Een Grensovergang in Afrika

Hoe gaat een eenvoudige grensovergang in Afrika in zijn werk? Overlanders Reg en Tas leggen het even in het kort uit:

Als je bijna bij de grens aankomt, zie je altijd een lange file vrachtauto’s. Die rij je voorbij. Pas als je veel mensen ziet met veel bagage en mensen die meteen naar je toe komen lopen, ben je op de juiste locatie.

Geld wisselen?

De mensen die naar je toe komen lopen willen geld wisselen of je helpen de juiste gebouwen te vinden om je stempels te halen.

Bij het geld wisselen is het altijd hetzelfde verhaal: Volgens de wisselaars MOET je hier geld wisselen want je hebt de andere valuta nodig om bijvoorbeeld verzekering te betalen bij de grens in het andere land. En dit is natuurlijk de laatste mogelijkheid om geld te wisselen...

Altijd geldt: niet doen, de koers die je hier betaalt is verschrikkelijk slecht, en het is niet nodig.

De juiste stempels halen

Na het afwimpelen van de geld wisselaars ga je op zoek naar de juiste plek voor je stempels. Door de enorme wanorde kun je onmogelijk de juiste plek vinden. Of wel, maar dan heb je mazzel.

Meestal dan toch maar luisteren naar iemand die je de weg wil wijzen. Deze loopt dan keurig met je mee en zet je vervolgens bij de juiste loketten af voor je paspoort en carnet. Je geeft deze persoon wat geld en je gaat terug naar de auto.

Het Niemandsland

Dan rij je door een poort dit land uit. Nu kom je in een stuk niemandsland, waar overigens vaak gewoon huizen staan. Je rijdt dan een stukje of gaat met de pont het water over (vaak duur, maar je hebt geen keuze).

Aangekomen bij de grens om het nieuwe land weer in te komen heb je het zelfde liedje weer: Geldwisselaars komen aanlopen, wegwijzers willen je helpen. Etcetera, etcetera.

Verschil tussen grensovergangen in Zuidelijk of Noord Afrika

Nu zijn de landen in het zuiden een stuk makkelijker dan de noordelijke landen. In het noorden willen ze de hele auto uitladen (op zoek naar alcohol) en kijken ze het chassis nummer van de auto na.

In het zuiden kijken ze niet eens of je wel een auto bij je hebt. Ze zetten gewoon wat stempels en weg ben je.

Telkens als we weer een grensovergang in Afrika hebben gepasseerd kijken we elkaar trots aan en zeggen: “Wauw, we zijn gewoon naar (vul het land in) gereden vanuit Nederland!”