Malaria Medicijnen slikken?

by Monique van der Wouw
(Deurne)

Wie o wie geeft mij een goed advies.


In oktober reis ik met een groepsreis 21 dagen door Zuid Afrika van Johannesburg tot Kaapstad. Het Kruger park is malaria gebied. We overnachten hier echter maar 2 of 3 keer. Is het dan echt nodig om hier medicijnen voor te slikken?

Wie heeft hier ervaring mee?
Ik ben zelf wat huiverig voor deze medicijnen ivm bijwerkingen en combinatie met mijn eigen dagelijkse medicatie.

Graag hoor ik uw ervaringen/adviezen.

Comments for Malaria Medicijnen slikken?

Click here to add your own comments

Aug 23, 2019

by: Patrick

Beste Monique,

Dit is de hamvraag voor iedere Afrika-reiziger. En als je naar de GGD gaat is het advies duidelijk: je moet ze slikken om malaria te voorkomen. En dat is gewoon het meest verstandige. Doe je het niet, dan loop je altijd een risico.

Maar je kan er natuurlijk ook veel genuanceerder naar kijken. Niet overal is het risico even groot, en als je er maar enkele dagen verblijft, dan is het risico natuurlijk kleiner dan wanneer je er een maand bent. Maar er blijft een risico.

Keuze uit Malariapillen


Wat de tabletten betreft is er tegenwoordig meer keuze dan toen wij voor het eerst naar Afrika gingen. Toen (eind jaren 90) was er alleen het zware middel Lariam, met veel bijwerkingen.

Tegenwoordig is er Malerone, wat een veel milder middel is. Je hoeft het ook niet een maand voor en een maand na te slikken zoals bij Lariam. Je slikt het wanneer je malariagebied ingaat en een week erna.

Er zijn ook nog andere alternatieven. Doxycicline bijvoorbeeld. Dat is een antibioticum dat in andere landen soms voorgeschreven wordt. Dat geeft ook enige bescherming, al is dat minder dan bij de echte malaria-profylaxe zoals Malerone.

Andere manieren om Malaria te voorkomen


En dan zijn er nog de beschermende kleding en het gebruikt van muggenwerende middelen met DEET. Als je dat heel strikt gebruikt, dan is het risico ook kleiner.

Uiteindelijk moet je zelf bepalen hoe groot het risico is dat je loopt, en of jij bereid bent dat risico te lopen.

Ik ben bij onze Afrika-reizen veel mensen tegengekomen die geen Malariapillen slikten, om verschillende redenen. Sommigen daarvan hebben daadwerkelijk Malaria gekregen (als je daarbij direct ingrijpt, dan overleef je dat in 99% van de gevallen), de meesten niet.

Succes met je afwegingen en uiteindelijke keuze. Een persoonlijk advies kan niemand je geven, je moet het zelf bepalen.

Sep 23, 2019
Malaria
by: Annemie

Klopt, is een laag risico gebied, maar wijzelf nemen nooit pillen als we daar heen gaan. We nemen wel Deet mee, en smeren ons goed in als het donker wordt. Of je doet een langebork aan met een hemd met lange mouwen.
Als je anti malaria pillen slikt, wil niet zeggen dat je het niet kan krijgen. Nu zonder pillen zijn de symptomen wel eerder duidelijk. Mocht je wat oplopen (ik denk het niet) kan je gelijk in Zuid Afrika naar een ziekenhuis gaan, zij weten best wat te doen.

Dus maak zelf je afwegingen. Ja of Nee

fijne reis

Groet uit Zuid Afrika, Annemie
southafricapersonaltravel.webs.com

Click here to add your own comments

Join in and write your own page! It's easy to do. How? Simply click here to return to Afrika forum.