Selous, het ongerepte wildreservaat van Tanzania

Met een jeep door ongerept Selous
Met een jeep door ongerept Selous

Selous, Tanzania is een enorm groot wild reservaat en niet een nationaal park.

Hierdoor is er een grotere verscheidenheid aan activiteiten toegestaan. Je kunt hier per boot een safari maken over de prachtige Rufiji River.

Ook een trektocht te voet door het reservaat is mogelijk en dat maakt van je vakantie in Tanzania een waar avontuur.

Weinig mensen, veel dieren


Het wildreservaat Selous is één van de weinige ongeschonden plekken in Afrika. Het geeft je de kans om het wilde en weidse Tanzania tijdens je vakantie te ontdekken.

Het ligt in het zuid-oosten in een afgelegen en weinig bezocht deel van het land. Selous is zo groot dat het wel 5% van heel Tanzania beslaat.

Sommige delen zijn zo moeilijk toegankelijk dat de natuur en de dieren er nog echt ongestoord kunnen leven. Mensen mogen namelijk geen permanente gebouwen neerzetten in het reservaat.

Je vindt hier onder andere grote aantallen olifanten, nijlpaarden, en de Afrikaanse wilde hond. Hier leven ook enkele van de laatste zwarte neushoorns in de regio.

Slapen in het wild

Bezoek van een giraf
Bezoek van een giraf

Omdat er geen permanente gebouwen in het reservaat zijn, zijn er voor de gasten tentenkampen ingericht.

Sommige accomodaties zijn erg luxe, zoals het Selous Safari Camp. De tenten zijn voorzien van een warme douche en verkoelende ventilators.

Hoewel deze tenten van alle gemakken zijn voorzien, is het kamp niet met hekken afgesloten en daardoor kunnen de dieren vrij tussen de safaritenten doorlopen.

Wees dus niet verbaasd als er ’s avonds een olifant langskomt op zoek naar een snack! En controleer voor je gaat slapen of de ritsen goed dicht zijn om ongewenst bezoek buiten te houden.

Een canyon van 100 bij 100 meter

Apen in de Stiegler Gorge
Apen in de Stiegler Gorge

De meeste toeristen gaan tijdens hun vakantie naar het noordelijke deel van Selous.

Via de weg is het moeilijk te bereiken. Maar laat je niet afschrikken, want met de trein of een klein vliegtuig is het vanuit Dar es Salaam redelijk eenvoudig te bereiken.

De meeste faciliteiten voor bezoekers tref je bij de Stiegler Gorge. Dit is een kloof van 100 meter diep en 100 meter breed waar de Ruaha River en de Rufiji River bij elkaar komen. Het is er werkelijk adembenemend mooi.

Rivieren van zand

Olifant bij de Rufiji rivier
Olifant bij de Rufiji rivier

In dit deel van Tanzania vind je een groot aantal verschillende leefgebieden: van open grasland tot galerijbossen, moerassen en rivieren. Het is een zeer dynamisch ecosysteem.

De droge rivierbeddingen worden in de regentijd wilde waterstromen, en grote delen van het grasland worden overstroomd door de Rufiji River.

Deze rivier is het grootste waterbassin in dit gebied. Daarmee is het natuurlijk extra aantrekkelijk voor een grote verscheidenheid aan vogels en andere dieren, zoals krokodillen.

De Rufiji rivier delta is wonderbaarlijk. Niet ver buiten de grenzen van het Selous wildreservaat mondt de rivier uit in de Indische Oceaan langs de kust van Tanzania.

Maar in de droge tijd vormt het netwerk van de rivieren van zand een unieke aanblik in het landschap van Selous.

Alle ingrediënten samen maken van Selous een prachtig stukje Tanzania.

Het is een stukje authentiek Afrika, met een grote diversiteit aan landschap en wild.

Het toerisme is hier nog niet zo massaal, wat een vakantie in dit deel van Tanzania extra uniek maakt.