De Rendille, levend in de woestijn

Vrouw van de Rendille stam in de Chalbi woestijn
Vrouw van de Rendille stam in de Chalbi woestijn

De Rendille stam leeft in de meest onbarmhartige omgeving die denkbaar is: de Kaisut en Chalbi woestijnen van Noord Kenia.

Ook deze stam is verwant aan de Masai en Samburu stammen, en dat is met name te zien aan de sieraden die ze dragen. En ook de levenswijze rond het houden van vee is soortgelijk. Maar er zijn uiterlijke en culturele verschillen.

Het leven met weinig water

Vanwege het leven in de woestijn houden veel Rendille kamelen in plaats van koeien. Het geeft hen de mogelijkheid langer weg te blijven van waterbronnen.

Ook leven de Rendille in grotere groepen dan andere stammen doen. Hierdoor kunnen ze een georganiseerder patroon volgen van het verplaatsen van plaats naar plaats, waardoor de beschikbare waterbronnen eerlijker verdeeld worden.

Het Rendille Geloof

In tegenstelling tot vele andere stammen, houdt de Rendille vast aan hun eigen geloof. Ze aanbidden hun God Wakh, en de medicijnman speelt een belangrijke rol in het dorp. Hij voorspelt te toekomst door steentjes naar botjes te gooien, en maakt offers voor regen.

Het leven van de Rendille is zwaar. En omdat de regens vanwege klimaatverandering steeds vaker uitblijven, zien veel stamleden zich genoodzaakt werk te zoeken in de steden. Het is te hopen dat deze cultuur hierdoor niet definitief verloren gaat.