Garden Route Zuid Afrika, langs de adembenemend mooie kust

Touwbrugroute langs de kust bij Tsitsikamma
Touwbrugroute langs de kust bij Tsitsikamma

De Garden Route Zuid Afrika, of Tuinroute in het Nederlands, is een adembenemend mooi gebied langs de zuidkust

Hier wisselt het uitzicht van ruige kliffen, rotsen en rivieren naar diepe baaien, kleurrijke lagunes en lange zandstranden.

Het is een zeer gewilde bestemming. Met Kaapstad en het Krugerpark is het zeker één van de populairste toeristische attracties van Zuid Afrika.

De naam Tuinroute komt van de verschillende soorten vegetatie die je aan zult treffen in dit gebied.

Maar er is veel meer te zien en doen dan alleen naar de tuinen kijken. Wat dacht je van de hoogste Bungeejump ter wereld, een struisvogelboerderij, of een bezoek aan het Monkeyland Primate Sanctuary.

Verschillende nationale parken op één enkele route

Drogende aalscholver in Wilderness National Park
Drogende aalscholver in Wilderness National Park
Foto (c) Wouter van de Weerd www.vdweerd.net

Als je de Garden Route Zuid Afrika bereist kom je langs in totaal tien verschillende natuur parken. De grote variëteit in omgeving en activiteiten die je kan ondernemen zorgt ervoor dat het een geschikte bestemming is voor ieder type reiziger en voor elk budget.

Een aantal van de parken langs de Garden Route zijn het Wilderness National Park (een vogelparadijs met witte zandstranden), Knysna National Lake Area (een lagune omgeven door bergen) en Tsitsikamma National Park (fantastische meerdaagse wandelroutes langs de kust of door de bossen).

Populaire activiteiten naast wandelen door de natuur zijn watersport activiteiten bij één van de vele mooie stranden, rivieren of lagunes.

Leuke plaatsen langs de Tuinroute

Langs de Garden Route Zuid Afrika vindt je vele leuke plaatsen die de moeite waard zijn om te bezoeken, een paar voorbeelden:

Struisvogelboerderij bij Oudtshoorn
Struisvogelboerderij bij Oudtshoorn

  • Oudtshoorn is de struisvogel hoofdstad van de wereld. Sinds het einde van de 19e eeuw worden hier struisvogels gefokt en wordt er veel geld verdiend met de verkoop van veren, vlees en leer van de struisvogel.
  • Mossel Bay, hier kwam de Portugese ontdekkingsreiziger Bartholomeus Diaz aan land in 1488 toen hij een route naar Azië zocht, aan hem is hier een museum gewijd. In de 17e kreeg het zijn naam Mosselbaai van de Nederlander Paulus van Carden vanwege de vele Mossels die hij hier in de baai zag.
  • Knysna, bekend vanwege de unieke bosolifant die hier in de omgeving voorkomt. In de zomer zijn hier een aantal drukbezochte festivals, waaronder het Oesterfestival en een Rasta festival en er zijn hier de laatste paar jaren een aantal zeer goede golfbanen gebouwd.
  • Plettenberg Bay, wat door de Portugezen "Bahia Formosa" (prachtige baai) werd genoemd, is lange tijd door soldaten van de VOC bevolkt. In de baai zijn veel dolfijnen te zien en tijdens de paartijd ook walvissen. In de baai wordt veel gesurft bij de witte zandstranden.

Altijd een goed klimaat en makkelijk bereisbaar

Het klimaat langs de tuinroute is zeer mild, het wordt bijna nooit kouder dan 10 graden in de winter (onze zomer) of warmer dan 28 graden in de zomer.

Je kan vrijwel het gehele jaar langs de route reizen. Accommodatie is goed te vinden in de vele plaatsen langs de route, van dure hotels tot hostels voor backpackers.

Mooie trein in het spoorwegmuseum van George
Mooie trein in het spoorwegmuseum van George

De auto is het meest gebruikte vervoersmiddel langs de Garden Route. Maar tot voor kort kon je ook een rit maken met de Outeniqua Choo Tjoe, de laatste stoomtrein lijn in Zuid Afrika.

Het bedrijf hierachter is echter gestopt met het aanbieden van treinreizen, maar in augustus 2010 zei de minister van Toerisme dat de lijn weer open moet voor het toerisme.

Even afwachten dus, als de trein weer gaat rijden zal dit een unieke manier zijn om van de Garden Route te genieten. Tot die tijd kan je nog wel een bezoek brengen aan het leuke treinmuseum in George, en van daaruit een kortere rit met een boemeltreintje door het gebied maken.

Er is eigenlijk veel te veel langs de tuinroute te zien en doen om op te noemen. Veel mensen doen deze route om op hun vakantie van Kaapstad naar Port Elizabeth (en/of het Addo Olifant Park) te reizen. Maar zij reserveren daardoor veel te weinig tijd voor de rit langs de kust.

Zorg dus dat de Garden Route Zuid Afrika een belangrijk onderdeel uitmaakt van je vakantie in Zuid Afrika. Er is te veel moois om er snel doorheen te rijden.