Marakele National Park, een malariavrij safari alternatief

Wild spotten in Marakele National Park
Wild spotten in Marakele National Park

Een paar uur rijden ten noorden van Pretoria en Johannesburg bevindt zich Marakele National Park.

Het park is opgericht in 1994, en na regelmatige uitbreiding door het opkopen van landbouwgrond, vormt het nu een volwaardig Big Five malariavrij safari alternatief.

Voor reizigers naar Zuid Afrika die weinig tijd hebben om naar bijvoorbeeld Kruger National Park te gaan, of die geen zin hebben om malariatabletten te slikken, is Marakele een uitstekende mogelijkheid om toch te genieten van een mooie safari.

Hoe kom je er?

Hartebeest in Marakele
Hartebeest in Marakele

Vanaf Johannesburg rij je in noordelijke richting over de snelweg N1, langs Pretoria tot aan Bela Bela (Warmbaths). Van daaruit volg je de weg richting Thabazimbi.

Een alternatief is om vanuit Pretoria eerst de N4 in westelijke richting te volgen, om daarna via de R511 Thabazimbi te bereiken. Je komt dan nog door een klein stukje van het Magaliesbergen Natuurgebied, waar je bijvoorbeeld nog een Cheetah centrum kan bezoeken.

Thabazimbi is een klein stadje waar nog wat inkopen gedaan kunnen worden voor in het park. In Marakele zijn diverse self-catering verblijfplaatsen, en inkopen kun je niet in het park doen.

Zelf rijden of met een gids

Marakele is voornamelijk gericht op safari met de eigen auto (self drive safari), maar het is ook mogelijk om een gids mee te krijgen. Wil je een volledig verzorgde en begeleide safari dan kun je die het beste van te voren boeken.

Voor ons was Marakele het eerste wildpark waar we met een eigen (huur)auto inreden. Dit was overigens een heel gewone, kleine huurauto, geen terreinwagen.

Wild spotten in Marakele

De geelsnavelneushoornvogel die met ons speelt
De geelsnavelneushoornvogel
die met ons speelde

Marakele National Park bestaat uit twee delen. We horen dat in het eerste, vlakke deel neushoorns zitten dus daar gaan we naar op zoek. Al snel zien we gazelles, hartebeesten, en wat ander klein wild, maar geen neushoorns.

We stoppen bij een kampeerplek waar we op eigen risico mogen uitstappen. Dat verbaast ons een beetje, maar van andere mensen hier horen we dat hier niet zo veel wild zit. Wel worden we opgevrolijkt door een mooie neushoornvogel die telkens terugkeert als onze jongens hem wegjagen.

We rijden dan maar verder richting het tweede, bergachtige deel, waar we komen door onder een brug met een hek te rijden.

We verwachten eigenlijk niet veel meer, maar zien achtereenvolgens wrattenzwijnen, een struisvogel, klipspringer, zebra’s, en wat loopt daar voor ons op de weg? Een leeuw kijkt verschikt achterom, en maakt dat zij wegkomt. Hoezo weinig wild in Marakele?

Prachtige uitzichten

Het Tlopi tentenkamp
Het Tlopi tentenkamp

De enige asfaltweg in Marakele loopt omhoog naar een mooi uitzichtpunt op een bergtop. Het bergachtige landschap is geweldig, zelfs als je geen wild ziet.

Onze verblijfplaats voor de nacht is Tlopi tentenkamp, prachtig gelegen aan de apiesrivier. De tent staat op een vlonder bijna twee meter boven de grond, dus hoewel er geen hek om het tentenkamp staat komen er geen dieren naast je tent staan.

Vanaf de veranda kijken we over het water naar de overkant, waar kudu’s staan te knabbelen aan de bomen, en gazelles drinken bij het water. Dit is ook een prima plek om ijsvogeltjes te spotten, die af en toe een visje opduiken. Een heerlijk relaxte plek.

Ander wild in Marakele

Witte neushoorns in Marakele
Witte neushoorns in Marakele

Marakele National Park heeft de grootste broedende kolonie kaapgieren (cape vultures) binnen de poorten, maar die zie je niet zo snel. Maar er zijn ook erg veel andere vogelsoorten aanwezig, wat het een prima bestemming voor vogelspotters maakt.

Van oorsprong zijn vele antilope soorten in het park aanwezig. Daarnaast zijn de olifanten al vroeg geherintroduceerd uit het nabijgelegen Botswana. Na het vergroten van het park eind jaren negentig zijn ook zwarte en witte neushoorns, buffels, jachtluipaarden, hyena’s en Afrikaanse wilde honden naar het park gebracht.

Olifanten!!

De kudde olifanten waar we plots tussenstonden
De kudde olifanten waar we plots tussenstonden

Al dat wild hebben wij natuurlijk niet in het park gezien. Bij het uitrijden van Tlopi naar de uitgang zagen we echter nog wel wrattenzwijnen, bavianen, en giraffen.

En als we plots getrompetter horen stop ik de auto om eens te kijken. Blijkt er een enorme olifant op nog geen 5 meter afstand te staan. We staan tussen hem en zijn kudde, en dat vindt hij niet leuk. We maken dat we wegkomen, en hij rent nog even achter ons aan, heftig!!

Marakele National Park oversteeg dus onze verwachtingen. Het is relatief klein, maar we hebben er erg veel gezien. Met de overnachting op een bijzondere locatie maakt dat het bezoek meer dan waard.