Makhado en het echte Zuid Afrika

Makhado ligt in de Limpopo provincie, één van de armste gebieden van Zuid Afrika. Maar dit is wel waar je nog een beetje echte Afrikaanse cultuur kan opsnuiven, de cultuur van het Venda volk.

De Venda is één van de 9 zwarte bevolkingsgroepen in Zuid Afrika. Uiterlijk zijn er geen verschillen meer te zien tussen hen en, bijvoorbeeld, de Shangaan mensen, die ook in het gebied wonen. Alleen subtiele verschillen in decoratie blijven bestaan.

De Venda leven rond de stad Makhado, vroeger Louis Trichardt genaamd. De stad is nu dus genoemd naar een zwarte verzetsheld, vroeger naar een blanke boer die tegen hem vocht.

Op weg naar het Noorden

De weg naar het Noorden is lang, maar via de snelweg N1 goed begaanbaar. Vanaf Pretoria passeer je onder andere Bela Bela (Warmbad), Mokopane (Potgietersrus) en Polokwane. Die laatste is de grootste stad in het Noorden, waar ook een stadion gebouwd is voor het WK 2010.

Uiteindelijk, na zo’n 5 uur, eindigt de snelweg in Makhado. Maar de bezienswaardigheden bevinden zich niet zozeer in dit stadje, als wel er omheen.

Soutspanbergen

Het stadje ligt tegen de Soutpansbergen, een bergketen die een scheiding vormt tussen het groene gebied rond Makhado, en het drogere gebied richting Zimbabwe en Botswana.

Het Mapungubwe National Park aan de noordkant van de Soutpansbergen ligt tegen de grens van Botswana en Zimbabwe. Hoewel het nog niet erg bekend is bij de toeristen, is het uitstekend geschikt voor een safari. Het is in 2006 zelfs uitgeroepen tot beste nationale park van Zuid Afrika.

De natuur hier kenmerkt zich door vele grote baobab en mopane bomen, en uitgestrekte savannes waar alle bekende Afrikaanse dieren te vinden zijn. Speciale aandacht vraagt de grensrivier Limpopo, waar veel krokodillen en nijlpaarden zich ophouden.

Naast de natuur zijn er ook interessante archeologische plekken te bezoeken, om te zien hoe de inheemse bevolking hier eeuwen geleden geleefd heeft.

De Venda cultuur

Een andere reden om Makhado te bezoeken is de Afrikaanse Venda cultuur. Hier, relatief ver van de Zuid Afrikaanse beschaving, leven de Afrikanen nog redelijk traditioneel, vooral omdat dat goedkoper is dan het bouwen van modernere huizen.

Het centrum van de Venda cultuur bevindt zich in het dorpje Elim. Hier bevindt zich een marktje, waar kooplui uit de wijde omtrek hun waren aanbieden. Verder zijn in de omtrek diverse werkplaatsen te bezoeken van lokale houtsnijwerkers, pottenbakkers, beeldhouwers, etcetera.

Terwijl in de traditionele huisjes nog gekookt wordt op open vuurtjes, neem je in de werkplaats ernaast een kijkje bij een plaatselijke kunstenaar. Of je doet zelf mee aan een workshop, heel rustgevend.

Makhado is een goede uitvalsbasis om de Noordelijke Limpopo provincie te bezoeken. Zowel de natuur rondom de Soutpansbergen als de echte Afrikaanse Venda cultuur zijn daar zeer de moeite waard