Masai Mara Kenia, Afrika ten top

Een leeuw bij ondergaande zon in de Masai Mara
Een leeuw bij ondergaande zon in de Masai Mara

De Masai Mara Kenia is één van de bekendste wildparken van Afrika.

Dit is de eindbestemming van de gnoes wanneer ze ieder jaar vanuit de Serengeti hun trektocht beginnen. En er is nog veel meer te zien.

Het park van zo'n 1500 vierkante kilometer ligt in het zuidwesten van Kenia, op ongeveer 230 kilometer van de hoofdstad Nairobi.

Het landschap kenmerkt zich door uitgestrekte, heuvelachtige graslanden met sporadisch wat laag struikgewas.

Door het gebied stromen twee rivieren, de Talek en Mara, en aan de oevers van de rivieren is lichte bebossing te vinden.

De Masai Mara is het beeld dat de meeste mensen voor zich zien wanneer ze aan Afrika denken: uitgestrekke graslanden in zachte aardtinten en met in de verte een giraf die voorbij loopt.

De bijzondere Masai stam

Masai Krijgers
Masai Krijgers

Het wildpark dankt zijn naam en voor een groot deel ook zijn bekendheid aan de Masai stam die er leeft. Dit is een nomaden stam die vast heeft weten te houden aan de oude tradities en gewoonten.

De Masai zijn echte krijgers die erom bekend staan trots te zijn en zich weinig tot niets aan te trekken van de buitenwereld. Ze zijn over het algemeen vrij lang, gaan spaarzaam gekleed en dragen in principe altijd hun wapens bij zich.

De Masai komen van origine uit de buurt van het Rudolfmeer in Ethiopië en Soedan, maar zijn later naar de grazige hoogvlakten getrokken van Kenia. Hierbij zijn de daar wonende stammen destijds verdreven.

Met de komst van de blanken daalde door continue oorlog tussen de Masai en de indringers het aantal Masai schrikbarend, en met de komst van de Britten werden de Masai en masse geveld door Westerse ziektes waartegen ze niet bestand waren.

Tegenwoordig leven de Masai nog steeds van veeteelt en houden ze voornamelijk geiten, schapen en runderen. De Masai leven nauw samen met hun beesten, en elke avond worden de dieren de kraal ingedreven. Hierin leven de Masai in hutten, om ze zo te beschermen tegen aanvallen van roofdieren.

Meer over deze bijzondere Afrikaanse stam, lees je op onze pagina over de Masai stam.

De Big Five en meer

Een Cheetah in de Masai Mara
Een Cheetah in de Masai Mara

De Masai Mara Kenia is het uitgelezen wildpark om de Big 5, bestaande uit de buffel, olifant, luipaard, neushoorn en leeuw, op safari te zien.

Er leven naast de Big Five echter nog talloze andere dieren die je in het park kunt zien. Denk aan de cheetah, nijlpaard, zebra, giraf, verschillende soorten apen, antilopen en reptielen.

Jaarlijks wordt de Masia Mara Kenia door duizenden, zoniet honderdduizenden bezoekers bezocht. Het nadeel van deze populariteit is dat je met grote regelmaat andere safari-auto’s of excursies tegenkomt binnen het park.

Het kan dus zijn dat je een leeuw ziet met zijn of haar prooi, maar dat daaromheen vervolgens vijf of zes safari-auto’s staan met toeristen. Dat doet toch een beetje af aan de ‘wild-life’ ervaring.

De Masai Mara verkennen

De grootste Giraffe soort: de Masai Giraffe
De grootste Giraffe soort: de Masai Giraffe

Het mooie van de Masai Mara Kenia is echter dat het geen omheining heeft, en dat het park als het ware overloopt in het omliggende gebied waar de Masai wonen.

Zowel binnen als buiten het wildpark kan je wilde dieren tegenkomen. Dit heeft als voordeel dat je niet gebonden bent aan waar je precies heengaat.

Je kunt de Masai Mara ook met je eigen auto verkennen. Zorg er dan wel voor dat je of een ontzettend gedetailleerde kaart van het park en de omgeving hebt, of dat je (meestal tegen een kleine vergoeding te regelen) een Masai gids of ‘askari’ (beveiliging) met je meeneemt.

Als je op excursie gaat met een gids, is het raadzaam minstens drie dagen hiervoor uit te trekken. Je moet vrij grote afstanden afleggen en door de temperatuur ben je niet zo vlot.

Wandeltochten met een Masai gids

Zwarte neushoorn in de Masai Mara
Zwarte neushoorn in de Masai Mara

Als je van wandelen houdt zit je in Masai Mara ook goed. Aanrader is om buiten het park een wandeltocht te maken, en dan onder begeleiding van een Masai gids.

Je zult de omgeving leren zien door de ogen van een Masai, en dit is een unieke, culturele ervaring.

Hou er echter rekening mee dat, ondanks het feit dat je het park niet ingaat, je een ‘entree’ in rekening gebracht kan worden door Masai omdat je op hun land komt.

Hoewel een uniek culturele ervaring, zijn de Masai ook ingesteld op het toerisme, en moet je er rekening mee houden dat je door je gids meegenomen kunt worden naar zijn dorp om ‘home made’ souvenirs te kopen.

De migratie van de gnoes vanuit een Ballon

Een ballonvaart boven de Masai Mara
Een ballonvaart boven de Masai Mara

Ballonvaart trips worden de laatste tijd ook steeds populairder in het park en worden met name aangeboden door privé ondernemingen.

Hoewel vrij aan de prijs (gemiddeld zo’n 400 US dollar voor een paar uur), is het een unieke manier om het park te bekijken en grotere afstanden te overbruggen.

De beste periode om de Masai Mara Kenia te bezoeken is eind juli en augustus. Dit is het einde van het regenseizoen. Het weer is dan nog niet zo heet, maar wel droog. Bovendien begint dan de trek van de wildebeest, één van de spectaculairste bezienswaardigheden van Masai Mara Kenia.

De wildebeest, of gnoe, is het meest voorkomende dier van de Masai Mara. Van december tot juni verblijft het wildebeest in de buurt van de Ngorongoro krater in het Serengeti Park in Tanzania. Maar zodra de regentijd daar ten einde komt, trekken de wildebeesten richting het noorden.

Op hun tochten nemen ze vele hindernissen. Met name het oversteken van de rivier Mara is zeer spectacuair. Vele gnoes worden hier gegrepen door de krokodillen en leeuwen, een machtig schouwspel.

Kies een alternatieve accommodatie

Zoals gezegd is alles rondom het park ingesteld op toeristen. Accommodatie kan daar niet bij achterblijven en er zijn dan ook verschillende resorts waar je een ‘echte’ wild-life ervaring kunt opdoen door een luxe hut in de wildernis te huren.

De prijzen van dit soort accommodaties liegen er helaas ook niet om; per nacht mag je al gauw 200 tot 300 dollar neerleggen.

Er zijn echter ook goedkopere opties. Kamperen onder begeleiding van een Masai gids is één van deze alternatieven, en werkelijk een bijzondere manier om de wildernis van Masai Mara Kenia van dichtbij mee te maken.

Het is niet zo verwonderlijk dat dit wildpark zo verschrikkelijk veel bezoekers trekt.

En die horde toeristen doet een beetje het karakter van een safari teniet, om van de hoge prijzen nog maar niet te spreken.

Maar het moet gezegd: de migratie van de gnoes in de Masai Mara Kenia moet je eens in je leven gezien hebben!