Kakum Ghana laat je het regenwoud ontdekken

De canopy walk in Kakum, Ghana
De canopy walk in Kakum, Ghana

Ongeveer 33 km ten noorden van Cape Coast ligt National Park Kakum, Ghana. Bezoekers kunnen hier het hele jaar door een onvergetelijke tocht maken door de boomtoppen van het regenwoud!

Met de auto rijd je over een verharde weg binnen een uur naar het park. Vertrek je vanuit Accra, de hoofdstad van Ghana, dan doe je er wel langer over, want Accra ligt op 170 km van het park. Ben je eenmaal hier aangekomen, dan tref je een ongerept regenwoud aan.

Geen hoogtevrees

Neushoornvogel in Kakum
Neushoornvogel in Kakum

Wie op een unieke manier van Kakum, Ghana wil genieten moet absoluut de route van hangbruggen volgen. Deze hangbruggen worden canopy walks genoemd.

De route begint op de grond. Langzaam klimt het pad omhoog, terwijl het land onder je een vallei vormt. Een gids leidt je op 40 m hoogte op een canopy walk van boomtop naar boomtop.

Er zijn 7 bruggen met een totale lengte van 350 m. Je krijgt hier een uitstekende indruk van hoe hoog de bomen zijn, en hoe dicht het bladerdak. Je loopt dan wel 40m hoog in de lucht, maar je kunt de bodem onder je niet zien! En dan nog zijn er bomen die boven je uit torenen.

Ssshhht!

Het West-afrikaanse Mona aapje
Het West-afrikaanse Mona aapje

De beste tijd om deze wandeling te maken door Kakum, Ghana is ‘s morgens heel vroeg. Het is dan nog niet zo druk in het park. Er zijn op de route platforms in de bomen gemaakt waar je prima kunt gaan zitten. De dichte vegetatie vormt een goede schuilplaats voor beschermde diersoorten. Maar als je heel stil bent, en wat geduld hebt, kun je de bewoners van het regenwoud zien. Er zijn boomkikkers, verschillende soorten apen, en honderden soorten vogels, insecten en vlinders.

Stevig op de grond

De Pangolin, oftewel schubdier
De Pangolin, oftewel schubdier

Als je liever met beide benen op de grond blijft, biedt nationaal park Kakum, Ghana ook aantrekkelijke activiteiten. Er zijn enkele korte trails, prima als je het park maar één dag bezoekt.

Loop bijvoorbeeld samen met een gids de Sun bird trail. Als je deze route volgt zie je het regenwoud, het secundaire bos en een meertje.

De route is heel geschikt om vogels te bekijken. Maar met een goede gids is de kans groot dat je de Afrikaanse civet, een pangolin (schubdier), een stekelvarken, of een duiker (kleine antilope) ziet.

Voor het grotere wild moet je veel meer geluk hebben, maar olifanten, buffels of bongo’s worden regelmatig gezien.

Sommige planten komen je misschien bekend voor als kamerplant. Hier groeien ze in het wild!

Steun de lokale bevolking

Het half-aapje de Potto
Het half-aapje de Potto

Met een bezoek aan het Rainforest Café steun je de plaatselijke boeren. Je kunt er verse groenten en fruit kopen, of genieten van een smakelijke maaltijd en verfrissende drankjes.

Bezoek ook het bezoekerscentrum, de Kakum Conservation Tree house. Je komt er meer te weten over het dagelijks leven in het dorp en hoe producten uit het woud gebruikt worden, bijvoorbeeld als medicijn.

Muskietennet en waterfles

In het park is gelegenheid om te kamperen op de Alafranto Campsite. Je moet dan wel je eigen spullen meenemen. Een tent, slaapmatjes, muggenspray en vooral een muskietennet zijn heel belangrijk!

Ook onmisbaar is luchtige katoenen kleding, een lange broek en stevige schoenen. Vergeet je verrekijker en waterfles niet, want de luchtvochtigheid in het regenwoud van Kakum, Ghana is ongeveer 90% .

Historische omgeving

Na een dag in Kakum National Park kun je uitrusten in een van de dichtbij gelegen resorts of hotels. En de volgende dag kun je wellicht een bezoek brengen aan Elmina Castle of aan de historische stad Cape Coast.

Voor de unieke flora en fauna van West-Afrika bezoek je het regenwoud van Kakum Ghana.

Met een goede gids en een beetje geluk vind je hier unieke diersoorten, een fantastische ervaring.