Johannesburg Zuid Afrika,
een fascinerende metropool

Skyline van Johannesburg
Skyline van Johannesburg

Johannesburg, Zuid Afrika's grootste stad, wordt op vakantie door de meeste mensen vermeden. Toch is er veel te beleven in deze grote metropool.

De stad, ook wel bekend als Jozi of Jo'burg, is met 4 miljoen mensen de op drie na grootste van het continent Afrika (na Caïro, Lagos en Kinshasa).

Johannesburg is trouwens niet de hoofdstad wat veel mensen wel denken. Die rol wordt verdeeld tussen Pretoria (bestuurlijke macht), Kaapstad (wetgevende macht) en Bloemfontein (rechterlijke macht).

Johannesburg is echter wel het kloppende hart van Zuid Afrika, en de plek waar veel belangrijke momenten in de geschiedenis van Zuid Afrika hebben plaatsgevonden.

Het staat bekend om de scheiding van blank en zwart tijdens de apartheid, en tegenwoordig heeft het veel problemen met misdaad.

Johannesburg is echter wel een erg fascinerende stad, waar de bezoeker alle goede en slechte dingen van het moderne Zuid Afrika van dichtbij kan meemaken.

Gegroeid door het goud

Goud smelten in Gold Reef City
Goud smelten in Gold Reef City

Aan het eind van de 19e eeuw werd er goud gevonden in de buurt van wat nu Johannesburg is. Hierdoor kwam er een enorme groei van de bevolking in dit gebied.

Het bracht ook spanningen met zich mee, wat resulteerde in de Tweede Boerenoorlog tussen de Nederlands sprekende boeren en de Engelse overheersers rond het jaar 1900.

De uitkomst van deze oorlog zorgde uiteindelijk voor de vereniging van de tot dan toe verschillende staten in Zuid Afrika.

Rond die tijd ook ontstonden de 'townships' (woonoorden). Hier woont voornamelijk de arme zwarte bevolking in krakkemikkige huisjes met golfplaten daken.

Deze townships vind je in meerdere steden in Zuid Afrika, maar de bekendste is Soweto bij Johannesburg omdat hier in de jaren 70 massale opstanden tegen de apartheidsregering plaatsvonden. Nelson Mandela heeft een lange tijd in Soweto gewoond.

Ontworstelen aan een imago

Het apartheidsmuseum
Het apartheidsmuseum

Johannesburg en Zuid Afrika proberen zich na de val van de apartheidsregime een beter imago aan te meten.

Het is één van de modernste en rijkste steden in Zuid Afrika, het is het centrum van de commercie, financiën, industrie en mijnbouw. In het zakendeel van de stad vind je vele wolkenkrabbers.

Door de organisatie van een aantal grote sportevenementen, waaronder het WK Rugby in 1995 en het WK voetbal in 2010 komen Zuid Afrika en Johannesburg wereldwijd tegenwoordig juist positief in het nieuws.

Ook een stad voor toeristen

Gold Reef City
Gold Reef City

Johannesburg stond lang niet echt bekend als een toeristenstad. Maar vanwege het grote internationale vliegveld was het wel altijd al een hub voor de meeste bestemmingen in Zuid Afrika.

Om van de voorbij reizende toeristen te profiteren probeert men de aantrekkingkracht van de stad nu te vergroten door de criminaliteit aan te pakken en moderne faciliteiten te ontwikkelen.

Tijdens een uitje naar het amusementspark Gold Reef City waan je je een goudzoeker in de 19e eeuw.

Het Nelson Mandela museum in Soweto
Het Nelson Mandela museum in Soweto

In Johannesburg vind je vele interessante musea zoals het Apartheidsmuseum en de Johannesburg Art Gallery. Theater van hoog niveau kan je zien in het Market Theatre en het Johannesburg Civic Theatre.

Ten noorden van Johannesburg vind je de "cradle of humanity" (wieg van de mensheid), een gebied op de UNESCO werelderfgoedlijst waar vele fossielen van de eerste mensen gevonden zijn.

Daarnaast is een bezoek aan Soweto zeer indrukwekkend om mee te maken. De mensen hier hebben niet veel, maar toch zul je hartelijk ontvangen worden. In Soweto vind je ook het Mandela Museum in het voormalige huis van Nelson Mandela.

Johannesburg is dus een stad die je zeker niet hoeft te mijden. Het is zeker interessant om een bezoek aan deze metropool in je vakantie op te nemen.

Dat betekent natuurlijk niet dat de stad geen gevaren kent, evenmin als Amsterdam of welke andere wereldstad ook.

Wees dus altijd op je hoede. Ga alleen overdag geld pinnen en dan bij een bank waar je binnen kunt staan en waar beveiliging aanwezig is. Stop dure en opvallende spullen weg. Pas op met oude en slecht onderhouden minibus taxi's.

Maar geniet vooral ook van je vakantie in Johannesburg Zuid Afrika. De stad heeft veel te bieden en biedt een kijkje in de roemruchte geschiedenis.