Naivasha Kenia, Prachtig wandelen bij het zoetwatermeer

Steiger in Lake Naivasha
Steiger in Lake Naivasha
Foto: Sanne Roemen

Voor een prachtige wandelsafari ga je naar Naivasha Kenia.

Naivasha ligt op ongeveer anderhalf uur rijden van Nairobi, en hoewel het niet te boek staat als een Nationaal Park, is het toch echt de moeite van het bezoeken waard.

De stad Naivasha ligt aan Lake Naivasha, het grootste zoetwatermeer van Kenia en ook wel het mooiste meer van Kenia’s Rift Valley Lakes genoemd.

Het merengebied van de Rift Valley mag je eigenlijk sowieso niet missen als je op safari gaat in Kenia.

In het verleden (1937-1950) deed Lake Naivasha dienst als luchthaven voor Nairobi. De ‘vliegende boten’ die tussen Londen en Zuid-Afrika vlogen landden hier, maar inmiddels is dit allemaal goed en wel verleden tijd.

Een waar Vogelparadijs

Flamingos op doorreis
Flamingos op doorreis
Foto: Sanne Roemen

Tegenwoordig is Lake Naivasha, of het Naivashameer in het Nederlands, een geliefde bestemming van zowel natuurliefhebbers en vogelaars. En met goed recht: je kan hier wel meer dan 1000 verschillende soorten vogels zien.

Denk hierbij aan watervogels, bos- en graslandsoorten, en dit alles te midden van prachtig natuurschoon en niet te vergeten de nijlpaarden die in het meer leven.

Het water hier is zoet, in tegenstelling tot bijvoorbeeld het veel beroemder Lake Nakuru. Een van de weinige vogelsoorten die ontbreekt zijn dan ook de flamingo's, of ze moeten op doorreis zijn...

Je kunt afhankelijk van de waterstand, een boottocht maken over het meer. Dit geeft je de kans ‘up-and-close’ te komen met watervogels, maar ook nijlpaarden en krokodillen.

Naivasha Kenia is een nog weinig bezocht park, maar dit is geheel onterecht.

Crater Lake

De Colobus aap: veel gezien bij het Crater Lake
De Colobus aap: veel gezien bij het Crater Lake

Ten westen van het Naivashameer ligt Crater Lake dat via een redelijk onverharde weg bereikt kan worden.

Het Crater Lake Game Sanctuary is opgezet met als doel groot wild te beschermen tegen de oprukkende landbouw in de regio.

Hoewel Crater Lake maar een klein alkalisch meertje is, mag het niet gemist worden omdat de natuur hier adembenemend is.

Hier kan je heerlijk genieten van de natuur, te voet, te paard, op de fiets of in de boot of auto, kies maar uit.

Hell’s Gate National Park

De Oryx, oftewel Spiesbok
De Oryx, oftewel Spiesbok

Tijdens een verblijf aan Naivasha Kenia staat een bezoekje aan Hell’s Gate meestal ook op het programma. Hier werd in 2002 nog de kaskraker Lara Croft, Tomb Raider II opgenomen.

Als je op zoek bent naar een leuke wandelvakantie waarbij je de kans hebt flink wat wild te zien terwijl je toch ver weg bent van massatoerisme, dan is dit de ideale bestemming voor je.

Je kunt overigens in Hell’s Gate National Park met een gerust hart gaan wandelen, want er zijn hier geen roofdieren.

Er worden door lokale ondernemers wandeltochten georganiseerd, maar ook fietstochten en paardrijdtochten.

Het landschap liegt er hier niet om: dwars door het park loopt een kloof met stijl oprijzende rotswanden en je ziet eveneens veel krachtige geisers. Deze geisers worden tegenwoordig met buitenlandse steun ingezet voor het opwekken van energie.

Deze regio staat er bekend om ontzettend heet te worden, en je moet er goed rekening mee houden dat je in het 70 km2 grote park geen hotels of lodges zult tegenkomen.

Je kunt rond het Naivashameer relatief goedkope en comfortabele accommodatie vinden en het meest schilderachtige natuurschoon zien dat je nergens anders ter wereld tegen zult komen.

Ben je op zoek naar een prachtige omgeving, weg van de veel toeristischer grote wildparken, boek dan een reis naar Naivasha Kenia.