Koeienspringen bij de Hamar stam

Hamar vrouw
Hamar vrouw

De Hamar stam is sterk verwant aan de Bana stam. Maar zij onderscheiden zich vooral door het bijzondere koeienspring ritueel.

Uiterlijk zijn er veel overeenkomsten tussen de Bana en de Hamar stam. Kleine verschillen zijn er wel, al zijn de verschillen tussen individuen vaak groter dan de algemene verschillen tussen de stammen.

Hamar vrouwen dragen soms een metalen plaat op hun voorhoofd, wat bij de Bana stam niet voorkomt. Verder worden er meer gele en rode kralen in de kettingen gebruitk, hoewel die bij de Bana ook wel eens voorkomen.

Het koeienspring ritueel

De Hamar staan het meest bekend om hun koeienspring ritueel. Wanneer een jonge man een bepaalde leeftijd bereikt dient hij dit ritueel te ondergaan om volwassen te worden. Dat geeft hem vervolgens het recht om te trouwen, vee te bezitten, en kinderen te krijgen.

Voorafgaand aan de ceremonie wordt er dagenlang feestgevierd. Hierbij wordt er veel gegeten en gedronken, en alles in gereedheid gebracht voor de grote dag.

Als het eenmaal zover is, dan wordt het hoofd van de jonge man gedeeltelijk kaalgeschoren, en hij wordt met zand gewassen om zijn zonden uit te wissen. Ook wordt hij met koeienstront ingesmeerd om hem kracht te geven.

Dan wordt ook een vijftiental koeien ingesmeerd, om ze extra glad te maken. Ze worden naast elkaar gezet, en zij symboliseren de vrouwen en kinderen van de stam. Door vier keer op de koeien te springen en er overheen te rennen krijgt hij symbolisch gezag over de vrouwen en kinderen, en is hij daarmee volwassen.

Zweepslagen voor de vrouwen

Een ander aspect van de ceremonie is de zweepslagen voor de vrouwen. De vrouwelijke familieleden van de man vragen aan de Maza om geslagen te worden.

De Maza zijn een groep volwassen mannen, die van dorp naar dorp reizen om de koeienspring ceremonies te begeleiden.

De vrouwen worden dus vrijwillig geslagen. Het is voor hen een eer, en ze zijn trots op de littekens die overblijven.

De zweepslagen geven een emotionele band tussen de vrouwen en de man. Door de enorme pijn voor hem te ondergaan, zal de man in slechte tijden ook alles voor hen doen.

Lees meer over de Hamar en hun rituelen op de website van de BBC.

De Hamar is een bijzondere stam, met bijzondere rituelen. Vanwege de ogenschijnlijke wreedheid van de zweepslagen staan deze ceremonies echter ter discussie. Toch lijken de meeste stamleden te willen vasthouden aan de traditionele levenswijze, inclusief rituelen.