In Mole, Ghana beleef je de beste safari van West-Afrika

Badende olifanten in Mole, Ghana
Badende olifanten in Mole, Ghana

In de noordelijke regio van Ghana ligt Mole, Ghana’s grootste nationale park.

Mole is het hele jaar open voor de avontuurlijke reiziger die via een ruige route toegang krijgt tot het beste safari park van West-Afrika.

Hobbelige route naar Mole

Mole is gelegen in Damongo, op ongeveer 170 km van Tamale, de hoofdstad van de regio. Vanuit Tamale kun je op verschillende manieren bij het natuurpark komen.

Er gaat dagelijks een bus, die vertrekt om ongeveer 3 uur ’s middags. De bus doet er 6 tot 7 uur over om Mole, Ghana te bereiken. Houd je vast, want het is een avontuurlijke, hobbelige rit!

Als je zeker wilt zijn van een plaats in de bus, kun je het beste ’s morgens vroeg een ticket kopen. Zorg er ook voor dat je een uur voor vertrek op het busstation bent. De bus terug van Mole naar Tamale vertrekt om 5 uur ’s ochtends.

Langs andere bezienswaardigheden

Kintampo watervallen
Kintampo watervallen

Een andere mogelijkheid is om met de taxi te gaan, of een auto te huren. Kies in dat geval voor een 4x4! De rit duurt dan ongeveer 4 uur.

Als je in Ghana een auto huurt, krijg je er een chauffeur bij. Wanneer je besluit om in het park te blijven slapen, moet je dus ook zijn overnachting betalen.

Eigen vervoer geeft je de gelegenheid om onderweg bijvoorbeeld te stoppen bij de Kintampo watervallen.

Actieve en luie activiteiten in het park

Er zijn uiteenlopende activiteiten mogelijk in Mole, Ghana: je kunt op een vogeltour gaan, en er is een informatieve wandeling door een klein deel het enorme park.

Wil je met de auto een tour maken, dan kun je de Savannah Drive volgen. Een prachtige route die je langs de punten brengt waar je het meest waarschijnlijk wilde dieren ziet.

In het park is de mogelijkheid om te kamperen, of je kunt in het hotel verblijven. In beide gevallen kan je hier genieten van de rust en de betoverende omgeving.

Contact met de dieren

Knuffelende olifanten
Knuffelende olifanten, Mole National Park

Tijdens een safari kun je op een avontuurlijk manier prachtige foto’s maken van wilde dieren zoals antilopes, Patas apen, de Kob (een soort waterbok), wrattenzwijnen, geweldig grote termietenheuvels, en misschien wel krokodillen.

Zelfs als je in het hotel verblijft, zul je veel dieren op het terrein zien: hagedissen, geckos, groene apen, bavianen en zelfs olifanten komen heel dichtbij.

In het park zijn 600 wilde olifanten. Er zijn er twee die maar al te graag model staan, ze heten Onipa Nua en Action.

Je kunt met hen poseren, maar pas op voor Action met zijn ondeugende karakter. Hij tilt soms zijn slurf op zoals olifanten doen als ze boos of nerveus zijn. Action doet dit echter voor de grap. Ook komt hij voor de gein op je auto af om te zien of je het op een rennen zet.

Een wedstrijdje staren met de bavianen is ook uitdagend, al zul je die match waarschijnlijk verliezen.

Let op! Het is niet aan te raden om de dieren te benaderen zonder aanwezigheid van een Wildlife Division Guard.

Het hele jaar prachtig

Een mooi poserend aapje in Mole, Ghana
Een mooi poserend aapje in Mole, Ghana

Het hangt af van wat je zoekt, wat de beste is tijd om Mole, Ghana te bezoeken. Maar Nationaal Park Mole valt nooit tegen!

Als je geïnteresseerd bent in vogels kun je het park het beste bezoeken van juni tot november. Wil je graag het grotere wild zien, dan kun je je bezoek aan Mole het beste plannen tussen december en april.

In april wordt in Mole natuurpark in Ghana het Jintigi Fire Festival gehouden. De ‘Chiefs’ en de mensen van Gonjaland komen bij elkaar om dit festijn te vieren en jij bent natuurlijk ook uitgenodigd!

Genoeg redenen voor een langer verblijf

Ingang van de moskee van Larabanga
Ingang van de moskee van Larabanga

Je hoeft de lange route niet alleen te maken voor Mole. Ghana heeft in dit gebied nog meer mooie attracties om te bezoeken.

Vlakbij ligt een verdedigingsmuur bij Nalerigu, die in de 16de eeuw gebouwd is om de bewoners te beschermen tegen invallen van plunderaars.

Ook heel aantrekkelijk is het dorpje Larabanga, op ongeveer 8 km van het park. Hier vind je Kraal gebouwen en de Geheime Steen van Larabanga. En er staat de oudste en best onderhouden traditionele Westafrikaanse moskee in Ghana.

Het gebouw is gemaakt van modder en stokken. Helaas kun je de moskee niet van binnen bekijken, maar ook van buiten is deze bewonderenswaardig.

Er zijn genoeg redenen om de hobbelige rit naar Mole, Ghana te ondernemen. Wat je ook wilt doen, en wat je ook zal zien, het zal een onvergetelijke ervaring worden