Kies voor de beste Safari Tanzania als vakantieland

Gnoes op de vlucht in de Serengeti
Gnoes op de vlucht in de Serengeti

Wie voor een safari Tanzania bezoekt zal daar zeker geen spijt van krijgen. Uiteraard zijn daar de beroemde Serengeti en Ngorongoro krater, maar er zijn veel meer nationale parken die zeer de moeite waard zijn.


Waar buurland Kenia de meeste toeristen trekt, is Tanzania het land met de meest bekende wildparken. Het is dan ook niet onlogisch dat je als bezoeker eerst naar de grote bekenden trekt. Maar zeker als je wat meer tijd te spenderen hebt, loont het de moeite om zeker ook in de minder bekende parken een kijkje te nemen.

Op deze pagina een overzicht van de Nationale parken in Tanzania, met in het kort de kenmerken.

De Serengeti met zijn beroemde migraties

Uiteraard is daar de immens grote Serengeti. Hier worden de meeste natuurfilms geschoten, met name van de migratie van gnoes en zebra's van en naar de Masai Mara in Kenia.

Hoewel er in het park miljoenen gnoes, en evenzoveel andere dieren leven, kun je je verbazen over de grote lege vlaktes. Maar de kuddes zijn hier nooit ver weg, evenmin als de roofdieren.

Behalve de vlaktes, zijn er ook rivieren en heuvels met bomen. Maar het beeld van de Serengeti is vooral dat van grote kuddes op de goudgele savanne.

Het hof van Eden in de Ngorongoro krater

Een attente Cheetah in de Ngorongoro krater
Een attente Cheetah in de Ngorongoro krater

Grenzend aan de Serengeti ligt de Ngorongoro Conservation Area. Maar binnen dat gebied gaat het natuurlijk vooral om de Ngorongoro krater. wat vroegereen enorme vulkaan moet zijn geweest, is miljoenen jaren geleden ontploft, wat deze immense krater heeft opgeleverd.

Binnen de kraterrand leeft een ongekend groot aantal wilde dieren. Nou ja, ze zijn inmiddels zo gewens aan toeristen dat ze geen meter opzij gaan als je in de buurt komt. Zeer goed voor het maken van foto's dus, al is het lastig om niet ook een jeep op de foto te krijgen.

Manyara: Tanzania Safari in het klein

Heb je weinig tijd, dan is Manyara misschien wel je beste optie. Dit kleine Nationaal Park biedt de complete Tanzania Safari beleving van savanne, via bossen, naar de bergen.

In dit park komen zowel liefhebbers van groot wild, als vogelspotters aan hun trekken.

Veel wild rond de Tarangire rivier

Een leeuw in de bomen
Een leeuw in de bomen

Zuidelijk van de Serengeti ligt Tarangire National Park. Waar het meeste wild van de Serengeti migreert naar de Masai Mara in het droge seizoen, blijft veel wild in Tarangire achter, verzameld rond de rivier.

In het droge seizoen is dit dus de plek waar je moet zijn. Hoge concentraties wild bij het weinige water, en daarnaast zeldzamer wild dat meer gewend is aan droogte, zoals de spiesbok en gerenuk giraf.

De diversiteit van Arusha National Park

Vlakbij de Serengeti en Ngorongoro bevindt zich een ander wildpark, dat echter vaak door toeristen wordt overgeslagen. En dat is onterecht, want Arusha National Park biedt een diversiteit die de andere parken niet heeft.

Vlak bij de stad Arusha, startpunt van de meeste safari's naar de grote wildparken, kun je dus al genieten van een gevarieerde safari.

Zo vindt je bijvoorbeeld de mooie zwart-witte colobus aap in de bossen aan het ingang van het park.

Daarnaast zijn er de steile wanden van Ngurdoto krater, begroeide heuvels en meren in verschillende blauwe en groene tinten. En natuurlijk Mount Meru, met prachtige uitzichten op zijn grote broer, de Kilimanjaro.

De beklimming van de Kilimanjaro

De beroemde top van de Kilimanjaro
De beroemde top van de Kilimanjaro

Ben je toe aan het echte klimmen, dan is er natuurlijk die machtige berg met zijn witte top, de Kilimanjaro.

Het beklimmen van deze berg is onmiskenbaar een unieke ervaring. Het is natuurlijk zwaar, maar toch ook goed te doen voor een onervaren klimmer, mits je conditie in orde is.

Het is vooral bijzonder omdat je bij de beklimming van een tropisch klimaat, via diverse zones terecht komt in een winterlandschap. En ondertussen spot je de diversiteit aan wilde dieren die in de diverse zones leven.

Apen kijken in Gombe Stream National Park

Het kleinste nationale park van Tanzania is ook een heel bijzondere. Gombe Stream ligt aan het meer van Tanganyika, en kent steile bergwanden en donkere bossen, waar je diverse apensoorten vindt.

