De Blauwe Nijl: Adembenemende Watervallen en Prachtige Ravijnen

Deel van de watervallen van de Blauwe Nijl
Deel van de watervallen van de Blauwe Nijl

De Blauwe Nijl ontspringt uit het Tanameer in de hooglanden van Ethiopië. Van daaruit slingert hij door diepe ravijnen en een prachtig landschap richting Soedan. Daar komt hij samen met de Witte Nijl om uiteindelijk door de Egyptische woestijn te stromen.

Niet ver van het Tanameer beleeft de rivier haar absolute hoogte punt: de Blue Nile Falls, oftewel Tis Issat, wat Rokend Water betekent.

De watervallen bestaan uit 4 stromen van 37 tot 45 meter hoog. De breedte van de watervallen is sterk afhankelijk van het seizoen. In het regenseizoen konden ze wel 400 meter breed worden. Maar sinds de bouw van een elektriciteitscentrale in 2003 is de stroom meer gereguleerd.

Bezoek aan de Watervallen

Met een Papyrus bootje over de Blauwe Nijl
Met een Papyrus bootje over de Blauwe Nijl

Na de Victoriawatervallen zijn de watervallen van de Blauwe Nijl de meest indrukwekkende van Afrika. Toch staat het toerisme hier in schril contrast met dat bij Vic Falls.

Je komt aan bij een parkeerterreintje, waar de lokale kinderen al op je af komen. Ze bieden je hun hulp aan, en het heeft weinig zin om ze af te wimpelen. Voor een paar birr heb je dus een persoonlijke gids (let wel: achteraf betalen!).

Via een paadje begeleiden de kinderen je naar de watervallen. Geen toegangshekken of -poortjes, alleen een paar kraampjes waar je de toegangsprijs betaalt.

Allereerst kom je bij het mooiste overzichtspunt over de watervallen. Van daaruit kan je steil naar beneden, waar je vervolgens door een stroompje heen moet waden om aan de onderkant van de watervallen uit te komen. Maar je kan je natuurlijk ook voor een paar Birr laten dragen.

Nadat je even heerlijk in de nevel hebt gestaan kan je via een boottochtje naar het dorpje Tissassat. Al met al kan je de watervallen van alle kanten bekijken, en is het heerlijk om hier rond te lopen.

De Blue Nile Gorge

Een overland truck bij druipsteen rotsen in de Blue Nile Gorge
Een overland truck bij druipsteen
rotsen in de Blue Nile Gorge

Vanaf de watervallen vervolgt de blauwe nijl haar weg door de hooglanden van Ethiopië. Als je over de weg reist zul je de rivier nog een keer kruisen, en genieten van de Blue Nile Gorge, de ravijn die door de rivier in de loop der eeuwen is uitgesleten.

In dit deel van Ethiopë heerst wel armoede, maar geen hongersnood. Hoewel het er dor uit kan zien, is er genoeg water om teff te verbouwen, een soort graansoort waar de bevolking van leeft.

Ver voordat de weg over een brug de Blauwe Nijl weer oversteekt, begint hij af te dalen in de Blue Nile Gorge. Prachtige uitzichten zijn het gevolg. Op diverse plekken zijn watervalletjes te zien, en druipsteen grotten voor degenen die weten waar ze moeten kijken.

De Blauwe Nijl zorgt ervoor dat het transport over de weg van Bahir Dar naar Addis Abeba of andersom nooit saai is.