Vakantie in Kumasi Ghana: druk, kleurrijk en relaxed

Markt van Kumasi
Markt van Kumasi. Foto: Els Slots

Kumasi, Ghana's tweede stad, is eigenlijk de historische en sprituele hoofdstad. Er is zoveel te zien en doen, dat het een must is op je vakantie in Ghana.

De stad ligt ongeveer 250 km ten noordwesten van de hoofdstad Accra, en het is geen probleem de stad te bereiken. Een paar keer per week gaan er vanuit Accra en Tamale vliegtuigen naar toe. Je kunt er ook heen met de bus, trein, taxi of tro-tro (Ghanees minibusje).

De zetel van de koning

Voormalig Ashanti koning Prempreh II
Voormalig Ashanti koning Prempreh II
Foto: Els Slots

Kumasi was de hoofdstad van het voormalige Ashanti rijk. Ze heeft een bevolking van bijna 1 miljoen mensen en is nog steeds een koninklijke stad.

Kumasi is heel belangrijk voor het Ashanti volk, ook al heeft de koning nu nog slechts een ceremoniële taak.

Het Manhyia Palace is de zetel van de koning. Hier bespreekt hij met de traditionele raad allerlei zaken, zowel politiek als cultureel. De zittingen zijn open voor het publiek.

Als je een geschenk meeneemt en het vooraf vraagt, is het zelfs mogelijk om de koning ontmoeten.

Centrum van cultuur

Een belangrijke attractie in Kumasi, Ghana is het National Cultural Center. Het bevindt zich op loopafstand van de grote centrale markt.

Dit centrum is een uitgebreid complex waar je onder andere een fascinerend museum vindt over de geschiedenis van de Ashanti, en een bibliotheek. Verder is er een ruimte voor tentoonstellingen en een winkel waar allerlei handgemaakte spullen verkocht worden.

Als je wilt kun je er ook een les volgen in Afrikaanse dans of het bespelen van een drum.

Elk dorp z’n eigen kunst

Weverij in Adanwomase
Weverij in Adanwomase. Foto: Els Slots

In de dorpjes rond Kumasi hebben handwerklieden zich gespecialiseerd in uiteenlopende kunstvormen. Bij een rondgang langs de dorpen biedt je een uiteenlopend overzicht van de activiteiten.

Wil je meer weten over potten bakken ? Dan kun je het beste naar Pankrono gaan. Hier maken ze de potten met de hand, zonder pottenbakkersschijf. Je merkt direct dat je in het dorp bent, duizenden potten zie je opgestapeld aan de weg staan.

In Ahwiaa, het dorp iets verderop, kunnen ze je alles over houtsnijwerk vertellen. Maar kijk vooral hoe men van een flink stuk hout de mooiste dingen maakt, zoals maskers, figuren en de beroemde Ashanti stoelen.

Kleurrijke Kente kleden en Adinkra symbolen

Adrinka stempels
Adrinka stempels. Foto: Els Slots

Het meest kleurrijk aan Ghana zijn natuurlijk de prachtige stoffen en kleren die de mensen dragen. Kumasi, en de dorpen er omheen, is het centrum waar deze stoffen gemaakt worden.

In Adanwomase en Bonwire vindt je vele weverijen. Hier worden de beroemde Kende doeken gemaakt. Kente is een zijden stof, die alleen bij heel belangrijke gelegenheden wordt gedragen.

Dit gebeurt met speciale Ashanti weefgetouwen, en onder het gezang van de mensen die aan het weven zijn, heel leuk om te zien.

In het dorp Ntoso kan je vervolgens zien hoe stoffen bedrukt worden met Adinkra symbolen. Je kan hier zien hoe de stempels met symbolen worden uitgesneden, en hoe de verf wordt verkregen uit de bast van bomen, een bewerkelijk proces. En tenslotte natuurlijk het bedrukken zelf.

Je kunt al deze dorpen het beste bereiken per tro-tro of taxi. De tro-tro’s rijden vaak volgens een vaste route. Sommige taxi’s doen dat ook. Die zijn wel duurder, maar ook comfortabeler om in te rijden.

Golvend groen landschap

Het meer van Bosumtwi
Het meer van Bosumtwi. Foto: Els Slots

Kumasi, Ghana is gebouwd op heuvels, en buiten de stad kun je genieten van het golvende groene heuvellandschap.

Op slechts 32 km van de stad vind je het grootste natuurlijke meer van Ghana, Lake Bosumtwi. Dit meer is ontstaan in de krater die een miljoen jaar geleden door een meteoriet is geslagen.

Het is een prachtige omgeving, en je vindt er enkele luxe resorts. De Ashanti geloven dat de zielen van overleden personen naar dit meer komen om afscheid te nemen van hun god.

Terug in de stad breng je natuurlijk nog een bezoek aan de grootste markt van West-Afrika. Of je bekijkt de drukte van een afstandje.

Maar ondanks de drukte, is Kumasi Ghana een vriendelijke, relaxte stad met veel te zien en doen.