Veel te doen in een Kaapstad vakantie

De Tafelberg gezien vanaf V en A waterfront
De Tafelberg gezien vanaf V en A waterfront

Kaapstad is voor velen de start van een vakantie in Zuid Afrika. Maar eigenlijk is er genoeg in en rond de stad te doen voor een complete Kaapstad vakantie.

Prachtig gelegen onderaan de imposante tafelberg is Kaapstad uitgegroeid tot de belangrijkste toeristische bestemming van heel Afrika. De stad doet Europees aan, en heeft naast tal van bezienswaardigheden ook stranden, boulevards, en een plezierige binnenstad om te vertoeven.

V & A Waterfront

Beelden van Mandela en consorten in V en A Waterfront
Beelden van Mandela en consorten
aan V en A Waterfront

Het Victoria en Albert Waterfront is het toonbeeld van de ontwikkeling van Kaapstad. Ten tijde van de apartheid was de haven een vervallen gebied. Nu, nog maar 15 jaar later staat het vol met luxe hotels en attracties.

Het V & A Waterfront heeft voor iedereen wat te bieden. Een bezoek aan het Two Oceans Aquarium bijvoorbeeld, aan de kunstmarkten of de vele winkels. Maar je kunt ook heerlijk relaxen langs het water bij een restaurant.

Er is vaak live muziek, en voor kinderen een draaimolen bij de klokkentoren. Of je vermaakt je met het kijken naar de boten en de zeehonden in de haven.

Andere bezienswaardigheden in de stad

Er zijn eigenlijk teveel bezienswaardigheden in Kaapstad om hier te benoemen. Maar de volgende hoogtepunten dienen we toch even te vermelden:

  • Het District Six museum toont een stukje Apartheid geschiedenis van Kaapstad
  • Kasteel de Goede Hoop is het fort dat ooit door de VOC hier is gebouwd. Het oorspronkelijke lemen fort is er niet meer, maar het huidige exemplaar is toch nog het oudste gebouw van Zuid Afrika
  • Op het Greenmarket Square staan vele historische gebouwen die een bezoek waard zijn
  • Robbeneiland behoeft geen nadere toelichting. Te bereiken per boot vanuit de haven, mits het niet te hard waait (wat nogal eens het geval is)

De stranden van Kaapstad

Het strand bij Camps Bay
Het strand bij Camps Bay

Er zijn diverse verschillende stranden die je op je Kaapstad vakantie kan bezoeken. Veel daarvan bevinden zich in de stad zelf, en er is (bijna) voor ieder wat wils.

Neem je vanaf het V & A Waterfront de Beach Road dan kom je eerst langs een lange rotspartijen waar het water van de Atlantische oceaan op beukt. Maar dit is al een mooi gebied om te wandelen, en er zijn bijvoorbeeld voor kinderen ook speeltoestellen en treintjes.

Rijd je verder, dan kom je bij de 4 stranden van Clifton. Dit zijn zeer trendy stranden, waar het draait om zien en gezien worden. Ben je jong en hip, hier moet je zijn.

Nog verder kom je bij het strand van Camps Bay. Dit is een veel groter en breder strand, met bovendien een drukke boulevard met vele restaurantjes en barretjes. Ook kent Camps Bay speeltoestellen, en een enigszins afgeschermd zwembad met zeewater.

Nog verder langs Beach Road vindt je Llandudno Beach. Hier is het iets minder druk, en dit strand is mede daardoor populair bij onder anderen surfers en bodyboarders. Maar ook voor een romantische zonsondergang moet je hier zijn.

Wat lastiger te bereiken is Sandy Bay Beach. Hiervoor dien je de doorgaande weg te verlaten, en een beetje te zoeken. Vanwege de afgelegen ligging is dit strand populair bij nudisten en de gayscene.

De Tafelberg en zijn stoeltjes

Kaapstad gezien vanaf de Tafelberg
Kaapstad gezien vanaf de Tafelberg

Iedereen kent natuurlijk de mooie plaatjes van de tafelberg op de achtergrond van de stad, de zee, of de haven. Maar wanneer je Kaapstad vanaf een andere kant benadert vraag je je af waar toch die tafelberg is, je ziet alleen maar stoeltjes...

Kom je vanaf de luchthaven, of nog verder weg, dan zie je aanvankelijk wel het plateau van de tafelberg in de verte. Maar kom je dichterbij, dan is de berg niet meer zo mooi vlak omdat je er schuin tegenop kijkt.

Rijd je direct naar het centrum van de stad, dan kun je pas daar weer genieten van het uitzicht op de tafelberg. Maar rijd je via de haven weer verder, dan verlies je het zicht op de tafelberg weer. Wel zie je dan de Signal hill en de Lions head, die tussen de tafelberg en de zee liggen. In feite heb je vanuit Kaapstad zelf vrijwel overal beter zicht op Lions head dan op de tafelberg, behalve vanuit de haven en V&A Waterfront.

En er zijn meer stoeltjes rond de tafelberg. Rijd je vanaf de haven richting de stranden tot aan Camps Bay, dan zie je alleen de 12 apostelen. Overigens is deze rotsformatie ook best de moeite van het bekijken waard.

Elders op het Kaapse schiereiland

Pinguins op Boulders Beach
Pinguins op Boulders Beach

In een Kaapstad vakantie kan je natuurlijk het hele Kaapse schiereiland bezoeken. Hieronder een aantal highlights die je gezien moet hebben.

  • Net aan de andere kant van de tafelberg vind je de botanische tuinen van Kirstenbosch. Hier is het heerlijk toeven terwijl je geniet van de natuur.
  • Aan de andere kant van het schiereiland, bij het stadje Simonstown bevindt zich Boulders Beach. Hier bevindt zich een kolonie van pinguins, die je van dichtbij kunt bewonderen.
  • Rijd van Simonstown door naar Cape Point. De meeste mensen komen hier voor een fotootje bij het bord Kaap de Goede Hoop. Maar veel leuker is een klim naar de vuurtoren, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt. Een deel van die klim kan je overigens met een steil treintje (funicular) uitvoeren.
  • In Houtbaai vindt je de World of Birds, een particuliere dierentuin. Je kan hier door bijna alle kooien lopen, en je komt dan wel erg dichtbij de (roof)vogels. Ook is er een grote kooi met doodshoofdaapjes waar je in mag. Erg leuk voor kinderen, maar ook volwassenen.
  • In de wijngebieden en wijnboerderijen van Fransschhoek, Stellenbosch, of Paarl kan je heerlijke wijnen proeven en kennis maken met het productieproces. Daarnaast is Stellenbosch als oudste dorp van Zuid Afrika sowieso de moeite waard.

En dit zijn nog maar enkele van de vele dingen die je kan doen op een Kaapstad vakantie. Neem voor meer informatie gerust contact met ons op.