Mombasa Kenia, een unieke sfeer en cultuur

Straatbeeld Old Town, Mombasa, Kenia
Straatbeeld Old Town, Mombasa, Kenia
Koop deze poster bij AllPosters.com

Mombasa Kenia is meer dan wat strand aan het eind van je vakantie. Proef de unieke sfeer en cultuur van deze interessante stad.

Mombasa is met zijn 900.000 inwoners de op één na grootste stad van het land en een heerlijke afwisseling op bijvoorbeeld een safari.

De stad is eenvoudig ter voet te verkennen en in tegenstelling tot Nairobi heeft criminaliteit hier amper voet aan wal gekregen.

De stad heeft een gigantisch rijk verleden, en werd 2500 jaar geleden al vermeld in werken van Diogenes en Ptolemeus.

Het interessante van de stad is ook dat het grootste gedeelte ervan op een eiland is gebouwd. Je proeft hier dus een bijzondere mix van stad en (Indische) zee.

Als je Mombasa gaat bezoeken kun je kiezen tussen een resort buiten de stad, of een hotelletje in de stad nemen en echt de sfeer proeven.

Markten, markten en nog eens markten

Moeder met baby op de markt in Mombasa, Kenia
Moeder met baby op de markt
Koop deze poster bij AllPosters.com

De inwoners van Mombasa zijn echte handelaars, en je kunt het zo gek niet bedenken, of het wordt in Mombasa verkocht.

Een absolute aanrader is om deze stad ter voet te verkennen, en zeker de markten op te gaan of de grote markthallen te verkennen. Je moet wel tegen drukte kunnen, want de mensen krioelen hier werkelijk als mieren door elkaar heen.

In de oude stad zitten handelaars ook gewoon buiten op straat. Voor een cent kun je hier je schoenen laten poetsen, de zolen laten vernieuwen en opnieuw laten doorstikken.

In de wirwar van kleine steegjes vind je ontelbare souvenirwinkeltjes en verkoopkraampjes.

Een kijkje in de geschiedenis van Fort Jesus

Fort Jesus, Mombasa, Kenia
Fort Jesus in Mombasa, Kenia
Koop deze poster bij AllPosters.com

Mombasa is in de loop der eeuwen bezet geweest door verschillende landen. Dit zie je overal in het straatbeeld van de stad terug.

Met name Fort Jesus is het toonbeeld van een roerige geschiedenis.

In 1592 werd het gebouwd door de Portugezen, die destijds Mombasa bezetten. In 1696 verschenen de Arabieren echter op het toneel om in 1875 door de Britten verjaagd te worden.

Na 63 jaar dienst te hebben gedaan als gevangenis, is Fort Jesus tegenwoordig opengesteld voor het publiek.

Alleen als je van geschiedenis houdt is Fort Jesus interessant om te bekijken; qua schoonheid en architectuur zijn er mooiere dingen te bekijken in Mombasa.

Meet the locals

Zicht op het eiland van Mombasa Old Town
Zicht op het eiland van Mombasa Old Town
Koop deze poster bij AllPosters.com

Als je je onder de ‘locals’, de lokale bevolking wilt mengen, dan is het park dat achter Fort Jesus ligt een goede bestemming.

Zeker zo tijdens het middaguur en achter in de middag komen mensen hier om in de schaduw van de baobab bomen van de dag bij te komen.

Je hebt vanuit dit park ook een goed uitzicht op de Likoni Ferry, het veer dat de rivier Likoni oversteekt. Het is leuk om een tijdje al die bedrijvigheid van mensen, auto’s, brommertjes, fietsen en vrachtwagens te bekijken vanuit de koelte van het park.

De prachtige kust

Als je er liever voor kiest buiten de stad te overnachten, dan zijn er aan de kust veel luxe hotels te vinden.

Hoewel de kust prachtig is, mis je hiermee wel de kans de echte sfeer van de stad te proeven. Vanuit de meeste resorts en hotels worden overigens 1-dag safari’s georganiseerd in het Tsavo reservaat dat 160 kilometer verderop ligt.

Mombasa Kenia is dus niet zomaar een strandbestemming op het eind van je vakantie.

Neem rustig de tijd om de mooie stad te verkennen, en te genieten van de bedrijvigheid.

Mombasa Kenia heeft een unieke sfeer en cultuur die je eigenlijk niet mag missen.