De drie ecosystemen van Saadani, Tanzania

Zoutwinning in Saadani, Tanzania
Zoutwinning in Saadani, Tanzania
Foto: Marjolein Benard

Saadani, Tanzania, is een National Park dat drie ecosystemen combineert.

Hier kun je genieten van het strand aan de Indische Oceaan, de Wami rivier met mangrovenbos, en de Afrikaanse savanne. Een bezoek aan dit park maakt je vakantie dus compleet!

Prachtig breed strand


Een bijzonder deel van het park zijn de Mafui zandbanken, met prachtig gekleurde koraalriffen. Al snorkelend kun je hier allerlei tropische vissoorten zien.

Bij eb trekt het water zich zo’n honderd meter terug van de kust. Het brede strand dat zo ontstaat is een handige route voor de lokale bevolking en veel wilde dieren.

Daarnaast is het strand hier het enige ten noorden van Dar es Salaam waar de groene zeeschildpad haar eieren legt.

Bultrug walvissen en dolfijnen zwemmen ook in het water van de Indische Oceaan, en men zegt dat olifanten er soms een bad komen nemen.

Avontuur op de Wami Rivier

Nijlpaard met jong in de Wami rivier
Nijlpaard met jong in de Wami rivier
Foto: Marjolein Benard

De Wami Rivier stroomt door het park heen en biedt spannende mogelijkheden om je vakantie in Tanzania in te vullen.

Als je een boottocht maakt op de rivier vaar je door fascinerende mangrovenbossen. Hier kun je flamingo’s zien, krokodillen en nijlpaarden. De nijlpaarden, of Kiboko, komen ’s nachts aan land om te grazen.

De Wami Rivier is ook de perfecte plaats om diverse soorten waadvogels, visadelaars en schitterend gekleurde ijsvogels te observeren.

Safari op de typische Afrikaanse savanne

Baobab boom op de savanne van Saadani
Baobab boom op de savanne van Saadani
Foto: Marjolein Benard

Ook voor een safari door de savanne ben je hier op de juiste plaats. Het park staat bekend om de grote aantallen giraffen.

De giraf is het langste dier op aarde, en het nationale symbool van Tanzania. Om deze dieren en ander groot wild te zien, kun je te voet een safari maken, of een tocht met een auto.

Het parkbeheer vraagt van je om de regels te respecteren en niet van de weg te gaan. ‘Off road’ rijden kan het ecosysteem ernstig beschadigen en dieren verstoren. Ook is het verboden om ’s avonds en ’s nachts door het park te rijden, het park is geopend van 6 uur ’s ochtends tot 6 uur ’s avonds.

Logeren in de natuur

Wil je iets van het nachtleven in het park meemaken, kies er dan voor om tijdens je vakantie te logeren in de Saadani Safari Lodge of het TANAPA gastenhuis. Dan hoor je misschien wel de hyena’s huilen of het koor van andere nachtdieren. Of je hebt een ontmoeting met een genetkat of stekelvarken.

Ook buiten het park zijn mogelijkheden om te verblijven bij KISAMPA of Tent with a View.

Een kijkje in het koloniale verleden van Tanzania

In het verleden was Saadani een belangrijke handelspost. Nu is het een vissersdorp met ongeveer 800 inwoners.

Op het strand kun je zien hoe de vissers met traditionele boten hun werk doen. In andere dorpjes langs de kust worden kokosnoten en annanassen verbouwd, en men wint er zout uit de zee.

Toch kun je nog overblijfselen vinden van het koloniale verleden van Tanzania. In Saadani staat nog het oude Duitse gouvernements huis en er liggen oude graven.

Zo bereik je het


Saadani, Tanzania is op verschillende manieren te bereiken. Vanuit Tanga is het ongeveer 110 km (4 uur rijden). Vertrek je vanuit Zanzibar dan is het ongeveer 40 km naar het park.

Er gaat ook dagelijks een bus vanuit Dar es Salaam, en tussen Tanga en Mkwaja. Maar in het regenseizoen kunnen de wegen erg modderig en daardoor moeilijk begaanbaar zijn. Voordat je een trip maakt is het aan te raden hiernaar te vragen.

Als je wilt kun je zelfs met het vliegtuig naar het park, want dat heeft een eigen strip. Dan is het vanuit Zanzibar maar ongeveer 15 minuten vliegen en vanuit Dar es Salaam 30 minuten.

Tot ziens in Saadani!