jaar open. In de zomer is het er erg warm maar kan het ook veel regenen, terwijl in de winter de wind opsteekt omdat het nu eenmaal aan de zee ligt.

Tussen april en juni is het weer over het algemeen het meest aangenaam.

Het park kan je het eenvoudigst bezoeken door over de weg van St. Lucia naar Cape Vidal richting het noorden te reizen.

Je bereikt St. Lucia door vanaf de N2 vanaf Durban of Johannesburg de R618 naar Mtubatuba te nemen. Na ongeveer 26 km op de R618 kom je bij de afslag naar St. Lucia.

St Lucia Zuid Afrika is een bijzondere bestemming die niet mag ontbreken op je rondreis door Zuid Afrika.

Het biedt een combinatie van activiteiten die je nergens anders in Zuid Afrika of zelfs heel Afrika terugvindt.

Onthoud dus de naam van iSimangaliso Wetland Park, en plan voldoende tijd hier tijdens je vakantie.