Start je vakantie in
Tshwane aka Pretoria, Zuid Afrika

Paarse straat in Pretoria
Straat vol paarse Jacaranda bomen in Pretoria

Pretoria in Zuid Afrika is een veel plezierigere stad dan haar nabije buur Johannesburg. Met haar prachtige paarse bomen en heerlijke parken is het een uitstekende plek om je vakantie in Zuid Afrika te beginnen.

Pretoria heet tegenwoordig echter Tshwane, een naamsverandering om het apartheidsverleden te vergeten. Alleen het stadscentrum, vol met monumenten uit de tijd dat de boeren het voor het zeggen hadden, mag nog Pretoria blijven heten.

De Paarse Jacaranda bomen

Vele straten in Pretoria staan vol met Jacaranda bomen, oorspronkelijk afkomstig uit Zuid Amerika. In September en Oktober komen deze in bloei, wat een prachtige paarse gloed over de stad geeft, en een magisch gevoel als je in zo’n straat loopt.

Maar die bomen zijn niet het enige mooie in de stad, en het Afrikaanse voorjaar is niet de enige mooie periode om Pretoria en Tshwane te bezoeken.

Het prachtige park rond de Union Buildings

Union Buildings in Pretoria
Union Buildings in Pretoria

De Union Buildings zijn de belangrijkste gebouwen van het land. Hier voltrokken zich alle belangrijke gebeurtenissen, tot aan de inauguratie van Nelson Mandela toe.

De Union Buildings zijn mooi gesitueerd op een heuvel aan de oostkant van het centrum. Er omheen ligt een prachtig park waar je uren kan wandelen, genietend van het park, de gebouwen, en het uitzicht over de stad.

Het kerkplein van Pretoria

Het centrum van Tshwane, wat zelfs officieel nog Pretoria genoemd mag worden, bestaat voornamelijk uit het kerkplein en de gebouwen er omheen.

Het kerkplein in Pretoria, met standbeeld van Paul Kruger
Kerkplein in Pretoria,
met standbeeld van Paul Kruger

Er staan ondermeer de Ou Raadsaal, het oude parlement van de Boerenrepubliek, het paleis van justitie, het old Capitol theater en de First National Bank. En in het midden van het plein staat een standbeeld van Paul Kruger, de eerste president van de Boerenrepubliek.

Deze gebouwen representeren vooral de Boeren geschiedenis en de apartheid. Toch zijn op het vredige kerkplein zelf blank en zwart verenigd. Iedereen geniet hier van de rust en het groen tussen de historische gebouwen.

De Pretoria Zoo

Wie heeft er behoefte aan een dierentuin als je midden in Afrika bent? De National Zoological Gardens, oftewel Pretoria Zoo behoort echter tot de mooiste dierentuinen ter wereld. Het kent vele fokprogramma’s voor bedreigde diersoorten.

Er is een kabeltreintje dat naar een kopje leidt voor een mooi uitzicht over het park en de stad

Het Voortrekkers monument

3 km ten zuiden van het kerkplein bevindt zich het voortrekkersmonument. Dit monument herdenkt de Boeren en hun trek van de Kaap naar de binnenlanden van Zuid Afrika.

Maar het monument herdenkt ook de slag om de Bloedrivier, waar duizenden zoeloes de dood vonden. Het is onder de zwarte bevolking dan ook een beetje omstreden.

De ruimte in Fountains valley

Een hoge glijbaan in Fountains Valley, Pretoria
Een hoge glijbaan in Fountains Valley, Pretoria

Net buiten de stad bevindt zich Fountains Valley. Het is even zoeken, omdat je ervoor langs een wachthuisje moet, maar het is geen vakantiepark. Het is een soort recreatiegebied zoals we dat in Nederland ook kennen.

Er zijn speeltoestellen voor de kinderen, grote grasvelden met ganzen en pauwen, wandelroutes, etcetera. Een prima plek om de stad te ontvluchten, mocht dat al nodig zijn.

De beste start voor je vakantie vormt Tshwane, oftewel Pretoria. Zuid Afrika kan nogal hectisch zijn en dan is een rustige start in deze relaxte stad ideaal.