De walvissen in Hermanus Zuid Afrika

Springende walvis in Hermanus, Zuid Afrika
Springende walvis in Hermanus, Zuid Afrika

Ieder jaar van juni tot november komen vele walvissen van Antarctica naar de zuidkust van Afrika om te paren en te kalven. De absoluut beste plek om ze te zien is Hermanus, Zuid Afrika.

Hermanus is eigenlijk maar een klein stadje aan de zuidkust. Ooit gesticht door Hermanus Pieters, een lokale schaapsherder die er een mooie bron vond voor zijn schapen in de zomer. Later kwamen daar vissers bij, en lange tijd was dit slechts een vissersdorpje, Hermanuspieterfontein geheten.

De eerste toeristen kwamen niet naar Hermanus voor de walvissen, maar voor de mooie omgeving en, vooral, de schone lucht. Pas vanaf begin jaren negentig wordt het stadje promoot als de beste plek om walvissen vanaf het land te spotten.

Waarom hier?

De locatie van Hermanus is werkelijk uniek voor het spotten van walvissen. Langs de gehele zuidkust van Zuid Afrika komen walvissen voor, maar nergens kunnen ze vanaf het land zo goed gezien worden.

De oude haven van Hermanus
De oude haven van Hermanus

De reden hiervoor is de unieke oude haven. Deze is gelegen in Walkers Bay, met steile rotswanden die vanaf de kust bijna recht naar beneden tot grote diepten reiken. De haven is mooi aflopend in de baai gebouwd, zodat de vissersbootjes mooi kunnen aanmeren.

Nu blijkt dus dat we walvissen niet alleen heel dichtbij kunnen komen, maar het schijnbaar ook nog leuk of lekker vinden om wat tegen de betonnen beschoeiing aan te schuren. Of iets verder lekker liggen in het rustige water.

In het seizoen liggen er dus altijd wel een paar walvissen op enkele tientallen meters afstand van waar je op een bankje kunt zitten, in een grasveldje kan spelen, langs de rotsen kan wandelen, en zelfs in een restaurantje kunt eten. Onze mooiste foto’s schoten we toen we zaten te eten en een walvis besloot wat kunstjes uit te halen!!

De oude haven is inmiddels een museum, deels in de openlucht, en deels binnen. Daarbij is er sinds kort een skelet van een walvis tentoongesteld in het Whale House, waar ook een walvis show wordt vertoond.

Elders in Hermanus

De boulevard van Hermanus
De boulevard van Hermanus

Zoals gezegd is het stadje niet bijster groot. Het relatief drukke centrum bestaat maar uit een paar straatjes. Maar het is toch een flinke wandeling om van de oude haven naar de nieuwe haven te wandelen.

Het is de beroemde wandeling over de rotsen met prachtig uitzicht over de oceaan met walvissen. Maar pas bij de nieuwe haven is weer wat bedrijvigheid te vinden. Hier is waar de vissers tegenwoordig aanmeren, en er zijn ook een paar restaurants te vinden.

Aan de andere kant van de oude haven loopt ook een mooi pad over de rotsen, helemaal tot aan de stranden ten oosten van Hermanus.

Hier liggen verschillende kleine strandjes tussen verschillende rotsformaties, voordat je uiteindelijk Grotto Beach bereikt. Dat strand loopt helemaal verder rond de baai, en is in feite een volwaardige badplaats met veel parkeergelegenheid, openbare douches en een heus Nederlands restaurant met Hollandse biefstuk en zoute haring.

Boottochten

Hoewel je dus uitstekend walvissen vanaf de kust kan bekijken, is een boottocht natuurlijk ook een onvergetelijke ervaring. Behalve walvissen (alleen in het seizoen) kan je dan ook haaien zien, en er zelfs tussenzwemmen in een kooi.

De meeste boottochten worden gemaakt vanaf Gans Baai, of een voorstadje daarvan. De kust van Zuid Afrika is onderverdeeld in secties, en in iedere sectie mag slechts één vergunninghouder de walvissen tot 50 meter naderen. Maar soms komen de nieuwsgierige walvissen zelf dichterbij.

De boottochten gaan meestal door naar Dyer Island, waar je een grote kolonie pelsrobben kan bewonderen, die op hun beurt weer vele haaien aantrekken.

Waar overnachten in Hermanus?

Guesthouse in Sandbaai bij Hermanus
Guesthouse in Sandbaai bij Hermanus

Er zijn vele hotelletjes en pensions te vinden in en rond Hermanus. Uiteraard verdient het de voorkeur indien je dicht bij de oude haven kan verblijven, maar dat lukt niet iedereen. Wat verder weg zijn wellicht goedkopere of mooiere accommodaties te vinden.

Behalve Hermanus zelf zijn ook Sand Baai of Onrus te overwegen, rustige dorpjes met mooie uitzichten over de oceaan. Met de (huur)auto zit je dan in 10 minuten bij de Oude Haven. Om te parkeren betaal je dan, zoals bijna overal in Zuid Afrika, 5 of 10 rand aan een bewaker.

Voor een unieke walvis ervaring moet je naar Hermanus, Zuid Afrika. Zo klein als het stadje is, de belevenis om hier deze dieren te zien is simpelweg geweldig.