Umfolozi en Hluhluwe Park, het thuis van de neushoorns in Zuid Afrika

Twee van de vele neushoorns in Hluhluwe Park
Twee van de vele neushoorns in Hluhluwe Park

Het oorpronkelijke Hluhluwe Park was één van de oudste parken van Zuid Afrika, opgericht in 1895. Hier vind je de meeste neushoorns in Zuid Afrika, en nog veel meer.

In 1989 is Hluhluwe verbonden met het Umfolozi Park door middel van een corridor. Hierdoor vormt het nu één geheel, wat nu maar liefst 96.000 hectare groot is.

Hluhluwe Umfolozi Park ligt in het hart van KwaZulu-Natal, ongeveer 250 km ten noorden van Durban, Zuid Afrika.

Het is een groot park met veel verschillende dieren, maar lang niet zo druk als bijvoorbeeld het Krugerpark. Daarom is Hluhluwe Park uitermate geschikt voor het spotten van groot wild, waaronder de Big Five.

Het park is onder andere bekend geworden door Operation Rhino in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw. Dit project zorgde ervoor dat de witte neushoorn (die overigens helemaal niet wit is) hier extra beschermd zou worden.

In Hluhluwe Park vind je daardoor de meeste neushoorns van alle parken in Zuid Afrika.

Veel verschillende dieren in een prachtig landschap

Het Heuvelachtige landschap van Hluhluwe-Umfolozi
Heuvelachtige landschap van Hluhluwe-Umfolozi

Het park is heuvelachtig en begroeid met bossen. Je kan er het best tussen maart en oktober heen gaan, want dan kan je de dieren overal tegenkomen. Tussen november en februari zie je de dieren vooral op de savannes.

In het park zijn speciale locaties aangelegd, onder andere bij drinkplaatsen, zodat je van dichtbij de dieren kunt spotten zonder ze te verstoren. Door een uitzichtpunt op één van de heuvels op te zoeken heb je een adembenemende blik op een groot deel van het park.

Rondom de Hluhluwe en Umfolozi rivieren die door het park stromen en in het noorden van het park vind je vele soorten vogels.

Een voorbeeldfunctie voor andere parken

In het Centenary Capture Centre worden gevangen dieren gehouden totdat deze opnieuw worden uitgezet of verplaatst naar andere parken. Het heeft een voorbeeldfunctie voor wat betreft het verantwoord omgaan met wilde dieren.

Wat te doen in het park

Een mooie Nyala in Hluhluwe Park
Een mooie Nyala in Hluhluwe Park

In dit park kan je net zoals in veel andere parken onder begeleiding mee met een gamedrive (zowel overdag als 's nachts) en of een wandeltour.

Daarnaast zijn er twee routes uitgezet waar je zelf met de auto over heen kunt. Gedurende deze routes wordt je geïnformeerd over de geschiedenis en de huidige staat van het park.

Een andere leuke aanrader is een boottocht vanaf Hluhluwe Dam, maar in de zomer als het water laag staat is dit niet altijd mogelijk.

Overnachtingen en bereikbaarheid

Buffels gespot tijdens een game-walk
Buffels gespot tijdens een game-walk

In en rondom het plaatsje Hluhluwe vind je genoeg opties voor accommodatie, er zijn verschillende hotels, huurhuizen en bed & breakfasts aanwezig voor elk budget.

Je kan het beste met de auto richting Hluhluwe gaan omdat openbaar vervoer zeer gelimiteerd is. Het dichtstbijzijnde grote vliegveld is in Durban.

De twee belangrijkste toegangspoorten tot het park zijn bij Hluhluwe (Memorial Gate) en Mtubatuba (Nyalazi Gate).

Je komt bij Memorial Gate door vanaf de N2 de afslag te nemen bij Hluhluwe en dan de weg te volgen naar Memorial Gate. Nyalazi Gate bereik je door op de N2 de afslag bij Mtubatuba de R618 op te nemen, vanaf Hlabisa is het dan ongeveer 27 km naar Nyalazi Gate.

Hluhluwe park is, samen met Umfolozi, zeker een park om in je vakantie op te nemen.

De rust, de vele dieren, en het landschap doen nauwelijks onder voor het Kruger Park.