Dit decor is het domein van de chimpansee. het is machtig om naar een familie chimpansees op zoek te gaan in de bossen. En ondertussen kom je ook diverse andere apensoorten tegen.

Mahale: ontoegankelijk maar sprookjesachtig

Een chimpansee in Mahale Mountains
Een chimpansee in Mahale Mountains

Ben je op zoek naar chimpansees op je safari, Tanzania kent dan nog een paradijsje: de Mahale bergen aan de rand van het Tanganyika meer.

Mahale is ontoegankelijker dan Gombe Stream, en alleen bereikbaar met een boot. Maar het is sprookjesachtig gelegen, en Mahale vormt een prachtige plek als je voor wat langere tijd wil genieten van deze omgeving.

De echte wildernis van Katavi

Waar de dieren in Ngorongoro niet op of om kijken van een toerist, daar is het in Katavi helemaal anders. Dit park ligt enigszins geïsoleerd en worden daarom zelden bezocht. Des te meer reden om er toch eens te gaan kijken.

Want in Katavi vindt de de wildernis zoals het een eeuw geleden in heel Oost-Afrika moet zijn geweest. Met grote kuddes, veel roofdieren, en de nijlpaarden die in het droge seizoen ruzie maken om het weinige water in de rivieren en modderbaden. Fascinerend!

Ruaha: overgang van Oost naar Zuidelijk Afrika

Bijna net zo ongerept, maar wat beter bereikbaar is Ruaha National Park. Dit park herbergt de grootste populatie van olifanten in Oost-Afrika, samen met heel veel andere soorten.

Ruaha ligt op het overgangsgebied van de savannes van Oost-Afrika naar de meer bosrijke gebieden van Zuidelijk Afrika. Dit zorgt voor een grote diversiteit aan wild.

Bloemen en vogels op het Kitulo plateau

Tanzania kent nog een Hof van Eden, maar dan op botanisch gebied. De hoogvlakte van Kitulo National Park kent een enorme verscheidenheid aan bloemen en planten.

Groot wild zul je hier niet veel zien, al zijn er diverse antilopesoorten te vinden. Maar vogelspotters komen des te meer aan hun trekken. Hou je dus van bloemen, vogels, en wandelen, dan is Kitulo voor jou een ideale safari in Tanzania.

Wandelend genieten van het machtige landschap van Udzungwa

De Sanje watervallen in Udzungwa
De Sanje watervallen in Udzungwa

Hoge bergpieken scheiden het kustgebied van de binnenlanden van Tanzania, en hier bevindt zich een bijzonder Nationaal park: Udzungwa.

Het beboste gebied is fantastisch om te wandelen, met watervallen, rotspartijen, bossen, en zeldzame vogels en dieren.

Udzungwa kent enkele vogel- en apensoorten die nergens ter wereld voorkomen. Het daarom ook wel eens het Galapagos van Oost-Afrika genoemd.

Gemakkelijk toegankelijk Mikumi

Aan de noordzijde van Selous wildreservaat ligt Mikumi National Park. In tegenstelling tot Selous, is Mikumi zeer goed toegankelijk. De belangrijkste weg van Dar es Salaam naar Iringa (en verder naar Malawi en Zambia) doorkruist Mikumi.

Als een soort overloop van Selous, vindt je in Mikumi ook grote kuddes groot wild. Ben je op weg van Tanzania naar Malawi of Zambia, dan is Mikumi een absolute must.

Saadani, waar het strand het bos ontmoet

Saadani is het enige Nationale Park dat aan de Indische Oceaan ligt. Het is dus de ideale plek om in Tanzania safari en strand op vakantie te combineren.

Op de stranden kun je genieten van hoe de lokale bevolking met traditionele dhows uit vissen gaat. En op een wandel- of jeepsafari kan je al het traditionele wild van Oost-Afrika zien, inclusief diverse apensoorten en roofdieren.

Rubondo op een eiland in het Victoriameer

Een reiger landt op een nijlpaard
Een reiger landt op een nijlpaard

In het zuiden van het Victoriameer ligt Rubondo National Park. Dit is de plek om het wild op en rond het immense meer te bekijken.

Geniet van de vele watervogels, zoals de Afrikaanse visarend, de mooie ijsvogels, of de verschillende reigersoorten. Maar op Rubondo leven ook vele Afrikaanse grijze papegaaien, rietvogels en ontelbaar aandere soorten.

Groter wild is er ook. De nijlkrokodil natuurlijk, maar ook diverse antilopesoorten, apen en natuurlijk het nijlpaard.

De diversiteit aan Nationale parken maken van Tanzania Safari bestemming nummer één. Het loont daarbij zeker de moeite om iets verder te kijken dan alleen naar de Serengeti en Ngorongoro krater.