De Masai in Kenia en Tanzania
de meest kleurrijke stam van Afrika

Dans van Masai krijgers
Dans van Masai krijgers

De Masai is met voorsprong de bekendste stam van Afrika. Met hun opvallende rode gewaden zijn ze een veel geziene verschijning wanneer je op een safari trip in de beroemde wildparken van Tanzania en Kenia bent.

Van oorsprong komen de Masai uit de Nijl vallei, in wat nu Soedan is. De stam behoort daarmee, evenals de Samburu en Turkana, tot de Niloten, wat de benaming is voor de oorspronkelijke bewoners uit die regio.

Rond 1500 migreerden zij zuidwaarts, om uiteindelijk in de zeventiende en achtiende eeuw uit te komen in het gebied waar zij nu nog altijd wonen: een strook land in het grensgebied van Kenia en Tanzania. Een strook waar ook de meest bekende wildparken zich bevinden: De Serengeti, Ngorongoro, Amboseli, en de Masai Mara.

Traditionele leefgewoonten

Masai vrouw voor haar traditionele hut
Masai vrouw voor haar traditionele hut

In tegenstelling tot de meeste andere stammen in Kenia en Tanzania, hebben de Masai hun traditionele leefgewoonten grotendeels behouden.

Dat leven is gericht op hun belangrijkste bezit: het vee. Om die te voeden leven ze nomadisch: ze trekken met hun kuddes langs de grasvelden waar ook de wilde dieren leven.

Om zichzelf tegen de wilde dieren te beschermen bouwen ze hun eenvoudige hutten in een kraal, met een omheining van dorre doornenstruiken.

Masai krijgers

Gevecht demonstratie van Masai krijgers
Gevecht demonstratie van Masai krijgers

Naarmate een Masai jongen ouder wordt, wordt hij voorbereid op de belangrijkste periode in zijn leven: wanneer hij krijger wordt.

Rond het twaalfde levensjaar breekt deze periode aan. En hij wordt ingeleid door een uitgebreide ceremonie, waarin de besnijdenis cenrtaal staat.

Tijdens die besnijdenis toont de krijger in spé zijn moed, door geen krimp te geven terwijl hij zonder verdoving wordt besneden. Daarna zal hij samen met een groep leeftijdsgenoten buiten het dorp leven. Daarbij zullen ze nog meer ceremonies en trainingen ondergaan, zodat zij het dorp en het vee kunnen beschermen.

Deze periode duurt maar liefst 10 jaar. Aan het eind van die periode werden de krijgers geacht om met alleen een speer een leeuw te doden. Daarmee promoveerden ze tot senior krijger, waarmee ze mochten weer terugkeren in het dorp. Tegenwoordig is het doden van een leeuw illegaal, en volstaat het doden van bijvoorbeeld een buffel.

Masai dans en zang

De sprong dans van de Masai
De sprong dans van de Masai

Wanneer je een bezoek brengt aan een Masai dorp, zul je ongetwijfeld getrakteerd worden op een voorstelling van zang en dans.

De meest opvallende dans is waar de krijgers in een halve cirkel staan en één voor één in het midden op en neer springen. Het is daarbij zeer imponerend hoe hoog de toch al lange krijgers daarbij komen.

Ook opvallend is het gezang, waarbij ze vanuit hun keel een zeer lage hummende basklank produceren. Zeker wanneer je wordt uitgenodigd mee te doen is dit een zeer bijzondere ervaring.

Wanneer je in Kenia of Tanzania bent, dan is een bezoek aan een Masai dorp zeer aan te raden. het geeft je inzicht in de leefgewoonten van deze moderne stam. En daarnaast geeft het de Masai een nieuwe bron van inkomsten, nu hun leefgebied meer en meer wordt teruggedrongen.