Vakantie langs de Goudkust Ghana

Vissersboot aan de Goudkust
Vissersboot aan de Goudkust

Wie tegenwoordig de Goudkust Ghana noemt, heeft slechts deels gelijk. Het gebied wat door de Hollanders Goudkust werd genoemd, was immers slechts de kuststrook van het huidige Ghana.

Pas later, toen de Britten naast de forten aan de kust ook het Ashanti koninkrijk in de binnenlanden veroverden, ontstond de kolonie Gold Coast, wat later Ghana werd. Inmiddels bedoelen we met Goudkust toch weer vooral het kustgebied.

Handel in goud en slaven

Sinds de middeleeuwen al werd goud uit Ghana geëxporteerd. Via de Sahara bracht men het naar Noord Afrika. Men verhandelde het bijvoorbeeld voor linnen uit Marokko, koper en ijzeren ketels.

En ook de eerste forten aan de Goudkust waren bedoeld om te handelen in het goud. Niet veel later werden zij echter vooral gebruikt voor de handel in slaven, evenals bij de forten in het westelijker gelegen Slavenkust (de kust van het huidige Benin, Togo, en Nigeria).

Van alles te doen aan de Goudkust

Het slavenfort Cape Coast Castle
Het slavenfort Cape Coast Castle

De Goudkust van Ghana heeft een lengte van 539 km en is zeer afwisselend. Er zijn zandstranden en heuvelachtige stukken, er zijn historische plaatsen en moderne resorts.

De kust staat onder andere bekend om de oude forten en kastelen die hier werden gebouwd. De forten in Elmina, Cape Coast en St. Jago staan op de Wereld Monumenten Lijst van de Unesco en zijn het bezoeken zeker waard.

Gouden stranden

Wil je genieten van een strandvakantie? Dan ben je hier ook op de juiste plaats. De Goudkust, Ghana is werkelijk een gouden kust: zonovergoten stranden met palmbomen, fascinerende vissersdorpjes en rijke natuur.

Die natuur is bijvoorbeeld te bewonderen in Kakum National Park. En aan de oostkust van Ghana mondt de machtige Volta Rivier uit in de Atlantische Oceaan.

Surf’s up!

Surf Shop op het strand van Busua
Surf Shop op het strand van Busua

Het strand van Busua (30 km van Takoradi) is een van de beste langs de Goudkust, Ghana. Je kunt hier geweldig surfen. In het dorp zelf zijn verschillende surfshops waar je al je benodigdheden kunt krijgen.

Ben je nog geen surf pro, maar wil je het wel eens proberen, dan is Labadi Beach (8 km van Accra) het meest geschikt.

Je kunt hier ook zwemmen, maar ga dan niet te ver van het strand. Er is in de Golf van Guinea een sterke, verradelijke onderstroom. Geniet veilig van het water in het ondiepe deel!

Labadi Beach bruist van de activiteit. Er is altijd wel een optreden van dansers, muzikanten of acrobaten. En er zijn legio restaurantjes.

Water recycling

Een heel bijzonder zwembad vind je aan het strand van Winneba. Dit bad dateert uit de koloniale periode van Goudkust, Ghana. Het water in dit zwembad wordt door de getijden gevuld.

Als het vloed is, wordt het automatisch ververst! En als het eb wordt, blijft het water in het bad achter.

Licht in het duister

Zicht vanaf de vuurtoren van Cape Three Point
Zicht vanaf de vuurtoren van Cape Three Point

Het zuidelijkste puntje aan de goudkust is Cape Three Points. Hier staat een 18 meter hoge vuurtoren. Oorspronkelijk werd de vuurtoren gebouwd in 1870, en de ruïne daarvan kun je bekijken.

In 1925 werd een modernere vuurtoren gebouwd, die nog steeds werkt. De vuurtoren staat op het hoogste punt langs de kust en je kunt vanaf deze plek prachtig uitkijken over de oceaan en golven die op de rotsen breken.

De Cape Three Points Lighthouse is het beste te bereiken vanaf Dixcove (35 km van Takoradi), vanwaar je een taxi kunt nemen.

Akwaaba in de vissersdorpen

In de regio Goudkust, Ghana is het een drukte van belang op de markten in de vissersdorpjes.

Op die kleurrijke marktplaatsen krijg je een goede indruk van de verschillende culturen in het gebied. Er is onder andere prachtige keramiek en houtsnijwerk te koop.

Bezoekers worden er op z’n Ghanees, gastvrij ontvangen! Als je zorgt dat je een paar woorden Twi kent, ben je een hit bij de Ghanezen! Bijvoorbeeld ‘akwaaba’. Dat betekent ‘welkom’.

Zwaai en lach naar de mensen en je bent ervan verzekerd dat iedereen terug zwaait.

De eerste worp

Verspreid over het jaar zijn er allerlei festivals langs de Goudkust. Het Bakatue festival bijvoorbeeld symboliseert het begin van het visserij seizoen voor de bewoners van Elmina. Het wordt gehouden op de eerste dinsdag in juli.

Tijdens dit festival zijn er optochten en een race met kleurrijke kano’s in de Benya Lagoon. Er is een plechtige ceremonie waarbij het eerste net wordt geworpen. De eerste vangst offert men aan de traditionele goden.

Iedereen is uitgenodigd om mee te doen aan de festiviteiten! Jij dus ook!

De geschiedenis van kolonisatie en onafhankelijkheid heeft van de Goudkust Ghana gemaakt. Maar de vriendelijke bevolking en mooie stranden maken van een vakantie hier een gouden belevenis.