Krugerpark Zuid Afrika,
het Big Five Mekka

Zebra's in het Krugerpark
Zebra's in het Krugerpark

Het Krugerpark Zuid Afrika, tegen de grens met Mozambique en Zimbabwe, is één van de bekendste en grootste wildreservaten in de wereld.

Het park is met recht gigantisch te noemen, want het is ongeveer zo groot als de helft van Nederland. Een bezoek aan Zuid Afrika is eigenlijk niet compleet zonder hier geweest te zijn.

Als je je bedenkt dat je hier tussen de bossen, wilde rivieren en de savanne overal de Big Five en andere bijzondere dieren kan tegenkomen; dan krijg je een idee van hoe het is om op vakantie naar het Krugerpark te gaan.

Het eerste nationale park in Zuid Afrika

Het luipaard gespot door de takken
Het luipaard gespot door de takken

In 1898 liet de toenmalig president van Zuid Afrika, Paul Kruger, een wildreservaat aanleggen om een bijzonder stuk natuur te beschermen.

Na enkele uitbreidingen, werd dit in 1926 het eerste nationale park van Zuid Afrika en omgedoopt tot het Krugerpark.

Vanaf de jaren '50 werd er een hek om het park heen gezet om te voorkomen dat stropers het park in kwamen en om de grenzen met de buurlanden te beschermen. Tegenwoordig maakt het Krugerpark met twee parken in Zimbabwe en Mozambique onderdeel uit van het Great Limpopo Transfrontier Park.

Verschillende manieren om van het wild te genieten

Veel bezoekers huren zelf een auto om door het Krugerpark Zuid Afrika te rijden, en dat is misschien wel de beste manier om het park te ervaren.

De prachtige kudu
De prachtige kudu

Er ligt een uitgebreid netwerk van geasfalteerde wegen, maar er zijn ook de offroad wegen waar je met een gewone auto niet komt, deze zijn alleen geschikt voor 4WD voertuigen.

Als je met een ranger meegaat in een 4WD of op een wandeltocht word je onder begeleiding vlakbij de wilde dieren gebracht. Tijdens zo'n gamedrive of gamewalk wordt er bovendien van alles aan je uitgelegd over de omgeving. Het is een goede en veilige manier om eens een leeuw of olifant van heel dichtbij in het wild te zien.

Aan mountainbikers en wandelaars is ook gedacht, er zijn diverse routes voor hen uitgezet. Hoe en waar je ook gaat, overal hoor, zie en ruik je het park.

Even alleen op de wereld tussen overweldigende natuur

Ondanks dat hier over het algemeen veel toeristen komen, kan je buiten weekenden en schoolvakanties om gemakkelijk lang in het park verblijven zonder andere toeristen tegen te komen.

Het zuidelijk deel van het Krugerpark is het meest populaire, omdat je hier de meeste dieren vindt. Ga je echter naar het noorden, dan waan je je echt in de wildernis omdat het hier veel rustiger is met bezoekers.

Slapen in het Krugerpark Zuid Afrika

Een hyena, vlak buiten de omheining van het kamp
Een hyena, vlak buiten
de omheining van het kamp

Overnachten doe je in een accommodatie in één van de 20 omheinde camps. Je hoeft dus niet bang te zijn voor nachtelijk bezoek van een leeuw of olifant.

Deze camps worden gerund door de overheid, en in de meeste vind je een supermarkt waar je overigens niet heel veel kunt kopen. Vaak is er gelegenheid om bij je huisje of tent te barbecueën (braai zoals Zuid Afrikanen dat noemen) of is er een restaurant in het camp.

Ga je voor meerdere dagen het Krugerpark in, dan is het verstandig om van te voren genoeg proviand mee te nemen.

Toegang via Nelspruit of Phalaborwa

De grootste stad in de buurt van het Krugerpark is Nelspruit, eenvoudig te bereiken met het vliegtuig of de bus vanuit Johannesburg, vanaf waar je het park in kan via de ingangen bij Numbi, Malelane of Crododile Bridge.

Om aan de noordkant het park in te gaan kan je beste naar Kruger Park Gateway Airport in Phalaborwa vliegen, Phalaborwa heeft zijn eigen ingang.

Er valt nog veel meer te vertellen over dit machtige safaripark. Maar het is natuurlijk veel beter om het zelf eens te beleven.

Een vakantie in het Krugerpark Zuid Afrika staat garant voor een onvergetelijke ervaring.