Gombe Tanzania, klein maar fijn

Chimpansee in Gombe Stream
Chimpansee in Gombe Stream

Gombe Tanzania is een klein Nationaal Park. Maar vanwege het werk van Jane Googall met chimpansees in dit park, is het heel bekend. En het is een bezoek meer dan waard.

Jane Goodall richtte in Gombe stream in 1960 een programma op om het gedrag van chimpansees te bestuderen. Deze mensapen leven in een smalle strook langs hellingen en riviervalleien aan de noordelijke kust van het Tanganyika meer.

Apies kijken


Behalve chimpansees kun je op je vakantie in Gombe nog veel andere apensoorten zien.

De rode colobus apen blijven in het bladerdak van het woud, en er zijn ook bavianen en vervet aapjes.

In het dichte oerwoud leven ook varkens en kleine antilopes. En er is een uitgebreide varieteit aan tropische vogels te zien én te horen!

Aan de oevers van het diepe en grote meer

Gombe Stream National Park ligt 16 km ten noorden van Kigoma aan het meer van Tanganyika in Tanzania. Dit meer is het grootste en op één na diepste zoetwater meer ter wereld.

Het gebied rond Gombe is een regionaal centrum voor het bouwen van dhows, de vissersboten waarmee men het ruige water bevaart.

Spetterende tocht

Dorpje aan het meer bij Gombe
Dorpje aan het meer bij Gombe

Het bruisende stadje Kigoma is de regionale hoofdstad en een belangrijke havenplaats. Kigoma wordt omgeven door ruige bergen en wouden.

Je kunt het tijdens je vakantie in Tanzania bereiken met het vliegtuig vanuit Dar es Salaam en Arusha, of met de trein vanuit Dar en Mwanza, maar dit is niet de snelste optie. Er leiden tevens ruwe zandwegen naar Kigoma.

Wil je vanuit de stad verder reizen naar Gombe Stream, dan kun je een plaatselijke water-taxi nemen. Een boottocht over het meer kan daarmee tot wel 3 uur duren, maar als je een motorboot kunt charteren, duurt de tocht minder dan een uur.

Zo bereik je Gombe, Tanzania al op een avontuurlijke manier!

Plan meerdere dagen

Plan voor je bezoek aan Gombe stream zeker twee dagen in. Je weet namelijk nooit precies waar de chimpansees te zien zijn.

Bovendien is er in deze betoverende omgeving meer dan genoeg te doen om enkele dagen te vullen: je kunt er wandelen, zwemmen en snorkelen, of zien hoe een dhow gemaakt wordt.

Chimpansees observeren

Kakombe waterval in Gombe
Kakombe waterval in Gombe

Maar natuurlijk is een bezoek aan de chimps het hoogtepunt van je bezoek. Een ervaren gids neemt je een hele ochtend mee diep het bos in, om de chimpansees te observeren en misschien zelfs bij ze te zitten.

In het regenseizoen (februari – juni en november – half december) leggen deze mensapen niet zulke grote afstanden af en zijn ze dus makkelijker te vinden.

De mooiste foto’s maak je echter in de droge tijd (juli-oktober, eind december). Maar wanneer je ook gaat: het is een ongeloofelijke ervaring die je je hele leven lang niet zult vergeten.

Slapen met de sterren


Gombe Stream National Park biedt uiteraard de mogelijkheid om er te overnachten.

Er is een hostel (waar je zelf voor je eten moet zorgen), een gastenhuis en kampeergelegenheid aan de oever van het meer.

Als je in het bezoekerscentrum verblijft zie je ‘s avonds een betoverende sterrenhemel die nog eens wordt aangevuld door de honderden lantaarns van de bootjes die op het meer dobberen. Wat wil je nog meer na een dag met de chimpansees?

Wordt een bezoek aan Gombe ook het hoogtepunt van jouw vakantie in Tanzania?