Mount Kenia
het hoogste puntje van Kenia

Op weg naar Mount Kenia
Op weg naar Mount Kenia

Mount Kenia is de tweede berg van Afrika. Maar je hoeft geen bergbeklimmer te zijn om van de fantastische omgeving te genieten.

De berg (ook wel Kirinyaga genoemd, Blinkende Berg), is met 5199 meter de hoogste berg van Kenia en na Kilomanjaro de hoogste berg van Afrika. Het is het overblijfsel van een uitgedoofde vulkaan, die ongeveer 3.1 tot 2.6 miljoen jaar geleden actief was.

Kirinyaga heeft drie pieken, Batian (5199 meter hoog), Nelion (5188 meter hoog) en Lenana (4985 meter hoog). Het is een goede bestemming voor (geoefende) wandelaars, dus laat je door de hoogte niet uit het veld slaan.

Er worden meerdere wandelexpedities uitgezet naar Lenana, de laagste piek. Het gedeelte van de berg dat boven de 3200 meter ligt, staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Van eeuwige sneeuw tot tropisch regenwoud

Colobus apen in Mount Kenia National Park
Colobus apen in Mount Kenia National Park

Rondom de berg ligt het Nationaal Park dat meer dan 2000 vierkante meter beslaat. Dit is een park dat een interessante combinatie biedt, juist doordat er midden in het park zo’n hoge berg ligt.

Je vindt hier namelijk alles; eeuwige sneeuw op de top, tropisch regenwoud aan de voet van de berg en tussen dit alles in bamboebossen en alpine vegetatie.

Hierdoor onderscheidt dit park zich van alle andere parken. Je vindt verschillende dieren in de verschillende florazones. Denk aan Sykes apen, bavianen, hyena’s, olifanten en buffels om maar een aantal voorbeelden te geven.

De zeldzame Bongo antilopen
De zeldzame Bongo antilopen

Ook bijzonder is de bongo, een zeer zeldzame antilopensoort die hier gevonden wordt. Dit is een antilopensoort die ernstig met uitsterven bedreigd wordt.

Aan de voet van Mount Kenia vind je een opvangcentrum voor bongo’s. Een absolute aanrader om te gaan bekijken, juist doordat het je bewust maakt van het feit dat de natuur fragiel is.

Door het prachtig variërende landschap zie je overal weer wat anders. Zeker als je de wandeltocht naar Lenana maakt wil je je camera bij de hand houden, want de vergezichten zijn spectaculair.

Onberekenbaar weer

Bijzondere vegetatie rond Mount Kenia
Bijzondere vegetatie rond Mount Kenia
Foto: Anna van Gelderen

Het lastige van Mount Kenia is dat je er echt tijd voor moet uittrekken en een aantal dagen tot je beschikking moet hebben. Het wil namelijk maar al te vaak gebeuren dat het weer razendsnel omslaat, en als gevolg hiervan het park gesloten wordt voor bezoekers.

Het is niet abnormaal hier dat je het ene moment loopt te puffen van de hitte om het volgende moment een boom te moeten zoeken voor een onverwachte regen- of hagelbui. Daarbij moet je er ook rekening mee houden dat je op grote hoogte zit, en je zult hierdoor sneller vermoeid raken.

Verschillende soorten accommodaties

Het leuke van dit park is dat er verschillende soorten accommodaties zijn, die allemaal een vrij sober maar wel erg comfortabel verblijf bieden.

Je kunt Mount Kenia in vijf dagen beklimmen. Onderweg zijn er langs de twee routes allerlei hutten of lodges waar je kunt verblijven.

Maar je kan ook rustiger wandeltochten maken, en meer genieten van het uitzicht op de berg, dan het uitzicht er vanaf.

Zelfs als je niet van wandelen houdt, is een bezoek aan het park aan te raden. De tijd lijkt hier te hebben stilgestaan, en alleen het uitzicht op de berg is al fantastisch.

Een leuke, bijzondere en afwisselende bestemming dus, en als je op zoek bent naar het echte Kenia, dan zit je hier aan het juiste adres.

Mount Kenia biedt alles wat een wandelaar zich kan wensen.