Een Safari in Zuid Afrika is meer dan het Krugerpark

Een Hyena in Kruger
Een Hyena in Kruger

Als je voor een safari Zuid Afrika bezoekt dan ga je al snel richting het Krugerpark. Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden, met een grote diversiteit.

Uiteraard is het uitgebreide Krugerpark bestemming nummer één in Zuid Afrika. Maar als je je reis wilt combineren met bijvoorbeeld Kaapstad, of wanneer je liever geen malariapillen slikt, dan zijn er vele andere mogelijkheden.

Umfolozi-Hluhluwe, het gevarieerde Big Five park van Kwazulu-Natal

Recent zijn de twee parken Umfolozi en Hluhluwe, gescheiden door een publieke weg, samengevoegd tot één park.

Het zo gecreëerde park is erg groot, en zeer gevarieerd. Umfolozi kent de witte en zwarte umfolozi rivier, die zich een weg banen door diepe valleien, met veel bossen. Hluhluwe heeft ook een rivier, de Hluhluwe, maar deze loopt langs zandbanken, rotsen en kliffen.

Daarnaast in beide delen ook veel graslanden en savanne, en de mogelijkheid om de Big Five en nog veel meer dieren te spotten.

St Lucia wetlands oftewel iSimangaliso Wetland Park

Het gebied rond het meer St Lucia in Kwazulu Natal heet sinds 2007 officieel iSimalangaliso Wetland Park. Dit is een prachtig gebied met veel moerassen en mangrove, en de bijbehorende dieren, als nijlpaarden, krokodillen, watervogels, en nog veel meer.

Ook bij het park behoort de kust, en het meest zuidelijk gelegen koraalrif in zee. Wil je als afwisseling van je safari in Zuid Afrika ook duiken of snorkelen, dan moet je hier zijn.

De krater van Pilanesberg

Een mannetjesleeuw op jacht in Pilanesberg
Een mannetjesleeuw op jacht in Pilanesberg

Boven Joahnnesburg, en naast het voorheen beruchte Sun City bevindt zich het eenvoudig toegankelijke Pilanesberg.

Het park ligt in een oude vulkanische krater, wat het park geografisch en geologisch uniek maakt. Bovendien ligt het in het overgangsgebied van de droge Kalahari in ten noorden, naar vochtiger gebieden ten zuiden van het wildpark.

Dit alles maakt Pilanesberg een prachtig natuurgebied met een grote diversiteit aan planten en dieren, voor een perfecte safari.

De verloren stad van Mapungubwe

In het uiterste noorden van Zuid Afrika bevindt zich een heel bijzonder Nationaal Park, genoemd naar de verloren stad Mapungubwe. Hier leefde tussen de jaren 1000 en 1300 een vroege beschaving, die geheel verdwenen is.

Tegenwoordig is het gebied een grote archeologische zone, midden in de natuur. Hier kun je dus het wild spotten combineren met een bezoek aan de opgravingen.

Marakele, een uitstekend malariavrij alternatief

Een blauwe gnoe in Marakele
Een blauwe gnoe in Marakele

Een ander malariavrij park ten noord-oosten van Johannesburg is Marakele National Park.

Mooi gelegen in de Waterberg mountains, biedt het park mooie vergezichten, maar ook een veelzijdigheid aan wild. Heb je weinig tijd, dan is dit een prima plek voor enkele dagen safari in Zuid-Afrika.

Rode zandduinen in Kgalagadi Transfrontier Park

In het uiterste Noord-Westen ligt, deels in Zuid Afrika en deels in Botswana, het Kgalagadi Transfrontier Park. Hier is het klimaat erg droog, wat veel dorre vlaktes en mooie rode zandduinen tot gevolg heeft.

Ondanks de droogte is hier veel wild te zien. Van kuddes antilopes en gnoes, tot prachtige leeuwen met zwarte manen en luipaarden. Een prachtig park voor mooie plaatjes.

Safari langs de zuidkust van Afrika

Een gele mongoest in de Hoop
Een gele mongoest in de Hoop

Het klimaat aan de zuidkust is niet warm het hele jaar rond. Toch is ook op diverse plaatsen hier een safari mogelijk.

In parken als Bontebok, Tankwa, en De Hoop zijn nog diverse gazelle soorten te vinden, evenals zebra's en kleine roofdieren.

Maar voor het grotere wild ga je iets oostelijker naar:

Addo Olifant Park

Olifant in Addo
Eén van de vele olifanten in Addo

Het vlak bij Port Elizabeth gelegen Addo is een volwaardig Big Five wildpark,of zelfs Big Seven als je de walvis en witte haai meerekent.

Hoewel de meeste dieren in Addo naar dit gebied zijn teruggebracht, betreft het wel allemaal dieren die hier ooit van nature voorkwamen. En nee, er zijn niet alleen olifanten in het Addo Olifant Park, maar wel veel.

Een park voor de Cape Mountain Zebra

Zuidelijk van het midden van het land bevindt zich Mountain Zebra National Park. Op gericht om bescherming te bieden aan de Cape Mountain Zebra, een dier dat bijna uitgestorven was.

Behalve van deze zebra, die nog steeds zeldzaam is, kan je hier genieten van cheetahs, buffels, en ander groot wild, te midden van een prachtig berglandschap.

Hete vlaktes in de Karoo

Verder naar het Oosten bevindt zich de Karoo. In een compleet ander landschap, met grote vlaktes die in de zomer behoorlijk heet kunnen worden, kan je ook hier een leuke Zuid Afrikaanse safari beleven.

Vele soorten gazelles kan je hier vinden, maar ook buffels en neushoorns. Wat roofdieren betreft zijn het meer de kleinere exemplaren: jakhals, aardwolf en mongoest.

En vele kleinere parken

En dan zijn er natuurlijk nog vele kleinere parken, waar het grote wild afwezig is, maar des te meer andere dingen te zien zijn.

Zo is er de Augrabies waterval in het gelijknamige park, veel reptielen in het droge richtersveld bij de grens met Namibië, en de bloemenvelden bij de koude oceaan van Namaque National Park.

En wat te denken van het zuidelijkste puntje van Afrika, nee niet Kaap de Goede Hoop, maar Agulhas, een paar honderd kilometer verderop.

Het moge duidelijk zijn: er is meer safari in Zuid Afrika dan alleen het Krugerpark. Zeker als je een safari wil combineren met de andere schoonheden van het land, is er veel om uit te kiezen.